Putin se sufocă cu „porcul spinos“ ucrainean

Putin se sufocă cu „porcul spinos“ ucrainean

„Strategia porcului spinos“ gândită de administrația Biden pentru Ucraina pare să dea rezultate scrie „The Washington Post“.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Într-o perioadă în care armata Ucrainei avansează încet și cu preț mare într-o ofensivă de vară care nu a dus încă la o breșă, există un sentiment de dezamăgire la Kiev și la Washington. Prin urmare, acesta este poate un moment bun pentru a reaminti despre unul dintre punctele forte ascunse ale Ucrainei. Reprezentanții administrației Joe Biden au numit-o „strategia porcului spinos”, scrie jurnalistul și scriitorul american David Ignatius într-un articol pentru „Washington Post“. El și-a amintit că, în ianuarie 2022, cu o lună înainte de invazia rusă, provocarea pentru pentru Casa Albă era: „Cum pot SUA și aliații săi să ajute Ucraina să devină un porc spinos: o națiune înțepătoare, încăpățânată, care să fie dificil pentru armata rusă invadatoare să o digere?”.

Indiferent cine și ce a spus despre război, această strategie a funcționat. Armata rusă nu a putut „digera” Ucraina. Asaltul spre Kiev în primele luni a fost un eșec catastrofal. „Porcul-spinos“ i-a împins pe invadatori înapoi anul trecut în regiunile Harkov și Herson. Și acum, kilometru cu kilometru, Ucraina înaintează încet în sud și est.

„ Am adoptat o strategie pentru a crea cât mai multe probleme posibil pentru Rusia , dacă aceasta invadează”, a explicat John Feiner, consilier adjunct pentru securitate națională al președintelui SUA.

Rusia nu a absorbit Ucraina și nu o va face niciodată

Și a funcționat: Rusia nu a absorbit Ucraina și probabil că nu o va face niciodată. Scopul Ucrainei s-a schimbat acum de la blocarea ocupanților la expulzarea acestora. Dar străpungerea câmpurilor minate rusești este dureros de dificilă. Și costă deja vieți și echipamente. Anul acesta, Ucraina încă își poate atinge obiectivul: să taie coridorul rusesc către Crimeea și să pună sub semnul întrebării controlul rusesc asupra peninsulei în sine. Dar peste trei luni se va instala noroiul, ceea ce va opri, cel mai probabil, progresul Ucrainei.

Putin încă pare să creadă că își poate uza adversarul. Poate că își imaginează că, dacă armata lui bătută va rămâne în picioare, un Donald Trump flexibil se va întoarce la Casa Albă și îi va oferi ceea ce își dorește.

„Dar Putin trebuie să se confrunte cu o bătălie de propagandă pe care o pierde, un război de gherilă în teritoriile pe care Rusia le-a anexat și o fragmentare politică tot mai mare în interiorul țării”, scrie Ignatius.

Încercarea de „a aștepta” s-ar putea dovedi a fi un „pariu prost“, potrivit unui oficial înalt al administrației Biden. Ignatius este de acord cu el.

Pe frontul propagandei, țările din Sudul Global par să înceapă să încline spre Ucraina. Reprezentanții Braziliei, Indiei, Africii de Sud și Turciei s-au întâlnit weekendul trecut în Arabia Saudită pentru a asculta propunerea de pace a reprezentanților ucraineni, care se bazează pe retragerea completă a trupelor ruse. La întâlnire a fost prezent un reprezentant al Chinei, fapt pe care ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a numit o „bresă” și „victorie istorică”.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a spus că întâlnirea „inutilă” a fost „sortită eșecului”.

Ignatius atrage atenția și asupra războiului de gherilă și a rezistenței armate din cele patru regiuni pe care Rusia le-a „anexat” anul trecut. Informațiile de pe rețelele sociale descriu un număr mare de atacuri de gherilă în acest an.

Rusia încearcă cu brutalitate să suprime rezistența în aceste regiuni, ducând copiii din teritoriile ocupate în Federația Rusă și forțând rezidenții să obțină pașapoarte rusești pentru a primi îngrijiri medicale. Această tactică îngrozitoare amintește de încercările lui Iosif Stalin de a reloca oamenii și de a redesena granițele. Dar rezultatul de data aceasta pentru Rusia va fi probabil crearea unui bulgăre și mai mare de rezistență indigerabilă.

Putin speră la un conflict înghețat

Putin poate crede că va transforma Ucraina într-un alt „conflict înghețat” dacă va prelungi ostilitățile. Dar o generație de ucraineni învață să-i urască pe ruși, iar lupta partizanilor va continua.

„Scopul Ucrainei este să pună capăt minciunilor legate de anexarea Rusiei și să arate cât de costisitoare va fi”, spune un oficial american de rang înalt.

În cele din urmă, Putin se confruntă acasă cu probleme tot mai mari, convulsii provocate de aventura sa în Ucraina. Un rezumat strălucit al dezordinei politice tot mai mari din Rusia a fost publicat săptămâna aceasta în „Foreign Affairs“ de către Tatiana Stanova, de la Centrul Carnegie Rusia.

„Războiul a început să schimbe Rusia și probabil că au loc schimbări interne profunde: în regimul Putin, în percepția elitelor despre Putin și în atitudinea publicului față de război”, scrie ea .

Dezordinea internă din Rusia pune o dilemă serioasă pentru Putin, dar este și foarte periculoasă pentru Occident. În funcție de cât va dura războiul, înghițirea unui porc-spinos nu va deveni mai ușoară pentru Putin, conchide Ignatius.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!