Putin rămâne fără timp pentru a realiza o străpungere pe frontul din Ucraina - analiză Bloomberg
Timp de luni de zile, armata rusă a obținut doar câștiguri limitate pe câmpul de luptă împotriva forțelor ucrainene care nu aveau arme și muniții. Acum, provocarea pentru dictatorul rus Vladimir Putin crește pe măsură ce avantajul militar al Rusiei începe să se diminueze, scrie Bloomberg.
În timp ce Kievul primește arme în valoare de miliarde de dolari de la aliații săi americani și europeni, spațiul pentru o străpungere rusă se reduce, chiar dacă Rusia continuă să tragă cu rachete și drone asupra centrelor populate ucrainene, inclusiv asupra infrastructurii energetice.
Încercarea Rusiei de a deschide un nou front în nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, pare deja să nu fi atins obiectivul lui Putin de a crea o zonă tampon de-a lungul frontierei. Ucraina susține că a provocat pierderi semnificative trupelor rusești în luptele din jurul Vovciansk.
Forțele rusești au făcut puține progrese de la capturarea Avdiivka în februarie, cu prețul unor pierderi uriașe pe parcursul lunilor de luptă. De câteva săptămâni, acestea încearcă să captureze Ciasiv Iar în regiunea Donețk.
"Strategia Rusiei de a epuiza forțele Ucrainei este foarte costisitoare și sângeroasă pentru însăși armata rusă. Acest lucru ar putea duce la o epuizare excesivă a forțelor ruse, ceea ce, la rândul său, le-ar da ucrainenilor șansa de a contraataca", a declarat Ruslan Puhov, șeful Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor.
Recent, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că, în timp ce Rusia își intensifică atacurile în mai multe puncte de pe linia frontului, Ucraina are șansa de a întoarce situația în favoarea sa.
Putin menține obiectivele
Putin insistă că obiectivele sale militare sunt neschimbate și că Rusia va lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a învinge, în ciuda numărului tot mai mare de victime într-un război care se află acum în al treilea an și nu se întrevede niciun sfârșit. Ucraina și aliații săi se confruntă cu provocarea de a menține rezistența într-o luptă care a ajuns în mare parte într-un impas.
În timp ce oficialii ucraineni au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea unei pătrunderi rusești în timpul lunilor de întârzieri în livrarea armelor americane, forțele armate ucrainene au ținut în mare parte piept în ciuda superiorității numerice a armatei ruse în materie de armament. Acum, când administrația președintelui american Joe Biden se grăbește să livreze arme americane Ucrainei, după ce Congresul a aprobat în cele din urmă 61 de miliarde de dolari în aprilie, echilibrul puterii de foc începe să se schimbe.
"Ucraina a fost într-o groapă adâncă din cauza întârzierii livrării armelor americane, iar ei ies din această groapă. Am văzut cum au ripostat împotriva atacului rusesc, iar într-o situație care evoluează rapid, armele care ajung pe câmpul de luptă la această scară și în acest număr în ultimele zile și săptămâni sunt esențiale", a declarat Jake Sullivan, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională.
De asemenea, țările Uniunii Europene intensifică ajutoarele și livrările de arme către Kiev, în ciuda faptului că guvernul ungar favorabil Rusiei continuă să blocheze miliarde de euro pentru un sprijin militar mai larg.
Putin s-a confruntat cu o schimbare de atitudine în rândul aliaților Ucrainei, unele țări permițând utilizarea armelor furnizate pentru a lovi ținte în regiunile de frontieră ale Rusiei. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat recent că lucrează la trimiterea de instructori pentru a instrui mii de soldați în Ucraina, în ciuda amenințărilor cu represalii din partea Moscovei.
Liderii țărilor din G7 se vor întâlni săptămâna viitoare în Italia pentru a discuta planurile de acordare a unui împrumut Ucrainei folosind veniturile din activele înghețate ale băncii centrale rusești.
Perspectivele Rusiei de a câștiga în acest an au fost diminuate semnificativ prin reluarea livrărilor de arme și a ajutoarelor către Ucraina, a declarat Ben Barry de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.
„Rusia poate avea cel mai mare număr de soldați, dar multe dintre vehiculele sale blindate de top au fost distruse și va dura ani de zile pentru a reconstrui armata la nivelul din 2022”, a adăugat el.
„Pentru un progres real, Kremlinul va avea nevoie de mult mai mulți oameni”
Decizia lui Putin de a-l numi luna trecută pe economistul Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării, înlocuindu-l pe aliatul său de lungă durată Serghei Șoigu, a subliniat nevoia Rusiei de a stoarce mai mult din resursele limitate ale unei economii supraîncălzite, chiar dacă sancțiunile internaționale fără precedent nu au reușit să declanșeze un colaps.
