Putin și riscul utilizării armelor nucleare tactice in Ucraina: câte focoase are Rusia și posibilul răspuns al SUA

Putin și riscul utilizării armelor nucleare tactice in Ucraina: câte focoase are Rusia și posibilul răspuns al SUA

Vladimir Putin s-a arătat dispus să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul Rusiei, generând astfel temeri că ar putea ataca Ucraina cu o armă nucleară mică sau „tactică”, relatează BBC.

Putin amenință cu folosirea armelor nucleare în Ucraina FOTO Shutterstock

Putin amenință cu folosirea armelor nucleare în Ucraina FOTO Shutterstock

Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că acest lucru ar fi cea mai gravă escaladare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Ce sunt armele nucleare tactice?

Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare de mici dimensiuni destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru o lovitură limitată.

Ele sunt concepute pentru a distruge ținte inamice într-o anumită zonă, fără a provoca efecte radioactive pe scară largă.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot produce echivalentul a o mie de tone de exploziv TNT. Armele nucleare strategice sunt mai mari - până la 1.000 de kilotone - și sunt lansate de la o rază mai mare de acțiune.

Prin comparație, bomba atomică lansată de Statele Unite asupra Hiroshimei, în 1945, era de 15 kilotone.

Ce arme nucleare tactice are Rusia?

Potrivit informațiilor obținute de Statele Unite, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

Ogivelelor pot fi plasate pe diferite tipuri de rachete care sunt utilizate în mod normal pentru explozibili convenționali, cum ar fi rachetele de croazieră și obuzele de artilerie.

Armele nucleare tactice pot fi lansate și din aeronave și de pe nave - ca rachete antinavă, torpile și încărcături de adâncime.

Statele Unite spun că Rusia a investit recent în aceste tipuri de arme pentru a le îmbunătăți raza de acțiune și precizia.

Au fost folosite vreodată arme nucleare tactice?

Armele nucleare tactice nu au fost niciodată folosite în conflicte.

Puterile nucleare, precum Statele Unite și Rusia, au considerat că este la fel de eficient să distrugă ținte pe câmpul de luptă folosind muniții convenționale moderne.

În plus, nicio putere nucleară nu a fost dispusă până acum să riște să declanșeze un război nuclear total prin folosirea armelor nucleare tactice.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi mai dispusă să folosească arme tactice de dimensiuni mici decât rachete strategice.

„Ar putea vedea aceasta ca parte a forțelor lor convenționale”, spune Patricia Lewis, directoarea programului internațional de securitate de la centrul de reflecție Chatham House.

Sunt amenințările nucleare ale lui Putin un motiv de îngrijorare?

În februarie 2022, cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, Putin a plasat forțele nucleare ale Rusiei în „pregătire specială de luptă”. În plus, armata rusă a organizat exerciții nucleare de amploare.

El a amenințat acum câteva zile: „În cazul amenințării integrității noastre teritoriale, fără îndoială vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Acesta nu este o cacealma”.

Rusia intenționează să anexeze prin pseud-referendumuri regiunile din sudul și estul Ucrainei ocupate de forțele ruse. În acest context, Putin s-a declarat gata să apere „integritatea teritorială” a Rusiei, incluzând regiunile anexate în Ucraina, „prin toate mijloacele”.

Serviciile secrete americane consideră declarațiile lui Putin mai degrabă o încercare de descurajare a Occidentului de a nu ajuta Ucraina să încerce să recucerească aceste teritorii decât un semn că plănuiește un război nuclear.

Însă alții se tem că Rusia, în cazul în care va suferi noi eșecuri, ar putea fi tentată să folosească o armă tactică în Ucraina într-o tentativă de „schimbare a jocului”, pentru a ieși dintr-un impas sau pentru a evita înfrângerea.

James Acton, expert în domeniul nuclear la Carnegie Endowment for International Pace, un centru de reflecție din Washington DC, afirmă: „Sunt în mod legitim îngrijorat că, în această circumstanță, Putin ar putea folosi o armă nucleară - cel mai probabil pe teren în Ucraina pentru a îngrozi pe toată lumea și a-și vedea de drum mai departe. Nu suntem încă în acel moment”.

Cum ar putea răspunde Statele Unite?

Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

Într-un interviu acordat pentru CBS News, liderul de la Casa Albă a spus că o astfel de acțiune va „schimba fața războiului”. „Vor fi consecințe”, a transmis el.

Este greu de prezis cum ar răspunde SUA și NATO în cazul utilizării unei arme nucleare de către Rusia. S-ar putea să nu vrea să escaladeze situația și să riște un război nuclear total, dar ar putea dori, de asemenea, să traseze o linie. Și totuși, Rusia ar putea fi descurajată să folosească arme nucleare tactice de către o altă putere, și anume China, notează BBC.

„Rusia depinde în mare măsură de sprijinul chinez. Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde (susținerea, n. red.) Chinei”, este de părere Heather Williams, expert nuclear la Kings College din Londra.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…