Putin susține că Xi Jinping va vizita Rusia și că legăturile ruso-chineze au atins „noi frontiere”

Putin susține că Xi Jinping va vizita Rusia și că legăturile ruso-chineze au atins „noi frontiere”

Vladimir Putin a declarat miercuri că președintele Chinei, Xi Jinping va vizita Rusia, afirmând că relațiile dintre cele două țări au atins „noi frontiere”, în contextul în care SUA sunt îngrijorate că Beijingul ar putea oferi sprijin material invaziei rusești din Ucraina, notează Reuters.

Vladimir Putin și Xi Jinping. FOTO: EPA-EFE

Vladimir Putin și Xi Jinping. FOTO: EPA-EFE

Livrările de arme chineze către Rusia ar putea reprezenta o potențială escaladare a războiului din Ucraina într-o confruntare între Rusia și China, pe de o parte, și Ucraina și alianța militară NATO condusă de SUA, pe de altă parte.

Putin i-a urat bun venit la Kremlin celui mai înalt diplomat al Chinei, Wang Yi, spunându-i că schimburile comerciale bilaterale au fost mai bune decât se așteptau și ar putea ajunge în curând la 200 de miliarde de dolari pe an, de la 185 de miliarde de dolari în 2022.

„Așteptăm o vizită a președintelui Republicii Populare Chineze în Rusia, am convenit asupra acestui lucru”, i-a spus Putin lui Wang.

„Totul progresează, se dezvoltă. Atingem noi frontiere”, a spus președintele rus.

Wang i-a spus lui Putin că relaţiile dintre cele două ţări au rezistat presiunii în condiţiile unei situaţii internaţionale volatile, iar crizele au oferit anumite oportunităţi.

Relația dintre China și Rusia, a spus Wang prin intermediul unui interpret, nu a fost îndreptată împotriva vreunei terțe părți, dar în egală măsură „nu va ceda la presiunea unor terțe părți” - o lovitură clară la adresa Statelor Unite.

„Împreună susținem multipolaritatea și democratizarea în relațiile internaționale”, i-a spus Wang lui Putin. „Acest lucru corespunde pe deplin cursului timpului și al istoriei; de asemenea, corespunde intereselor majorității țărilor”.

Wang s-a întâlnit anterior cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spunând că așteaptă cu nerăbdare să încheie noi acorduri în timpul vizitei sale la Moscova. Cu toate acestea, nu au existat detalii despre aceste acorduri.

Atunci când Xi s-a întâlnit față în față cu Putin chiar înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, ei au pecetluit un parteneriat „fără limite” care a declanșat anxietate în Occident, potrivit sursei citate.

China este cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, una dintre sursele cheie de venituri pentru visteria de stat a Moscovei.

Pentru Putin, sprijinul Chinei pe fondul celei mai mari confruntări cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece îi permite să prezinte izolarea Rusiei în Occident ca o înclinare spre Asia.

Pentru Xi, Rusia este acum mai dependentă decât oricând de China. Cândva lider în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum un partener junior al unei Chine renăscute, care conduce deja în multe tehnologii ale secolului XXI.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe Wang cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea dacă China ar oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând într-un interviu acordat după întâlnirea dintre cei doi bărbați că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Moscovei.

Beijingul a negat însă că ar fi oferit sprijin militar Rusiei.

Întrebat despre problema ajutorului chinezesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că reprezentanții Beijingului au abordat deja acest aspect.

„Ei au răspuns deja la această întrebare, au negat, de fapt, cu tărie. Nu este nimic de adăugat aici”, a punctat Peskov.

După avertismentele lui Blinken, pentru care nu a furnizat dovezi, China a declarat că Statele Unite nu sunt în măsură să facă cereri.

„Indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, China a fost și rămâne angajată, împreună cu Rusia, să facă eforturi pentru a păstra tendința pozitivă în dezvoltarea relațiilor dintre marile puteri”, i-a spus Wang lui Lavrov.

Wang a declarat că va depune eforturi pentru „consolidarea și aprofundarea” relațiilor dintre Moscova și Beijing.

Xi a fost alături de Putin în timpul conflictului din Ucraina, rezistând presiunilor occidentale de a izola Moscova. Comerțul chino-rus a crescut vertiginos de la invazia din Ucraina, iar Rusia a sporit exporturile de petrol către țările asiatice, inclusiv China.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”