Putin vrea un armistițiu în Ucraina pe actualele linii ale frontului, dezvăluie Reuters
Președintele rus este pregătit să accepte un armistițiu în Ucraina cu o încetare a focului negociată care să recunoască actualele linii ale frontului, au declarat pentru Reuters patru surse de la Moscova, care au afirmat în același timp că Kremlinul este pregătit să lupte în continuare, dacă Kievul și Occidentul nu răspund. Ucraina a respins în trecut un astfel de scenariu, subliniind că dorește retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate și avertizând că o înghețare a frontului ar fi în dezavantajul Kievului.
Vladimir Putin este de acord cu o încetare a focului în Ucraina, au semnalat mai multe voci din Rusia. Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au declarat pentru Reuters că acesta și-a exprimat frustrarea cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările Occidentului de a bloca negocierile de pace și decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude astfel de discuții.
„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului - pentru a îngheța războiul”, a declarat un al patrulea interlocutor, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin și care are cunoștință despre conversațiile la nivel înalt de la Kremlin, scrie agtenția de presă.
Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că liderul de la Kremlin a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele, afirmând că țara nu dorește un „război etern”.
Pe baza informațiilor lor despre conversațiile din straturile superioare ale Kremlinului, două dintre surse au declarat că Putin consideră că câștigurile obținute până acum în război sunt suficiente pentru a prezenta poporului rus o victorie a armatei.
- Trei surse au declarat că Putin a înțeles că orice noi progrese importante ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care nu o dorește, iar o sursă, care îl cunoaște pe președintele rus, a declarat că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.
Șanse minime pentru un armistițiu
Perspectiva unei încetări a focului, sau chiar a unor discuții de pace, pare în prezent îndepărtată.
Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea în termenii doriți de Putin nu este o soluție. El a promis să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Liderul de la Kiev a semnat un decret în 2022 care a declarat în mod oficial că orice discuții cu Putin sunt „imposibile”.
Una dintre sursele Reuters a speculat că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski este la putere, cu excepția cazului în care Rusia îl ocolește și ajunge la o înțelegere cu Washingtonul.
Aceasta este în orice caz viziunea Moscovei. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută la Kiev că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.
Un summit pentru pace, fără Moscova
Ucraina se pregătește în prezent pentru summitul de pace găzduit de Elveția luna viitoare, care are drept scop unificarea opiniei internaționale cu privire la modul în care ar putea fi oprit războiul.
Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a declarat că Putin nu ar trebui să participe. Elveția nu a invitat Rusia, iar Moscova a avertizat că discuțiile nu sunt credibile dacă nu este prezentă.
Ucraina și Elveția doresc în schimb ca aliații Rusiei, inclusiv China, să participe.
Kremlinul a spus că nu comentează progresul în războiul din Ucraina, dar a declarat în mod repetat că Moscova este deschisă la ideea unor discuții bazate pe „noile realități de pe teren”.
Chestionat pe tema unui posibil armistițiu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Reuters că orice inițiativă de pace trebuie să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional” și a descris Rusia ca fiind singurul obstacol în calea păcii în Ucraina.
„Kremlinul nu a demonstrat încă niciun interes semnificativ pentru a pune capăt războiului său, ba dimpotrivă”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Kievul nu are încredere în Putin
În trecut, Kievul a respins pretinsa disponibilitate a Rusiei de a se așeza la masa negocierilor, spunând că aceasta este de fapt o încercare de a transfera vina pentru război asupra Ucrainei.
Kievul a spus că Putin, a cărui echipă a negat în repetate rânduri că ar fi plănuit un război înainte de a invada Ucraina în 2022, nu poate fi crezut atunci când va spune că va onora un acord de pace.
Atât Rusia, cât și Ucraina au mai spus că se tem că cealaltă parte ar folosi orice încetare a focului pentru a se reînarma.
Kievul și susținătorii săi occidentali mizează pe un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA și pe un ajutor militar european suplimentar pentru a traversa ceea ce Zelenski a descris săptămâna aceasta drept „unul dintre cele mai dificile momente” ale războiului.
Dincolo de lipsa de muniție, după întârzierile SUA în aprobarea pachetului, Ucraina a recunoscut că nu reușește să mobilizeze suficiente trupe.
Situația de pe câmpul de luptă
Înghețarea conflictului pe liniile actuale ale frontului ar lăsa Rusia în posesia unor bucăți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat în septembrie 2022, fără a deține controlul deplin asupra vreuneia dintre ele.
Un astfel de aranjament ar fi departe de obiectivele pe care Moscova și le-a stabilit la momentul respectiv, când a declarat că cele patru regiuni ucrainene - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson - îi aparțin acum în întregime.
Peskov a declarat că Moscova nu are intenția de a returna Kievului cele patru regiuni.
În februarie, trei surse rusești au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin privind o încetare a focului, pe actualele linii ale frontului.
În absența unui armistițiu, Putin vrea să confiște cât mai mult teritoriu posibil, pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, au declarat sursele.
Putin va cuceri încet-încet teritorii până când Zelenski va veni cu o ofertă de a se opri, a spus una dintre surse, precizând că în discuția cu consilierii săi, liderul rus și-a exprimat opinia cum că Occidentul nu va furniza suficiente arme, ceea ce va submina moralul Ucrainei.