Qatargate: Scandalul de corupție ia amploare cu mai mulți parlamentari europeni în vizor. Nume noi în dosar
Ancheta Belgiei privind presupusele acte de corupție și cumpărare de influență de către Qatar și Maroc în Parlamentul European s-a extins, arată un mandat de arestare internațional obținut de POLITICO.
Tot mai mulți parlamentari europeni sunt vizați de scandalul campionatului de fotbal din Qatar
Eurodeputații Maria Arena și Alessandra Moretti au legătură cu ancheta desfășurată de procurorii belgieni, potrivit mandatului de arestare a eurodeputatului italian Andrea Cozzolino, arestată săptămâna trecută sub acuzația de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală. Mandatul a fost emis la 10 februarie de către judecătorul de instrucție belgian Michel Claise.
Potrivit documentului, Arena și Moretti erau membri ai unui „cvadrumvirat”, alături de Cozzolino și europarlamentarul belgian Marc Tarabella, care a fost arestat și el săptămâna trecută. Cei patru, potrivit mandatului, au făcut ordine pentru fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, un presupus lider al rețelei din Parlamentul European care a încheiat un acord de admitere a vinovăției cu procurorii belgieni.
Scandalul de cumpărare de influență a zguduit capitala UE după ce autoritățile belgiene au efectuat percheziții în locuințe și birouri în decembrie 2022 pe fondul acuzațiilor că Qatar și Maroc au împărțit bani și cadouri pentru a-și asigura un tratament favorabil în Parlamentul European. În lunile care au trecut de atunci, instituția, care adesea se pronunță în mod grandios asupra problemelor legate de statul de drept și de lupta împotriva corupției, a trecut printr-o perioadă de introspecție, în timp ce liderii săi au încercat să se distanțeze de cei implicați și să adopte reforme.
Saga a scos în evidență funcționarea internă a Socialiștilor și Democraților (S&D) — grupul din care făceau parte deputații europeni implicați. S&D i-a exclus pe Tarabella, Cozzolino și pe fostul vicepreședinte al Parlamentului Eva Kaili și a răspuns în ianuarie cu propriul plan anticorupție și de transparentizare.
Mandatul văzut de POLITICO evidențiază în ce măsură a reușit rețeaua coruptă să se infiltreze în Parlamentul European.
Într-un exemplu citat în mandat, Arena și Moretti ar fi acționat la comanda lui Panzeri în timpul unei întâlniri despre o posibilă rezoluție a Parlamentului cu privire la Qatar, la sfârșitul anului 2021. Panzeri, care în acel moment nu mai era europarlamentar și nu a participat el însuși la reuniune, a dat instrucțiuni fostului său asistent, încercând să influențeze posibila rezoluție.
Planul și identitățile membrilor așa-numitului cvadrumvirat au fost dezvăluite în mesajele trimise lui Panzeri de fostul său asistent, Giuseppe Meroni, care lucra încă în grupul S&D la acea vreme, potrivit mandatului. Luna trecută, Panzeri a încheiat un acord de admitere a vinovăției cu procurorii belgieni pentru a oferi la schimb informații pentru o pedeapsă redusă.
„ Qatar rezolvat ”, a spus Meroni într-un mesaj către fostul său șef Panzeri, potrivit mandatului. După întâlnire, Panzeri a primit o informare cu privire la ceea ce se întâmplase de la Arena, precum și de la Francesco Giorgi — un alt fost asistent al său, care lucra până atunci pentru Cozzolino. Giorgi este partenerul lui Kaili — fostul vicepreședinte al Parlamentului European încarcerat — el însuși fiind acum în închisoare.
„Pot spune doar că a fost un schimb de informații legal, ca parte a activității politice parlamentare obișnuite”, a declarat Meroni ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO.
Moretti, europarlamentarul identificat în mandatul respectiv, a negat acuzațiile. „Nu am urmat niciodată instrucțiunile domnului Panzeri în activitatea mea politică, nu s-a discutat nicio rezoluție privind decembrie 2021”.
Spre deosebire de cazurile lui Cozzolino și Tarabella, autoritățile nu au cerut Parlamentului European să ridice imunitatea legală a lui Arena și Moretti, un pas necesar pentru a-i investiga sau acuza. Arena a refuzat să comenteze.
Arena s-a confruntat cu o verificare a unei călătorii la Doha în mai 2022, după ce nu a declarat la timp că guvernul din Qatar i-a plătit zborurile și cazarea. Arena a demisionat luna trecută din funcția de președinte al subcomisiei pentru drepturile omului din Parlament — un rol în care i-a succedat lui Panzeri. Moretti, între timp, a declarat pe 17 ianuarie anul acesta că o călătorie în Qatar care a avut loc în februarie 2020 a fost subvenționată.
Marocul, în vizor din pricina scandalului de spionaj Pegasus
Mandatul evidențiază și presupusul rol al Marocului în scandalul de cumpărare de influență.
Documentul arată că, într-o conversație interceptată, Panzeri și Giorgi au discutat despre promovarea intereselor marocane prin plasarea lui Cozzolino sau Kaili într-o comisie parlamentară specială care investighează utilizarea programului spion Pegasus pentru a sparge telefoanele jurnaliștilor, activiștilor și politicienilor. Potrivit unor acuzații apărute în presă, Marocul s-ar fi putut folosi de programul de spionaj pentru a intra în sistemul informațional al guvernului spaniol.
Cozzolino și Kaili au fost numiți membri cu drepturi depline în comisie, deși acum și-au pierdut aceste roluri.
Cozzolino, care a negat în repetate rânduri orice abatere, a refuzat să comenteze.
Giorgi a reușit și să împiedice Parlamentul să emită un text în defavoarea Marocului și l-a informat pe Panzeri despre acest lucru în mai 2022, potrivit mandatului.
Doi marocani, considerați cruciali pentru presupusa rețea coruptă, sunt menționați în mandatul de arestare: spionul Mohamed Belahrech, cu numele de cod M118 și cunoscut de ceva vreme de serviciile de spionaj europene, și Abderrahim Atmoun, ambasadorul Rabatului la Varșovia.
Potrivit mandatului, Atmoun „a jucat un rol important” prin distribuirea de numerar și se crede că a lucrat „îndeaproape” cu serviciile secrete marocane, având legături cu Belahrech.
Atmoun și Belahrech nu au răspuns la multiplele solicitări de comentarii.
Legătura cu Sahara Occidentală
Potrivit mandatului, Marocul a încercat să influențeze poziția Parlamentului European cu privire la problema controversată a Saharei Occidentale. Teritoriul disputat este o fostă colonie spaniolă care, timp de decenii, a fost revendicat atât de Maroc, cât și de o mișcare rebelă de independență.
Spania, care a rămas mult timp neutră în conflictul în curs de desfășurare, și-a schimbat poziția anul trecut, susținând planul Rabatului pentru o autonomie limitată a Saharei Occidentale sub suveranitate marocană. Această decizie a urmat unui an de tensiuni tot mai mari între Madrid și Rabat, după ce unuia dintre liderii mișcării rebele i s-a permis să călătorească într-un spital spaniol pentru tratament.
În mandatul de arestare belgian se precizează că Cozzolino a publicat o declarație la cererea lui Atmoun și Panzeri în martie 2022, susținând schimbarea poziției Spaniei cu privire la Sahara Occidentală
Sursa: adevarul.ro