Putin vrea să scape de dolar, dar moneda americană a fost vedetă la sumitul BRICS din Rusia

Putin vrea să scape de dolar, dar moneda americană a fost vedetă la sumitul BRICS din Rusia

Putin vrea să scape de dolar, dar participanții la summitul BRICS au fost îndemnați chiar de organizatori să aibă la ei bani cash, în special dolari și euro, întrucât sunt singurele valute pe care le pot schimba liber în ruble la majoritatea băncilor din Rusia, în condițiile în care cardurile Mastercard și Visa nu vor putea fi folosite în interiorul țării.

Competiție între președintele rus și cel chinez pentru cine să conducă acest Sud global/ FOTO:Arhiva

Competiție între președintele rus și cel chinez pentru cine să conducă acest Sud global/ FOTO:Arhiva

Unul dintre obiectivele principale ale reuniunii va fi accelerarea modalităților de reducere a numărului de tranzacții în dolari și, astfel, atenuarea capacității SUA de a folosi amenințarea sancțiunilor pentru a încerca să-și impună voința politică. Însă, în ciuda dorinței Rusiei de a rupe dependența de monedele occidentale pe care le numește ”toxice”, participanții la summit sunt îndemnați chiar de organizatori să aibă la ei bani cash, în special dolari și euro, întrucât sunt singurele valute pe care le pot schimba liber în ruble la majoritatea băncilor din Rusia, în condițiile în care cardurile Mastercard și Visa nu vor putea fi folosite în interiorul țării.

”O recunoaștere jenantă pentru oficialii de la Kremlin”, scrie publicația indiană Economic Times, mai ales că după invazia în Ucraina, Rusia a încercat să se reorienteze spre valute „prietenoase” precum yuanul chinez pentru a diminua impactul sancțiunilor economice occidentale. În plus, și speranțele legate de sistemul de plată Mir, prezentat odată ca o alternativă rusească la Visa și Mastercard, au fost în mare parte năruite, deoarece chiar și unii dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei au refuzat cardul după ce a fost pus sub sancțiunile SUA.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că multe ţări aspiră să se alăture organizaţiei interguvernamentale BRICS, transmite miercuri dpa.

Într-o intervenţie la summitul organizaţiei, care are loc în oraşul rus Kazan, preşedintele Putin a declarat că sunt peste 30 de ţări care doresc să adere la BRICS.

Membrilor iniţiali ai organizaţiei, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, li s-au alăturat anul acesta Iran, Egipt, Etiopia şi Emiratele Arabe Unite.

Peste 20 de lideri internaţionali, în principal din Africa, America Latină şi Asia, au călătorit la Kazan pentru a participa la summitul BRIC, care se va încheia joi, potrivit informaţiilor furnizate de Kremlin.

"Ar fi, fără îndoială, greşit să ignorăm interesul fără precedent al ţărilor din Sudul Global şi din Est de a-şi consolida contactele cu BRICS", a afirmat preşedintele Putin.

Şeful statului rus a adăugat însă că o extindere nu ar trebui să vină în detrimentul eficienţei alianţei.

Marţi, în ziua deschiderii summitului, preşedintele Putin a spus că speră într-o cooperare financiară mai puternică între membrii BRICS.

Potrivit preşedintelui Putin, organizaţia nu se ocupă doar de probleme economice şi financiare, ci şi de politica de securitate. El a afirmat că membrii BRICS împărtăşesc aceleaşi valori şi contribuie la stabilitatea şi securitatea în lume.

Intenţia preşedintelui rus este de dezvolta BRICS ca o contrapondere la Occident.

Competiție între președintele rus și cel chinez pentru cine să conducă acest Sud global

Formatul extins al BRICS sau al așa-zisului Sud global, ca o contrapondere la Occident, riscă să eșueze din cauza contradicțiilor interne, remarcă Business Insider. Tensiunile geopolitice și interesele concurente din cadrul grupului trag în jos eforturile Rusiei de a folosi aceste țări pentru a diminua dominația Occidentului, în special a dolarului american. O competiție s-a vaăzut între președintele rus și cel chinez pentru cine să conducă acest Sud global, chiar dacă, la nivel declarativ, Vladimir Putin și Xi Jinping promit o colaborare cât mai strânsă pentru o ”ordine globală mai corectă”, scrie Le Figaro.

Grupul BRICS va genera cea mai mare parte a creşterii economice globale în următorii ani datorită dimensiunii sale şi creşterii relativ rapide în comparaţie cu cea a ţărilor occidentale dezvoltate, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, consemnează Reuters.

Preşedintele rus speră să consolideze BRICS - care s-a extins prin includerea Egiptului, Etiopiei, Iranului şi Emiratelor Arabe Unite, alături de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - ca o contrapondere puternică pentru Occident în politica şi comerţul global.

"Ţările din asociaţia noastră sunt în esenţă motoarele creşterii economice globale. În viitorul previzibil, BRICS va genera principala creştere a PIB-ului global'', a spus Putin în faţa oficialilor şi oamenilor de afaceri prezenţi la un forum de afaceri BRICS la Moscova.

"Creşterea economică a membrilor BRICS va depinde din ce în ce mai puţin de influenţe sau interferenţe externe. Aceasta înseamnă în esenţă suveranitate economică", a adăugat preşedintele rus.

Summitul este prezentat de Moscova ca fiind o dovadă că eforturile occidentale de a izola Rusia din cauza acţiunilor sale din Ucraina au eşuat.

Rusia doreşte ca alte ţări să coopereze cu ea pentru a reforma sistemul financiar global şi a pune capăt dominaţiei dolarului american.

"Uşile sunt deschise"

Potrivit lui Putin, 30 de ţări din întreaga lume şi-au exprimat interesul pentru cooperarea cu gruparea BRICS, iar la summit se vor analiza posibile opţiuni pentru continuarea extinderii grupului.

"Uşile sunt deschise, nu interzicem intrarea nimănui", i-a asigurat Putin pe reporterii din ţările BRICS.

El a amintit unele dintre iniţiativele pe care Rusia le-a mai evidenţiat anterior, inclusiv un sistem comun de plăţi transfrontaliere şi o companie de reasigurare.

Putin a mai spus că membrii grupului lucrează la un sistem financiar asemănător cu platforma internaţională de plăţi SWIFT, care să fie imun la sancţiunile occidentale, şi la utilizarea monedelor digitale naţionale pentru finanţarea de proiecte de investiţii cu potenţial ridicat de creştere, în interiorul şi în afara BRICS.

El a subliniat că iniţiativele financiare ale Rusiei în perspectiva summitului implică utilizarea pe scară largă a monedelor naţionale, iar discuţiile despre crearea unei monede unice pentru gruparea BRICS sunt "premature".

Vladimir Putin a cerut în context Noii Bănci de Dezvoltare, singura instituţie funcţională de dezvoltare multilaterală a BRICS, să investească în tehnologie şi infrastructură în ţările din Sudul Global.

"Ca instituţie de dezvoltare, banca serveşte deja ca o alternativă la multe mecanisme financiare occidentale şi, în mod firesc, vom continua să o dezvoltăm", a spus preşedintele rus, îndemnând la creşterea investiţiilor în comerţul electronic şi inteligenţa artificială.

Liderul de Kremlin a ţinut de asemenea să promoveze noile megaproiecte de transport ale Rusiei, cum ar fi Ruta Mării Arctice şi coridorul Nord-Sud, care leagă Rusia de Golf şi Oceanul Indian prin Marea Caspică şi Iran. "Este cheia creşterii transportului de mărfuri între continentele eurasiatic şi african", a explicat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...