
„Putrezirea în pat”, un nou fenomen viral pe TikTok. Ce spun experții despre trendul de a sta în pat toată ziua
Un nou fenomen viral pe TikTok, denumit „putrezirea în pat”, ridică semne de întrebare în rândul specialiștilor. Un expert în somn explică ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui comportament.
„Putrezirea în pat” a devenit una dintre cele mai discutate tendințe pe TikTok, cu peste 130 de milioane de vizualizări. Conceptul descrie momentele în care o persoană petrece excesiv de mult timp în pat, evitând responsabilitățile și realitatea de zi cu zi, potrivit Daily Record .
Dr. Deborah Lee, expert în somn și colaboratoare a companiei Bed Factory Direct, explică ce înseamnă cu adevărat această tendință: „Când cineva stă întins în pat, de obicei scrolând pe TikTok sau urmărind emisiuni TV ore în șir fără a face nimic productiv, asta este adesea ceea ce se numește «putrezirea în pat»”.
Chiar dacă termenul sună negativ, mai ales din cauza cuvântului „putrezire”, Dr. Lee spune că fenomenul nu este neapărat dăunător. „Putrezirea în pat poate fi pozitivă dacă este făcută ca o atitudine autentică de a se recupera și de a se odihni. Cu toate acestea, termenul «putrezire» are un impact negativ.”
O alternativă mai prietenoasă
Ea propune chiar o alternativă mai prietenoasă pentru această practică: „Poate că redenumirea acestuia drept « odihnă intenționată » va aduce un pic mai mult un rol pozitiv asupra acestui lucru, mai degrabă decât utilizarea termenului «a putrezi» – se schimbă accentul de la a fi leneș și neproductiv la relaxarea intenționată, de care avem cu toții nevoie pentru a trece peste viața noastră ocupată din zilele noastre.”
Totuși, atunci când „putrezirea în pat” devine un obicei frecvent și o formă de evitare, poate ascunde probleme mai profunde. „Cei care «putrezesc în pat» își ignoră adesea activitatea de zi cu zi, ceea ce poate părea copleșitor. Mulți oameni sunt copleșiți din punct de vedere fizic și emoțional de a încerca să echilibreze viața de zi cu zi”, explică Deborah Lee.
Expertul precizează că „unii indivizi recurg la «putrezirea în pat» ca mijloc de a se sustrage de la responsabilitățile din lumea reală. Este, în esență, o abordare «ignoranța este fericirea» a sarcinilor administrative cruciale.”
Inactivitatea îndelungată poate avea consecințe și asupra sănătății: „Mișcarea joacă un rol vital în viața de zi cu zi, fie că este vorba pur și simplu de deplasarea prin casă, făcând ceva curățenie sau de o plimbare până la magazin. Neglijarea acestor activități poate avea efecte dăunătoare asupra mobilității și sănătății generale , în special dacă sunt ignorate pentru perioade îndelungate”, avertizează Dr. Lee.
Sfaturi pentru a evita „putrezirea în pat” prelungită
Pentru a preveni instalarea unei rutin e nesănătoase, Dr. Lee oferă câteva sfaturi simple pentru a începe ziua cu mai multă energie :
Nu sări peste un mic dejun nutritiv
„Ar putea fi tentant să luați un baton de mic dejun sau să puneți niște pâine în prăjitor, dar un mic dejun bogat în carbohidrați și proteine ar trebui să vă facă să vă simțiți mai alert rapid și să vă descurajeze să vă întoarceți la culcare”, explică Deborah. De asemenea, evitarea zahărului dimineața poate ajuta la creșterea nivelului de energie.
Fă puțină mișcare
Chiar dacă nu ești fan al antrenamentelor, puțină activitate fizică te poate ajuta: „Studiile au arătat că un antrenament de 30 de minute de intensitate moderată te poate ajuta să te trezești mult mai repede decât dacă nu te-ai forța.”
Lasă lumina să intre în cameră
Expunerea la lumină dimineața ajută corpul să-și dea seama că este timpul să se trezească: „Când ochii tăi văd lumină dimineața, aceasta dă semnale creierului tău că este timpul să te trezești. Dacă ai perdele opace, atunci acest lucru poate fi cu adevărat confuz pentru minte și vei dori în mod natural să stai în pat pentru perioade lungi de timp.”
Dr. Lee recomandă fie o lampă de noptieră, fie deschiderea draperiilor și ieșirea afară la scurt timp după trezire. „Dacă puteți utiliza lumina naturală deschizând draperiile și ieșind afară cât mai curând posibil, atunci aceasta este o opțiune mai bună.”
Astfel, „putrezirea în pat” nu este, în esență, o problemă – totul ține de intenție și echilibru. Odihna conștientă poate fi benefică, dar atunci când devine o metodă de evitare, poate afecta sănătatea fizică și mentală. Mai bine zis: ascultă-ți corpul, dar nu-ți ignora viața.
Sursa: adevarul.ro