Rachetele HIMARS aduc prăpădul pe capul ruşilor din Ucraina VIDEO

Rachetele HIMARS aduc prăpădul pe capul ruşilor din Ucraina VIDEO

Intrate în dotarea militarilor ucraineni de ceva timp, dar puse cu adevărat la treabă în ultima perioadă, sistemele americane de rachete HIMARS sunt atât de eficiente încât au reuşit să adune laudele ucrainenilor, dar şi să bage panica în experţii militari ruşi sau să-l înfurie pe Vladimir Putin.

Rusia a suferit „pierderi mari atât în ceea ce priveşte oamenii, cât şi în echipamente militare” în mai puţin de o săptămână, recunoaşte Igor Girkin, un fost comandant al forţelor separatiste din estul Ucrainei. „Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente în faţa loviturilor masive ale rachetelor HIMARS. În ultimele 5-6 zile, au fost lovite mai mult de 10 depozite mari de artilerie şi alte muniţii, mai multe depozite de petrol, aproximativ 10 centre de comandă şi aproximativ acelaşi număr de puncte de adunare a trupelor”, a mai scris Girkin (cunoscut sub numele de Strelkov) pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Fostul lider al separatiştilor a mai arătat că forţele armate ruse ar trebui să încerce să distrugă infrastructura ucraineană, astfel încât sistemele HIMARS şi muniţia să nu ajungă pe câmpul de luptă. „Când vor începe forţele armate ale Rusiei să lupte la capacitate maximă?”, a mai scris el.

Scapă de războiul de uzură

Generalul australian în retragere Mick Ryan spune că, pe lângă putere de foc şi precizie, sistemele HIMARS dispun de o mobilitate extrem de mare, fapt care le face aproape imposibil de detectat de către inamic. „Pot trage şi mai apoi se pun în mişcare rapid, fiind astfel platforme foarte greu detectat şi distrus de către inamic”, spune generalul pe Twitter.

Potrivit acestuia, cu ajutorul HIMARS ucrainenii se pot distanţa de tactica luptelor de uzură în care au fost atraşi în Donbas şi pot readopta tacticile asimetrice convenţionale pe care le-au folosit cu atâta succes în prima fază a războiului. „Ei atacă din nou punctele vulnerabile ale ruşilor, cum ar fi centrele logistice, nodurile feroviare sau centrele de comandă, inclusiv pe generalii care folosesc comunicaţiile nesecurizate.

Pot trage şi mai apoi se pun în mişcare rapid, fiind astfel platforme foarte greu de detectat şi distrus de către inamic.

Mick Ryan

general australian

Mai mult, Kievul scapă astfel de dependenţa de artileria clasică (unde ruşii sunt net superiori datorită numărului mare de piese de artilerie din dotare - n.red.)”, explică generalul australian. Ryan mai spune că, pe lângă impactul fizic al atacurilor, trebuie ţinut cont şi de cel psihologic, care „exercită un cost asupra eficacităţii organizării militare a trupelor ruseşti”.

Furia lui Putin

Recent, militarii ucraineni au lansat un atac asupra aerodromului de la Cernobijevka, lângă Herson, şi doisprezece ofiţeri ruşi, inclusiv cel puţin un general, au fost ucişi. Foarte important în acest caz este faptul că sistemul antiaerian S-400 al ruşilor care apăra aeroportul nu a avut sorţi de izbândă în faţa rachetelor americane HIMARS folosite de ucraineni. Concret, potrivit rapoartelor disponibile, ruşii nu au reuşit să doboare nici măcar o singură rachetă lansată de sistemele HIMARS aflate în dotarea ucrainenilor, arată defence24.pl . Trebuie precizat că sistemele antiaeriene ruseşti S-400 sunt caracterizate de Kremlin ca fiind „perla coroanei” şi sunt prezentate de ruşi la export ca fiind unele extrem de performante.

Unele surse de la Kiev susţin că Vladimir Putin este chiar furios din cauza ineficienţei acestui sistem, mai ales că producătorii au garantat că S-400 are capacitatea de distruge rachete de artilerie precum HIMARS, deşi iniţial a fost proiectat pentru a ataca elicoptere, avioane, rachete balistice şi de croazieră. Aceleaşi surse mai susţin că există informaţii că din acest motiv se pregătesc chiar şi dosare penale împotriva unor persoane din conducerea Almaz Antiej, producătorul rachetelor S-400.

Reamintim că Washingtonul a anunţat săptămâna trecută un nou pachet de armament pentru Ucraina în valoare de până la 400 de milioane de dolari, care include încă patru HIMARS. Noile livrări vor ridica numărul total al acestor sisteme HIMARS al forţelor armate ucrainene la 12.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”