Putin reînființează KGB!
Kremlinul intentioneaza sa reinvie temutul serviciu secret sovietic KGB, printr-o reorganizare a actualelor servicii de securitate, in cadrul unui Minister al Securitatii Statului, scrie Radio Europa Libera , care preia o informatie anuntata de respectatul cotidian rusesc de afaceri Kommersant, citand surse din serviciile secrete.
Acest Minister, cu prescurtarea MGB, va fi creat din actualul Serviciu Federal de Securitate (FSB) si va incorpora serviciile externe de spionaj (SVR) si Garda Nationala (FSO).
The Telegraph noteaza ca numele MGB nu este unul nou. Serviciul secret al URSS a purtat aceasta denumire timp de 8 ani, in perioada lui Iosef Stalin. Dupa moartea acestuia, a fost denumit KGB si dezmembrat in 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.
Potrivit Radio Europa Libera, "noul Minister al Securitatii Statului va avea prerogative extinse: va furniza dovezi pentru anchetele juridice dar va avea si dreptul de a supraveghea desfasurarea acestor anchete iar directia de investigatii se va ocupa de cele mai complicate dosare penale", inclusiv de marile cazuri de coruptie.
"Kommersant" scrie ca scopul noii structuri nu este doar cresterea eficientei serviciilor de securitate, ci si intarirea controlul asupra acestor agentii.
Restructurarea ar putea avea loc inainte de alegerile prezidentiale din 2018, care ar putea fi devansate, dupa ce partidul prezidential Rusia Unita a castigat zdrobitor alegerile pentru Duma de stat de duminica.
Radio Europa Libera arata ca, in acest mod, s-ar reface KGB-ul in care Vladimir Putin a activat ca ofiter in perioada 1975-1990.
In aprilie s-a creat deja o noua Garda nationala, care cotroleaza trupele ministerului de interne, trupele de politie OMON si fortele speciale.
Garzii nationale i-au fost subordonate si Serviciul federal de migratie si cel pentru combaterea traficului cu droguri.
Mark Galeotti, analist principal la Institutul pentru Relatii Internationale de la Praga vorbeste despre "o regrupare de trupe. Se pare ca va exista, independent, un serviciu prezidential de securitate. Dar pana la urma este vorba numai de refacerea vechiului KGB".
"In trecut" - reaminteste Mark Galeotii, citat de Radio Europa Libera - "Putin mai credea intr-o oarecare forma de descentralizare. Pentru ca diversele agentii erau in concurenta pentru bani si se controlau reciproc".
"Acum, Putin pare sa mizeze pe structuri mamut conduse insa de persoane de incredere. In ultima instanta pare sa fie un sistem de a controla elitele" a mai declarat analistul de la Institutul pentru Relatii Internationale de la Praga.