Rachete Iskander la Kaliningrad, avertisment pentru NATO (ambasadorul Rusiei la UE)
Relocarea recentă de către Rusia a unor sisteme mobile de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad nu reprezintă o amenințare la adresa Uniunii Europene, ci este un avertisment pentru NATO, a declarat joi într-un interviu pentru Euronews ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, potrivit publicației ruse Vzgliad.
"De fapt, Rusia avertizează astfel NATO. Nu cred că aceasta are de a face cu UE", a afirmat diplomatul rus, întrebat dacă transferul de sisteme Iskander în Kaliningrad reprezintă o amenințare militară directă la adresa UE. Dacă ceva amenință UE, atunci aceasta vine în primul rând de la ea însăși, a opinat Cijov.
Moscova, potrivit lui, a avertizat mai demult NATO că în cazul instalării de către Alianță în țările vecine Federației Ruse a unor sisteme capabile să doboare rachete balistice, Rusia va lua ca măsură de represalii desfășurarea unor rachete cu rază scurtă de acțiune în Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia.
Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, calificase marți transferul unor sisteme de rachete rusești "Iskander-M" în regiunea Kaliningrad drept o "demonstrație agresivă de forță" în fața Europei.
La 14 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța este profund preocupată de plasarea rachetelor rusești, capabile să transporte focoase nucleare lângă granițele Alianței Nord-Atlantice și că va continua politica de întărire a apărării, împreună cu dialogul politic.
Ministerul Apărării rus a confirmat la 8 octombrie informațiile din presă cu privire la transferul unor sisteme mobile de rachete Iskander-M în enclava Kaliningrad. Purtătorul de cuvânt al ministerului, general-colonelul Igor Konașenkov spusese că "nimeni nu a făcut secret din transportul sistemelor Iskander în Kaliningrad" în scopul unor exerciții de rutină, la fel ca în alte rânduri în trecut.
Instalarea rachetelor Iskander-M în regiunea Kaliningrad schimbă semnificativ situația militar-politică din regiune, având în vedere că creează superioritate tactică de partea forțelor armate rusești, scrie publicația citată în pagina sa electronică.
Subiectul se așteaptă să fie discutat la 26-27 octombrie, la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor apărării din cele 28 de țări membre ale NATO.
Rusia amenințase încă din 2008 că va amplasa rachete cu raza scurtă de acțiune în Kaliningrad, o enclavă înconjurată de state membre ale Uniunii Europene, ca represalii la amplasarea elementelor sistemului antirachetă în Europa de Est, considerând aceasta drept o amenințare directă la adresa securității sale. De atunci, relațiile dintre Moscova și Occident s-au deteriorat la un nivel fără precedent de la încheierea războiului rece, ca urmare a rolului jucat de Rusia în criza din Ucraina, a anexării Crimeii și a implicării sale în conflictul din Siria.
AGERPRES