Putin, zâmbind, prima reacție la contraofensiva ucraineană: „Ei bine, să vedem cum merge, până unde se va ajunge“
Președintele rus Vladimir Putin a respins vineri contraofensiva ucraineană fulgerătoare cu un zâmbet rece, dar a avertizat că Rusia va răspunde puternic dacă trupele sale vor fi supuse mai multor presiuni, transmite Reuters .
Valdimir Putin Foto Sergei Boyliov / Sputnik / AFP
Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai din orașul uzbec Samarkand, Putin a spus despre invadarea Ucrainei că a fost un pas necesar pentru a preveni ceea ce a spus că este un complot occidental de a destrăma Rusia.
Moscova, a spus el, nu se grăbește în Ucraina. Iar obiectivele Kremlinului au rămas neschimbate.
"Autoritățile de la Kiev au anunțat că au lansat și desfășoară o operațiune activă de contraofensivă. Ei bine, să vedem cum merge, până unde se va ajunge", a spus Putin zâmbind.
Acesta a fost primul său comentariu public cu privire la distrugerea forțelor sale în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei în urmă cu o săptămână, care a provocat critici publice neobișnuit de puternice din partea comentatorilor militari ruși.
Rusia a lovit infrastructura ucraineană ca răspuns - inclusiv un baraj de acumulare și surse de energie electrică - și Putin a spus că aceste atacuri s-ar putea agrava.
„Recent, forțele armate ruse au dat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că sunt un avertisment. Dacă situația continuă să se dezvolte așa, atunci răspunsul va fi mai grav", a spus el.
Putin a mai spus că Rusia preia treptat controlul asupra noilor zone ale Ucrainei.
Întrebat dacă ceea ce el numește „operațiune militară specială” trebuie ajustată, liderul rus a spus: „Planul nu va fi modificat”.
„Statul Major consideră un lucru important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată și este pusă în aplicare”, a spus Putin. „Scopul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.
Donbasul cuprinde două provincii în mare parte vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei - Luhansk, care este acum pe deplin sub controlul forțelor separatiste susținute de Rusia și Rusia, și Donețk, pe care o controlează parțial.
Cu toate acestea, Rusia ocupă acum aproximativ o cincime din Ucraina în total, inclusiv o mare parte din provinciile Zaporizhzhia și Herson din sud, pe lângă Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014 și o consideră parte a Rusiei.
Sursa: adevarul.ro