
Putin s-a făcut de râs încercând să ironizeze puterea economică a Occidentului. „Nu este clar ce este mare acolo”
În încercarea de a demonstra „superioritatea” Rusiei față de Occident, Putin a stârnit un val de ironie și ridiculizare pe rețelele sociale.
Vorbind în cadrul unui eveniment public la Moscova, el a încercat să ia în derâdere realizările economice ale Uniunii Europene și ale țărilor din G7, lăudându-se cu rata de creștere a PIB-ului Rusiei și cu mărimea teritoriului rusesc, scrie dialog.ua.
„În 2024, creșterea PIB-ului Zonei Euro a fost de 0,9 la sută. Iar G7... Nu este clar ce este mare acolo. Acolo, oriunde te-ai uita, nu poți vedea niciodată pe hartă”, a spus Putin.
Cu toate acestea, cuvintele sale au devenit imediat subiect de ironii. Comentatorii i-au amintit șefului de la Kremlin că din G7 fac parte Canada și Statele Unite, a doua și a treia țară ca mărime din lume, care sunt superioare Rusiei nu doar din punct de vedere economic, ci și geografic.
Cifre cu care nu merită să te lauzi
Mai ales comice sunt declarațiile lui Putin pe fondul unor cifre reale. Economia Rusiei este mai mică în termeni de PIB decât unele state americane.
Potrivit FMI, PIB-ul total al țărilor G7 este de 51,45 trilioane de dolari. Prin comparație, blocul BRICS, la care Putin ține atât de mult să se refere, are un PIB de 31,86 trilioane de dolari, China (19,5 trilioane de dolari) și India (4,3 trilioane de dolari) reprezentând partea cea mai mare. Cel al Rusiei este de numai 2,2 trilioane de dolari. Acest lucru este comparabil cu economia Italiei sau puțin mai mare decât cea a Canadei, dar de multe ori mai mic decât cel al Statelor Unite, a căror economie este de 30,3 trilioane de dolari.
Așadar, bravada lui Putin cu privire la „marea creștere” se reduce la încercarea de a-și compara țara cu giganții economici, rămânând în urma lor de zeci de ori și trăind din cifrele umflate ale bugetului militar. În realitate, Rusia rămâne un jucător mic pe fundalul economiilor cu adevărat mari ale lumii.
Încercările lui Putin de a compara PIB-ul Rusiei cu cel al țărilor occidentale par și mai ridicole după ce în ultimii doi ani, creșterea PIB-ului Rusiei a fost determinată de pomparea bugetară artificială a complexului de apărare.
Creșterea de 4,1% nu este un succes al economiei, ci rezultatul producției necontrolate de obuze, tancuri și arme, care ard în flăcările războiului. Sfera civilă nu este afectată: veniturile scad, întreprinderile se închid și nivelul de trai continuă să se deterioreze. „Când ai o economie de mărimea Canadei, dar încerci să-ți faci mișto de SUA și Europa, acesta este deja un diagnostic”, scrie un comentator.
În timp ce economia SUA este cea mai mare din lume , iar țările G7 furnizează peste 45% din PIB-ul global, Rusia rămâne dependentă de veniturile din materii prime și compensează cu disperare pierderile prin comenzi militare. Toată această „vigoare externă” nu face decât să mascheze enorme probleme interne: lipsa de personal, scăderea investițiilor, inflația ridicată și lipsa totală a progreselor tehnologice.
Mândrie falsă pe fondul izolării
Ironia lui Putin față de G7 pare deosebit de absurdă dacă ne amintim că Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, după ocuparea Crimeei. Astăzi, Kremlinul încearcă să compenseze izolarea internațională prin retorici de genul „dar avem un teritoriu mare” și „PIB-ul nostru crește mai bine”, uitând că PIB-ul țărilor din G7 este de sute de ori mai mare decât cel al Rusiei în termeni de volum și calitate. În plus, declarațiile lui Putin sunt o încercare de a ascunde eșecul politicii sale externe și interne în spatele unor glume ieftine.
Dar nici dimensiunea hărții și nici creșterea pe hârtie a complexului militar-industrial nu pot schimba faptul că Rusia se află în izolare internațională și degenerează treptat din punct de vedere economic.
În timp ce Putin se dă în spectacol, Rusia plătește prețul pentru deciziile sale greșite: sancțiunile sugrumă economia, inflația se accelerează, rafinăriile independente sunt în pragul falimentului, iar deficitul bugetar este acoperit prin tipărirea nesfârșită de ruble. Creșterea PIB-ului militar este calea către prăbușirea sectorului civil.
Sursa: adevarul.ro