Putin se pregătește să simuleze explozii nucleare cu o nouă „tehnologie secretă”

Putin se pregătește să simuleze explozii nucleare cu o nouă „tehnologie secretă”

Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Cercetătorii de la Academia Militară Hrulev din Sankt Petersburg au brevetat un nou simulator pentru explozii nucleare la sol. Utilizarea acestui stimulator va îmbunătăți calitatea instruirii unităților Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în condiții de utilizare a armelor nucleare, rezultă din descrierea brevetului, scrie TASS.

„Scopul modelului este de a oferi o simulare clară a caracteristicilor vizuale - efectul de impact, fulger de lumină și nor de praf în formă de ciupercă al unei explozii nucleare la sol”, se spune în descriere. Invenția va fi utilizată în exerciții și pregătire practică cu unități militare pentru îmbunătățirea calității pregătirii Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în contextul utilizării armelor nucleare, precum și a unităților de recunoaștere la sol a radiațiilor, chimice, biologice pentru determinarea parametrilor și detectarea epicentrului unei explozii nucleare.

Potrivit oamenilor de știință, simulatorul de explozie nucleară IU-59 a fost folosit anterior în acest scop, dar acum este învechit, nu este produs de întreprinderile industriale, iar mostrele disponibile în depozitele unităților militare și-au epuizat durata de viață tehnică și sunt categoric interzise pentru utilizare. Un alt analog, care este prezentat în descriere, este bomba aeriană simulată IAB-500, proiectată pentru a simula utilizarea în luptă a muniției speciale RN-24 (o bombă aeriană cu focos nuclear).

„Dezavantajul IAB-500 este că acest model a fost dezvoltat doar pentru aviație, din acest motiv, desfășurarea exercițiilor practice pentru antrenarea unităților militare de recunoaștere radiologică, chimică și biologică nu a fost fezabilă din punct de vedere economic, deoarece a necesitat costuri care au depășit de multe ori rezultatul obținut. În plus, modelul IAB-500 a fost retras din serviciu în 1984 și nu mai este produs de întreprinderile industriale”, precizează documentul.

Temându-se de potențialele consecințe ale războiului nuclear, Institutul Internațional de Studii Strategice avertizează asupra posibilității de pregătire a Rusiei de a desfășura arme nucleare non-strategice sau tactice. „O tendință deosebit de îngrijorătoare dintr-o perspectivă occidentală este credința Rusiei în capacitatea sa de a obține și de a menține dominația într-un mediu în creștere și de a compensa pierderile de personal și echipamente într-o măsură de neimaginat pentru Occident. În războiul său împotriva Ucrainei, Rusia a folosit amenințarea nucleară directă către SUA și NATO cu forțele sale nucleare strategice. Mai recent, a arătat împreună cu Belarus că vede în NSNW (Arme nucleare nestrategice) un instrument util pentru a exercita un control suplimentar asupra teritoriilor sale apropiate şi pentru a-şi spori puterea de răspuns împotriva NATO”, se arată în raportul ISW.

„Cu cât se poate înțelege mai mult despre doctrina rusă și gândirea militară legată de NSNW, cu atât este mai probabil ca descurajarea față de Rusia să poată fi menținută. Înțelegerea Rusiei și menținerea descurajării față de Rusia este o chestiune de supraviețuire pentru Occident”, susțin analiștii ISW.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…