Putin se duce la Minsk să-l convingă pe Lukașenko să se alăture unui nou atac asupra Ucrainei
În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Belarus, programată pentru marți, 20 decembrie, acesta va face presiuni asupra dictatorului belarus Alekandr Lukașenko pentru a se alătura trupelor ruse împotriva Ucrainei, potrivit comandantului Forțelor Combinate ale Forțelor Armate ale Ucrainei, general-locotenent Serhi Naiev.
Lukașenko și Vladimir Putin FOTO Profimedia
El a amintit că Putin a anunțat recent că a avut o întâlnire oficială cu conducerea Forțelor Armate Ruse, în cadrul căreia au fost luate în considerare propunerile comandamentului militar pentru perspectivele pe termen scurt și mediu.
Imediat după aceea, a fost anunțată călătoria lui Putin la Minsk.
„În opinia noastră, în cadrul acestei întâlniri, problemele unei agresiuni ulterioare împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate ale Republicii Belarus în operațiunea împotriva Ucrainei vor fi rezolvate, în special, în opinia noastră, pe uscat”, spuse Naiev.
Președintele Vladimir Putin a cerut comandanților forțelor sale armate propuneri cu privire la modul în care consideră că ar trebui să decurgă operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, potrivit agențiilor ruse de presă, preluate de Reuters.
Putin a ascultat opiniile acestora vineri, în timpul unei vizite la cartierul general al forței operative comune a Rusiei privind operațiunile militare din Ucraina, au transmis TASS și Interfax.
"Îi vom asculta pe comandanții din fiecare direcție operațională și aș dori să aud propunerile dumneavoastră privind acțiunile noastre imediate și pe termen mediu", a declarat Putin, citat de TASS.
Putin și-a petrecut întreaga zi de vineri la cartierul general, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov pentru Interfax.
În imagini video difuzate de Kremlin, Putin a prezidat o reuniune cu aproximativ o duzină de persoane la o masă circulară, flancat de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și de șeful Statului Major General al armatei, Valeri Gerasimov.
Prezența militară a Rusiei în Belarus a crescut din toamna anului 2022. Mai multe surse oficiale ucrainene și independente din Belarus au raportat o prezență militară rusă în creștere în Belarus începând din octombrie 2022.
Generalul ucrainean Oleksii Hromov a afirmat joi că, în săptămâna 4-11 decembrie, Rusia a desfășurat tancuri reprezentând echivalentul unui batalion pe terenul de antrenament Obuz-Lesnovsky din Brest și tancuri reprezentând echivalentul unui batalion pe terenul de antrenament Losivdo din Vitebsk .
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ucrainene spunea în octombrie că Rusia adusese deja aproximativ 3.200 de militari în Belarus. Doar aceste cifre nu sunt suficiente pentru a susține o invazie a Ucrainei, dar ar putea indica un efort de a acumula din nou o mare forță rusă în Belarus.
Oficialii ucraineni susțin că forțele rusești din Belarus nu au planuri specifice de a se întoarce în Rusia după terminarea pregătirii lor.
Hromov a declarat că armata rusă nu le-a dat militarilor ruși aflați pentru instrucție în Belarus nicio informație cu privire la sarcinile lor viitoare - dacă vor fi trimiși înapoi în Rusia, vor rămâne în Belarus sau vor ataca Ucraina.
Este posibil ca liderii militari ruși să-și păstreze deschise opțiunile pentru un potențial atac împotriva Ucrainei din Belarus în primele luni ale anului 2023.
Cele mai bune trupe ruse se antrenează în Belarus
Elemente ale Armatei 1 de tancuri a Gărzii - teoretic cea mai de elită formațiune mecanizată a armatei ruse, care ar putea forma nucleul unei forțe de atac - se pare că se antrenează în Belarus începând de joi.
Hromov a declarat că elemente ale Diviziei a 2-a de pușcași motorizați din Armata 1 de tancuri a Gărzilor se antrenează în Belarus. Toate elementele de manevră ale Armatei 1 Tancuri a Gărzii au suferit pierderi grele în apropiere de Harkov, Sumî și în estul regiunii Kiev, ceea ce face ca statutul său de „elită" și puterea sa efectivă de luptă, chiar și după reconstituirea cu rezerviști mobilizați și/sau recruți, să fie puse sub semnul întrebării.
Rămâne extraordinar de puțin probabil ca forțele rusești să fie capabile să cucerească Kievul chiar dacă forțele rusești atacă din nou din Belarus, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului.
Este extrem de puțin probabil ca forțele rusești să aibă mai mult succes în atacarea nordului Ucrainei în această iarnă decât au avut în februarie 2022.
Forțele convenționale ale Rusiei sunt grav degradate și nu au puterea de luptă pe care o aveau atunci când Rusia a încercat (și a eșuat) atacul său în forță pentru a cuceri Kievul în februarie 2022.
Forțele rusești nu au reușit să își securizeze avansurile de pe teritoriul ucrainean și au pierdut peste 70.000 de km pătrați de teritoriu ocupat de când au abandonat Kievul.
Sursa: adevarul.ro