Putin se teme de această femeie
Politicianul de opoziție Vladimir Kara-Murza a criticat invazia rusă a Ucrainei. El a reușit să supraviețuiască de două ori, în ciuda faptului că a fost otrăvit de „făptuitori necunoscuți”. Acum este în arest și riscă 15 ani de închisoare. Soția lui, Evgenia, rămâne în libertate și nu ezită să vorbească cu voce tare despre crimele pe care Putin și oamenii lui le comit, scrie onet.pl . Dar cine este femeia statornică care nu se teme de președintele rus?
Vladimir Putin subliniază întotdeauna că societatea rusă este unită. Întreaga națiune îl sprijină pe președinte și invazia sa în Ucraina. Acesta este mesajul oficial. De aceea, opoziții precum Evgenia și Vladimir Kara-Murza sunt atât de periculoși pentru Kremlin. Ei amintesc că Rusia poate exista și fără Putin și că nu toată lumea este de acord cu invazia lui. Pe scurt, ei pun la îndoială suveranitatea lui Putin.
Evgenia Kara-Murza lucrează la Forumul Rusiei Libere, o organizație de emigranți a oponenților ruși fondată de marele maestru de șah Garry Kasparov. De la arestarea Evgeniei, ea a vorbit la numeroase conferințe și în mass-media internațională despre regimul rus și despre soarta soțului ei.
De la arestarea soțului ei, Evgenia a putut să-l contacteze doar prin intermediul unui avocat. (…)
Luptă pentru un soț și îngrijește copii
Situația este grea, dar femeia nu renunță, chiar dacă nu este ușor. ”E greu să le faci pe amândouă: să lupt pentru cineva pe care-l iubesc, care este închis de acest regim inuman și, în același timp, să fiu mamă pentru cei trei copii ai mei”.
Evgenia locuiește în prezent în SUA cu copiii ei.
Regimul lui Putin încearcă să-i izoleze soțul pe cât posibil, dar acesta își continuă munca chiar și în închisoare. ”Vladimir este puternic, patru pereți nu-l pot opri. Chiar și acum, încearcă să fie vocea tuturor prizonierilor. Sunt nenumărate cazuri și multe sunt încă necunoscute. Prizonierii sunt lăsați singuri” – spune Kara-Murza.
Când s-a luat decizia reținerii lui, la audiere s-au prezentat cinci diplomați, apropiați și câțiva jurnaliști. ”Autorităţile i-au pus să aştepte trei ore, apoi le-au pronunţat sentinţa. Nici măcar nu a fost o întrebare. Vor să-i bage cazul sub preș” – spune Evghenia Kara-Murza.
Soțul ei, Vladimir Kara-Murza, luptă pentru o Rusie democratică de peste două decenii și a fost un apropiat al politicianului de opoziție Boris Nemțov, care a fost împușcat la Moscova în 2015. La trei luni după uciderea tovarășului său, Kara-Murza a intrat în comă. Medicii au diagnosticat o boală renală cu dizabilitate severă bruscă, dar multe luni de tratament în SUA i-au salvat viața. În ciuda acestui fapt, s-a întors în patria sa, dar a fost otrăvit din nou în 2017. A reușit să supraviețuiască încă o dată.
Nu se teme de regim
„Nu se teme de regim”, spune soția sa. ”Ca politician rus, el duce aceeași bătălie ca și alți cetățeni ruși care își doresc o țară liberă. Întotdeauna susținuse că nu se putea aștepta ca alții să-și asume riscul dacă el nu face același lucru”.
Încă de la arestarea lui Evgheni, ea a fost vocea soțului ei: ”Pe de o parte, încerc să mijlocesc pentru toți deținuții politici. Dar acesta este soțul meu, vorbesc în numele lui acum”.
