Râcă pe Schengen/Austria l-a convocat pe ambasadorul Ungariei după ce guvernul Orban vrea eliberarea a sute de traficanţi de migranţi

Râcă pe Schengen/Austria l-a convocat pe ambasadorul Ungariei după ce guvernul Orban vrea eliberarea a sute de traficanţi de migranţi

Austria anunţă luni că l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Viena, după ce Budapesta a publicat un decret care prevede eliberarea a sute de trecători de migranţi, în vederea expulzării acestora, relatează News.ro. Evenimentul are loc în condițiile în care cancelarul austriac Karl Nehammer și premierul maghiar Viktor Orban au relații politice extrem de apropiate.

Reamintim că Austria a refuzat admiterea României și Bulgariei în Schengen tocmai pe motiv că cele două țări nu ar gestiona problema migrației ilegale. Bucureștiul și Sofia au respins la acel moment acuzațiile, iar mai multe articole din presa austriacă au arătat la acel moment că principalele rute de migrație ilegală spre Austria sunt Serbia și Ungaria.

”Aşteptăm explicații din partea Ungariei (…) şi l-am convocat în această (luni) după-amiaza pe ambasador în vederea unei întâlniri urgente”, anunţă Ministerul austriac de Externe într-o declaraţie remisă AFP.

”Ca ţară vecină, această decizie a Ungariei are repercursiuni directe asupra securităţii noastre”, subliniază ministerul austriac care se declară ”foarte îngrijorat”.

Austria – alertată de un reportaj recent al televiziunii ungare despre eliberarea unor presupuşi trecători de migranţi – şi-a consolidat în acest weekend controalele la frontieră.

”Trecătorii (de migranţi) sunt infractori în domeniul crimei organizate, iar acţiunile lor pun în pericol vieţi omeneşti”, a reacţionat Ministerul de Interne.

Guvernul premierului naţionalist Vikor Orban a decis, la sfârşitul lui aprilie, să elibereze 700 de deţinuţi – majoritatea originari din ţări din jurul Ungariei.

Ei au obligaţia să părăsească Ungaria în termen de 72 de ore, potrivit decretului ungar.

Potrivit autorităţilor, închisorile ungare înregistrează o creştere a numărului deţinuţilor condamnaţi de trafic de persoane.

Ei reprezintă în prezent 13% din numărul total de deţinuţi – adică aproximativ 2.600 de persoane din 73 de ţări.

Acest decret – publicat la 27 aprilie – vizează o limitare a ”costului contribuabililor ungari”.

Contactat de AFP cu privire la calendarul punerii în aplicare a acestei măsuri, Guvernul Orban nu a răspuns imediat.

Ungaria lui Viktor Orban a adoptat o linie dură împotriva migraţiei ilegale.

Ea a construit bariere la frontieră, restrânge depunerea cererilor de azil la ambasadele ungare din străinătate şi a înăsprit pedepsele cu privire la traficanţii de migranţi.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”