Râca DICTATORILOR/Armata RUSĂ vs armata TURCĂ
Doborârea unui bombardier rus de tip S-24 de către aviaţia militară turcă a tensionat relaţiile diplomatice şi militare dintre Rusia şi Turcia, două ţări cu o tradiţie îndelungată în privinţa rivalităţii. Moscova a suspendat cooperarea militară cu Ankara, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să prezinte scuze pentru incident. Erdogan a refuzat să dea curs acestei solicitări, îndemnând la cooperare şi la o întrevedere cu Putin. O propunere respinsă de liderul de la Kremlin.
În plus, liderul rus a mobilizat sisteme S-400 în Siria, la 50 de kilometri de frontiera turcă.
O eventuală alunecare a discursului combativ spre acţiuni militare ar fi devastatoare. Ambele ţări au capacităţi militare imense, numărându-se printre primele zece puteri militare ale lumii.
Armata rusă vs armata turcă. Rusia, a doua putere militară a lumii; Turcia, a zecea
Rusia este a doua putere militară a lumii, după SUA, potrivit clasamentului Global FirePower. Conform aceluiaşi clasament, Turcia este a zecea putere militară a lumii, dar, spre deosebire de Rusia, face parte din NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie.
Armata rusă a fost înfiinţată pe 7 mai 1992, printr-un decret al preşedintelui rus Boris Elţin care plasa toate forţele fostei Uniuni Sovietice prezente pe teritoriul Rusiei sub comandamentul noului Minister rus al Apărării. Potrivit articolului 87 al Constituţiei Federaţiei Ruse, preşedintele ţării este comandantul suprem al armatei şi ia deciziile finale în privinţa unei intervenţii militare sau lansării unui atac nuclear. Rusia face parte din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă şi din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai.
Armata Turciei este continuatoarea forţelor fostului Imperiu Otoman şi rămâne garantul securităţii şi integrităţii republicii fondate de Kemal Ataturk. Turcia a aderat la NATO în octombrie 1951 şi a fost cel mai important aliat al Statelor Unite în perioada Războiului Rece. Turcia, care are a doua armată ca putere din cadrul NATO, asigură flancul sudic al Alianţei.
Armata rusă vs armata turcă. Bugete, efective şi capacităţi
De câţiva ani, armata rusă este în proces de modernizare şi profesionalizare. În 2012, Vladimir Putin a anunţat un plan de modernizare a armatei în valoare de 500 de miliarde de euro pentru următorii zece ani. Bugetul alocat armatei a crescut gradual de atunci, ajungând la aproximativ 60 de miliarde de dolari. Bugetul armatei turce este de aproximativ trei ori mai mic, în jur de 20 de miliarde de dolari, sau 2,4% din PIB.
În 2013, armata rusă număra peste 760.000 de membri, iar armata turcă peste 710.000. Armata rusă este divizată în forţele terestre, forţele aeriene şi forţele maritime, la fel ca armata turcă. Diferenţele constau în subunităţile aferente fiecărei unităţi şi echipamentele aflate la dispoziţia acestora, mai complexe şi numeroase în cazul Rusiei.
Totodată, Rusia este una dintre cele şapte puteri nucleare recunoscute, având cel mai vast şi puternic arsenal nuclear din lume. Rusia ar deţine aproximativ 1.720 de focoase operaţionale. Turcia, în schimb, este una dintre cele cinci ţări membre NATO în care alianţa a detaşat arsenal nuclear.
Armata rusă vs armata turcă
Vehicule militare
Rusia 15.398
Turcia 3.778
Nave militare
Rusia 352 (4 fregate, 12 distrugătoare, 74 de corvete, 55 de submarine etc.)
Turcia 115 (16 fregate, 8 corvete, 13 submarine etc.)
Aeronave militare
Rusia 3.429 (776 de avioane de vânătoare, între care Su-27, SU-30, Su-35, Mig-29, Mig-31, 1.305 de avioane de vânătoare şi atac, între care SU-24M, SU-25, Su-34, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M, bombardiere strategice Tu-95/142 Bear şi Tu-160 Blackjack etc.)
Turcia 1.020 (223 de avioane de vânătoare F-16, 223 de avioane de vânătoare şi atac etc.)