Putin rămâne periculos, ca un urs rănit. În ciuda eșecurilor Rusiei, războiul din Ucraina ar putea intra într-o fază complicată și sângeroasă
După eșecurile armatei ruse în fața contraofensivei ucrainene din zona Harkov și Herson, începe o fază nouă periculoasă a războiului întrucât „mai degrabă decât să accepte înfrângerea, Putin ar putea încerca să escaladeze conflictul, chiar dacă opțiunile președintelui rus par a fi puține și indezirabile“, scrie „Financial Times“.
Foto Profimedia
„Putin nu își poate permite o înfrângere. El ar putea, de exemplu, să distrugă liniile electrice, conductele de gaz și centralele electrice una după alta și să-i lase pe ucraineni în frig, astfel încât aceștia să fugă în Europa de Vest în mijlocul crizei energetice care se profilează. Pentru Putin, escaladarea înseamnă un pariu de totul sau nimic“.
Ce va face în continuare?
Intențiile lui Putin sunt la fel de opace ca și până acum – totuși, următoarele sale acțiuni ar putea depinde în mare măsură de informațiile pe care le primește de la comandanți și de la servicii, și de acuratețea lor.
Apoi, cel puțin două aspecte sunt certe: președintele rus recunoaște rar că a făcut o greșeală și nu obișnuiește să se răzgândească.
Din relatările mediei de stat ruse se întrevăd deja vinovații pentru eșecurile militare recente – sprijinul furnizat de Occident Ucrainei care și-a lansat contraofensiva în virtutea suportului NATO.
Dacă Putin vrea să schimbe cursul războiului, trebuie să trimită mai multe forțe pe front. Pentru aceasta, ar trebui să se abată de la linia cu care și-a asigurat până acum sprijinul supușilor săi: i-a ținut cât mai departe de război în viața lor cotidiană.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni, că nu există nicio discuție „pentru moment“ despre mobilizarea armatei ruse pentru campania militară din Ucraina.
Președintele rus trebuie acum să se confrunte cu un nivel neobișnuit al criticilor privitoare la competența comandanților săi în Ucraina.
Eforturile Kremlinului de a crea o narațiune de propagandă strălucitoare despre război sunt zdrențuite, pe măsură ce bloggerii loiali, analiștii și chiar politicienii încep să pună întrebări incomode despre înfrângere.
Deocamdată, furia lor vizează exclusiv comandamentul militar superior al Rusiei, dar Putin trebuie să se dovedească foarte prudent în fața acestui val neobișnuit de disidență. Dacă nu reacţionează la plângerile împotriva comandanţilor săi, presiunea politică ar putea creşte asupra regimului său autocratic.
Propagandistul Soloviov cere executarea generalilor care au ordonat retragerea
Luni, unul dintre cei mai mari susținători ai lui Vladimir Putin din presa de stat de la Moscova cere ca generalii care au permis retragerea trupelor din teritoriile din Ucraina să fie executați. „Nu există nicio justificare, mulți șefi în uniformă (nu pot să le spun comandanți) merită să fie demiși, iar unii dintre ei ar trebui să fie împușcați și pot chiar să spun câteva nume“, a scris Volodimir Soloviov pe contul său de Telegram.
Probleme nu doar pe front
Dar președintele Putin este și ținta unor solicitări de demitere din partea membrilor unor consilii locale, din două orașe importante, Moscova și Sankt-Petersburg, care, chiar dacă nu au nicio șansă de reușită, reflectă oboseala populației în fața unei campanii militare care durează de mai bine de șase luni.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a amenințat, marți, pe cei care încalcă legile cenzurii din timpul războiului, pentru care există pedeapsa condamnării cu până la 15 ani de închisoare, în contextul în care în urmă cu o zi deputați municipali din toată Rusia au cerut Dumei de Stat să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina iar acesta să-și dea demisia. Peskov a spus că linia dintre a critica legal campania armată a Rusiei în Ucraina și încălcarea legilor cenzurii din timpul războiului, pentru care există pedepse de până la 15 ani de închisoare, este „foarte, foarte fină”.
Poate recurge la arme nucleare?
Apare din nou în prim-plan întrebarea: este pregătit Putin să apeleze la arsenalul nuclear în cazul în care nu poate o obține altminteri victoria?
Comandanții militari ucraineni vorbesc de posibilitatea ca armata rusă să folosească arme nucleare tactice, ca de o „amenințare directă”.
Putin ar putea să provoace NATO pentru a o forţa să se angajeze în conflict, să convingă China să îl ajute militar și să recurgă la arme chimice sau la forța nucleară. Putin e capabil de orice, iar amenințarea pe care o reprezintă pentru întreaga lume este departe de a fi încheiată.
Patriarhul Kirill îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru Putin
Patriarhul Kirill al Moscovei i-a îndeamnat pe ruși să se roage pentru Vladimir Putin, comandanții militari și politicienii țării. Este nevoie de ajutor divin, pentru ca aceștia să ia deciziile corecte în războiul din Ucraina, susține patriarhul.
Sursa: adevarul.ro