În condițiile în care cheltuielile pentru apărare ca procent din produsul intern brut se apropie de nivelurile înregistrate ultima dată în anii '80, în timpul războiului rece, în timpul Uniunii Sovietice, capacitatea Rusiei de a continua să crească producția militară este limitată.
Cu siguranță, ambele părți se confruntă cu provocări enorme, în special în ceea ce privește recrutarea de soldați pentru a înlocui morții și răniții.
Kremlinul este hotărât să nu repete ordinul din septembrie 2022 de a mobiliza 300.000 de rezerviști, care a zdruncinat sprijinul public și a dus ca până la un milion de ruși să fugă din țară. În schimb, pentru a atrage noi recruți, Ministerul rus al Apărării, care intenționează să înroleze cel puțin 250.000 de soldați în acest an, oferă salarii generoase și bonusuri pentru semnarea contractelor.
În timp ce această politică evită tensiunile sociale în Rusia din cauza războiului, este puțin probabil să adune suficiente trupe pentru o ofensivă de succes împotriva Ucrainei, a spus Puhov.
„Pentru un progres real, Kremlinul va avea nevoie de mult mai mulți oameni”, a spus el.
În decembrie, Statele Unite au estimat numărul de soldați ruși uciși și răniți la 315.000, aproape 90% din numărul inițial la momentul invaziei la scară largă. Săptămâna trecută, Ministerul britanic al Apărării a ridicat estimarea privind pierderile totale ale Rusiei la 500.000 și a precizat că, în luna mai, pierderile rusești au fost de 1.200 pe zi.
Dara Massicott, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Rusia nu și-a transformat avantajele de pe câmpul de luptă în câștiguri semnificative deoarece comandanții săi irosesc resursele umane urmărindu-și propriile obiective, în timp ce forțele ucrainene sunt eficiente în apărare atunci când li se asigură forțe și resurse materiale.
În ciuda faptului că rușii nu și-au atins obiectivele în timpul ofensivei din zona Harkov, comandanții forțelor armate ucrainene au fost aspru criticați pe rețelele de socializare și în mass-media.
Cum crede dictatorul rus că va învinge Ucraina
Dictatorul rus Vladimir Putin a luat cuvântul, vineri, 7 iunie, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde a formulat o „teorie a victoriei” în războiul din Ucraina. Aceasta a fost analizată de experți de la Institutul american pentru studiul războiului. Potrivit președintelui rus, forțele de ruse își vor putea continua ofensiva pentru o perioadă nedeterminată de timp pentru a împiedica armata Ucrainei să desfășoare acțiuni contraofensive semnificative.
De asemenea, Putin consideră că rușii vor putea „stoarce” Forțele Armate ucrainene din toate teritoriile pe care Rusia încearcă să le cucerească. Apărătorii ucraineni nu vor putea împiedica înaintarea Moscovei, deoarece nu vor primi efective și echipamente.
„Forțele ucrainene au demonstrat anterior că, atunci când sunt bine aprovizionate, pot împiedica trupele rusești să obțină chiar și succese tactice minore și să lanseze operațiuni contraofensive care să elibereze teritorii importante din punct de vedere operațional”, spun analiștii, adăugând că Forțele Armate ucrainene trebuie să oprească cât mai curând posibil inițiativa rusă pe front.
Potrivit experților, dacă acest lucru nu se va întâmpla, rușii vor obține multe beneficii, inclusiv capacitatea de a duce un război de uzură.
ISW a concluzionat că strategia lui Putin se bazează pe faptul că Rusia va supraviețui și va depăși sprijinul Occidentului pentru Ucraina, iar Kievul nu va reuși să mobilizeze cea mai mare parte a economiei și a populației. Între timp, rușii ar trebui să-și folosească avantajul pentru a suprima Forțele de Apărare ucrainene.
ISW consideră că astfel de ipoteze sunt slabe, deoarece se bazează pe opțiunea că Occidentul va abandona Kievul, fie din proprie inițiativă, fie ca răspuns la încercările Moscovei de a convinge Occidentul să facă acest lucru. Dar acest lucru este departe de a fi evident, susțin analiștii militari americani.
Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la aliați să ajute Ucraina să oprească Rusia și pe Vladimir Putin, deoarece „nici măcar Europa nu este suficientă pentru el”. Potrivit liderului ucrainean, statele baltice, Polonia, Balcanii și nu numai ar putea fi următoarele victime ale dictatorului.
Sursa: adevarul.ro