Propaganda omniprezentă
Este o practică constantă a regimului lui Putin de a suprima opinia publică și libertatea de exprimare. ”Ei susțin că poporul rus este unit și sprijină războiul împotriva Ucrainei ”- spune Evghenia Kara-Murza.
”De două decenii au îndoctrinat poporul rus cu propaganda lor, dar totuși peste 16.000 de oameni au fost arestați pentru că au manifestat împotriva acestui război, deși riscă până la 15 ani de închisoare pentru acest lucru”.
La scurt timp după începerea invaziei, ultimele instituții de presă critice la adresa guvernului rus au fost închise: postul de radio Echo al Moscovei, postul de televiziune Dozhd și ziarul „Novaya Gazeta”, unii dintre jurnaliștii lor au fugit în străinătate și își continuă munca de acolo.
„Chiar dacă aparatul de propagandă al lui Putin conduce (în audiențe – n.r.), există o mare cerere de informație independentă, în special în rândul generației mai tinere”, spune Kara-Murza. Mulți încearcă să ocolească cenzura de stat cu o conexiune VPN.
”Dimpotrivă, este dificil de evaluat în ce măsură propaganda afectează oamenii – spune Kara-Murza. ”Există sondaje de opinie care sugerează o mare aprobare pentru regim, dar sondajele de opinie într-un regim totalitar sunt întotdeauna discutabile”.
Cu toate acestea, în multe regiuni ale Rusiei, televiziunea este aproape singura sursă de informații. ”Mașina de propagandă a lui Putin a reușit să-și stabilească poziția de două decenii, lipindu-și mesajul pe fruntea oamenilor de pe toate canalele. Evgenia Kara-Murza subliniază că cu greu se uită ea însăși la canalele regimului. ”Este dezamăgitor din punct de vedere fizic, o persoană normală nu poate privi în mod regulat fără să i se facă rău”.
Omniprezența propagandei regimului este un semn de slăbiciune, spune Kara-Murza: – Rușii trebuie să blocheze toate rapoartele independente pentru că le este frică de poporul rus.
Aceste greșeli au fost făcute de Occident
Războiul lui Putin cu Ucraina este, de asemenea, o consecință a concesiunilor occidentale. ”Politicienii occidentali l-au văzut pe Putin ca un partener de prea mult timp. Soțul meu i-a avertizat despre asta cu ani în urmă și a avut dreptate” – spune Evgenia Kara-Murza.
Putin vede compromisul ca pe un semn de slăbiciune; reținerea Occidentului în fața crimelor regimului său îl încurajase întotdeauna. ”În 2008 a invadat Georgia și nu s-a întâmplat nimic. În 2014, a invadat Ucraina și a anexat Crimeea, au fost puține sancțiuni. În 2015, a început să bombardeze Siria și nu a existat nicio reacție”, spune Kara-Murza.
„Dacă pot ucide civili în Siria fără consecințe, atunci aș putea la fel de bine să ucid civili în Ucraina”, crede Putin.
”În niciun caz, politicienii occidentali nu ar trebui să facă acum presiuni asupra Ucrainei să renunțe la teritoriul său pentru a-l liniști pe Putin”, spune Kara-Murza. ”L-ar face să se simtă și mai încrezător și după câțiva ani va ataca din nou, poate Moldova sau statele baltice”.
Evgenia Kara-Murza subliniază că nu poate înțelege de ce unii politicieni occidentali caută o soluție care să evite umilirea lui Putin: ”Nu trebuie doar umilit, ci trebuie adus în judecată”.
Pentru că fără pedepsirea crimei, nu poate exista un nou început al unei Rusii libere și democratice. ”Nu trebuie să repetăm marea greșeală a anilor 1990, când accentul era doar pe economie și nu era nicio relatare a trecutului” – spune Kara-Murza.
”Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului. Dar de data aceasta infractorii trebuie să răspundă pentru acțiunile lor, altfel va exista întotdeauna pericolul ca foști agenți KGB să transforme din nou Rusia într-un gulag”.