Kirill Dmitriev, 45 de ani, managerul fondului rusesc de investiții directe, cu un capital de zece miliarde de dolari, a declarat că el și soția, Natalia Popova, precum și familiile lor au dezvoltat, după vaccinare, anticorpi în cantitate dublă decât un pacient recuperat după COVID-19.
Kremlinul pregătește Faza a III-a a vaccinului dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, ce urmează să înceapă în august, iar până la sfârșitul anului se preconizează că se va trece la imunizare în masă, a spus Dmitriev.
Anunțul său a venit imediat după ce Marea Britanie, SUA și Canada i-au acuzat pe hackerii ruși că au vizat cercetările cu privire la un vaccin anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford, care sunt deja în testări pentru Faza III.
Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a acuzat un grup de hackeri ruși - „Cozy Bear, 95% operat de serviciile de informații ruse” - că a reușit să fure date sensibile pentru ca Moscova să poată avansa în propriile cercetări.
Dmitriev a negat acest lucru, spunând că „statele occidentale s-au speriat de succesul vaccinului rusesc” și născocesc știri false.
Faza a III-a a vaccinului rusesc, potrivit lui Dmitriev, va avea loc în Rusia și în două țări din Orientul Mijlociu, pe o sută de voluntari.
Soția sa, Natalia, este directorul Innopraktika, o fundație condusă de Katerina Tikhonova, despre care se afirmă că este fiica cea mai mare a lui Putin.
Totodată, Natalia este gazda unei emisiuni la canalul de televiziune de stat Rossiya 24, unde prezintă programe științifice și este și fotomodel.
Cei doi au o avere considerabilă, milioane de dolari, și sunt adesea văzuți, mai ales Natalia, în mașini de lux și locuri exotice.
„Sabia victoriei”, vaccinul chinezesc
Spre deosebire de Kremlin, Beijingul a preferat să-i vaccineze experimental chiar pe cei ce lucrează la dezvoltarea vaccinului, care s-au oferit „voluntari”, alături de câțiva oameni de afaceri și un oficial al Partidului Comunist, cu o pregătire în propaganda militară.
„Dând o mână de ajutor în forjarea Sabiei Victoriei”, se arată într-o postare online a SinoPharm, însoțită de imagini ale liderilor companiei pe care s-a testat vaccinul, subliniindu-se că s-au oferit voluntari printr-un „sacrificiu eroic”, înainte ca testarea să fie aprobată de Guvern.
Acest lucru este foarte puțin probabil, însă Beijingul nu putea aproba oficial o încălcare a normelor etice internaționale. Testarea liderilor companiei ce dezvoltă vaccinul s-a făcut din cauza grabei de a ieși pe piață cât mai repede, sărind peste procedurile standard.
„Obținerea unui vaccin COVID-19 este noul Holy Graal”, a declarat Lawrence Gostin, expert global în domeniul Dreptului de sănătate publică la Universitatea Georgetown.
„Competiția politică pentru a fi primul nu este mai puțin acerbă decât cursa pentru Lună între Statele Unite și Rusia.”
„În China, te aștepți la un spirit de sacrificiu afișat”, a declarat Yanzhong Huang, expert global în domeniul sănătății la Consiliul pentru Relații Externe, organizație nonprofit din SUA. „Însă, odată cu vaccinarea unor oficiali guvernamentali, lideri de corporații și oameni de afaceri, va trebui ca și alți angajați să se ofere voluntari”, pentru că „sacrificiul” acționează ca un factor de presiune.
Șeicul Abdullah bin Mohammed Al Hamed, președintele Departamentului de Sănătate din Abu Dhabi, este primul voluntar din Faza a III-a căruia i s-a administrat vaccinul dezvoltat de Sinopharm CNBG împreună cu firma G42 din Abu Dhabi, la 16 iulie. SURSA: Newsweek România