Rabinul şef în exil al Moscovei îi îndeamnă pe evrei să părăsească Rusia cât mai pot
Rabinul-şef al Moscovei, aflat ]n exil, spune că evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot, înainte de a deveni ţapi ispăşitori pentru problemele cauzate de războiul din Ucraina, relatează The Guardian.
Pinchas Goldschmidt, rabinul-şef al Moscovei, aflat în exil
„Când ne uităm înapoi la istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai că guvernul încearcă să redirecţioneze furia şi nemulţumirea maselor către comunitatea evreiască”, a declarat Pinchas Goldschmidt pentru Guardian. „Am văzut asta în vremurile ţariste şi la sfârşitul regimului stalinist.”, a adăugat el.
„Asistăm la creşterea antisemitismului în timp ce Rusia se întoarce la un nou tip de Uniune Sovietică şi, pas cu pas, cortina de fier coboară din nou. Acesta este motivul pentru care cred că cea mai bună opţiune pentru evreii ruşi este să plece”, a precizat Pinchas Goldschmidt.
Goldschmidt a demisionat din funcîie şi a părăsit Rusia în iulie, după ce a refuzat să susţină invazia rusă în Ucraina.
„S-au făcut presiuni asupra liderilor comunităţii pentru a sprijini războiul şi am refuzat să fac acest lucru. Am demisionat pentru că a continua ca rabin-şef al Moscovei ar fi o problemă pentru comunitate din cauza măsurilor represive luate împotriva disidenţilor”, a spus el.
Evreii din Rusia au emigrat cu zecile de mii în ultimii 100 de ani, mai întâi în Europa şi Americi şi, mai recent, în Israel. Conform recensământului din 1926, în Uniunea Sovietică de atunci erau 2.672.000 de evrei, dintre care 59% în Ucraina. Astăzi, doar aproximativ 165.000 de evrei rămân în Federaţia Rusă dintr-o populaţie totală de 145 de milioane.
Goldschmidt crede că de la începutul războiului, 25% până la 30% dintre cei care au rămas au plecat sau plănuiau să facă acest lucru, deşi acum există puţine zboruri din Moscova şi preţul unui zbor către Tel Aviv s-a dublat de patru ori la aproximativ. 2.000 USD (1.625 GBP).
În iulie, guvernul Rusiei a închis filiala rusă a Agenţiei Evreieşti, o organizaţie non-profit care promovează imigraţia în Israel.
În total, se crede că aproximativ 200.000 de ruşi au fugit din Rusia, un exod care s-a accelerat când a fost introdusă recrutarea, în septembrie.
„Există o secțiune a societății ruse numită creacle , clasa creativă a liderilor de afaceri și culturali, intelectuali și artiști”, a spus Goldschmidt, „și cred că un mare procent din acești oameni au părăsit Rusia, ceea ce este și va fi foarte dăunător pentru societatea rusă”.
El a spus că o mare parte a comunității evreiești din Ucraina a plecat și ea și acum sunt refugiați în Germania, Austria și România.
Ucraina are o istorie lungă de antisemitism, de la pogromurile de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la facilitarea masacrelor naziste din timpul celui de-al doilea război mondial. Cea mai notorie dintre acestea a fost uciderea a 33.000 de evrei la Babi Yar în Kiev, în 1941.
Având în vedere această istorie, Goldschmidt a spus că este remarcabil faptul că Volodimir Zelenski, care nu a făcut niciun secret din faptul că e evreu, a fost ales președinte al Ucrainei cu mai mult de 70% din voturi.
El a calificat afirmația că Vladimir Putin că Ucraina era guvernată de neonazişti drept o prostie. „Arată-mi o altă țară care este în strânsoarea naziștilor, unde comunitatea evreiască prosperă.
„Totuși, nu știu cât de evreu se simte președintele Zelenski. El joacă cartea evreiască pentru a cere ajutor Israelului”.
Goldschmidt a mai remarcat că, în timp ce evreii din Rusia se confruntă cu un viitor incert, antisemitismul este în creștere în ceea ce fusese mult timp văzut ca un sanctuar evreiesc, SUA.
Sursa: adevarul.ro