Putin și Zelenski ar fi acceptat să primească vizita unei misiuni de mediere din partea Africii de Sud
O misiune de pace desfăşurată de şase lideri africani se va deplasa "imediat ce va fi posibil" în Ucraina şi în Rusia, pentru a încerca "să găsească o soluţie paşnică la conflictul devastator", a anunţat marţi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, informează AFP
Vladimir Putin și Volodimir Zelenski
Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au "acceptat să primească misiunea şi pe liderii de stat africani, la Moscova şi Kiev", a declarat Ramaphosa în timpul unei conferinţe de presă la Cape Town.
"Am convenit cu preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski să începem să pregătim angajamentele cu şefii de stat africani", a continuat el.În afară de Africa de Sud, această misiune va include Senegalul, Zambia, Congo, Uganda şi Egiptul.Ţările africane au fost mai puţin unanime decât marile puteri occidentale în a denunţa invazia rusă în Ucraina, declanşată în februarie 2022.
Ţări precum Senegalul şi Africa de Sud s-au abţinut la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în timpul votului asupra unei rezoluţii ce condamna această invazie.
Ramaphosa, care a precizat că a discutat la sfârşitul săptămânii trecute cu omologii săi rus şi ucrainean în cadrul unor "apeluri telefonice separate", şi-a exprimat speranţa pentru "schimburi (de opinie) susţinute cu cei doi lideri" în timpul misiunii.
Cu o zi înainte, Ramaphosa şi-a exprimat indignarea că Pretoria este supusă unor "presiuni extraordinare" pentru a-şi alege tabăra. Apropiată de Kremlin încă din perioada luptei împotriva apartheidului, Africa de Sud a refuzat mereu să condamne invazia asupra Ucrainei, afirmând că rămâne "neutră" şi că vrea să privilegieze dialogul.
Această poziţie a stârnit iritare pe scena internaţională, cu atât mai mult cu cât Pretoria a găzduit exerciţii navale cu Rusia şi China în februarie, cu puţin timp înainte să se împlinească un an de la declanşarea invaziei ruse, realimentând îngrijorările occidentale.Anunţul privind o misiune africană survine de asemenea după recente tensiuni între Pretoria şi Washington în jurul problemei ruse.
Ambasadorul american în Africa de Sud a afirmat săptămâna trecută că un cargo rus a acostat în decembrie lângă Cape Town şi că plecat spre Rusia încărcat cu arme şi muniţii.
Guvernul sud-african a declarat că nu există nicio urmă de vânzări de arme aprobate de stat către Rusia în perioada respectivă şi preşedintele Ramaphosa a anunţat declanşarea unei anchete asupra acestui caz.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a fost informat în legătură cu proiectul misiunii de pace africane "şi a primit-o favorabil", a mai spus Cyril Ramaphosa.
Sursa: adevarul.ro