Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane

Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că, probabil, preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Arctic în februarie, a relatat Wall Street Journal, preluat de Reuters.

Navalnîi jpg

Wall Street Journal a citat persoane anonime familiare cu această chestiune. Totuși, Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitate pentru moartea lui Navalnîi, având în vedere că politicianul de opoziţie a fost ţinta autorităţilor ruse timp de ani de zile, a fost încarcerat pentru acuzaţii despre care Occidentul a spus că au fost motivate politic şi a fost otrăvit în 2020 cu un agent neurotoxic.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile conţinute în articolul Wall Street Journal. Ziarul a citat surse care au declarat că această constatare a fost „acceptată pe scară largă în cadrul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi unitatea de informaţii a Departamentului de Stat".

Evaluarea americană s-a bazat pe o serie de informaţii, inclusiv unele clasificate, ca şi pe o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul morţii lui Navalnîi şi maniera în care aceasta a umbrit realegerea lui Putin în martie, a precizat ziarul citând unele dintre sursele sale.

Pe de altă parte, colaboratorii celui mai vehement critic al lui Putin,, catalogaţi drept extremişti de către autorităţi, l-au acuzat pe Putin că a ordonat uciderea acestuia şi au declarat că vor furniza dovezi pentru a-şi susţine acuzaţia.

Kremlinul a negat orice implicare în moartea sa. Luna trecută, Putin a calificat drept „tristă” moartea lui Navalnîi şi a declarat că era pregătit să îl predea Occidentului pe politicianul încarcerat, într-un schimb de prizonieri, cu condiţia ca opozantul să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia. Aliaţii lui Navalnâi au declarat că negocierile în acest sens erau avansate cu câteva zile înainte de moartea sa, pe 16 februarie.

Publicația americană l-a citat pe Leonid Volkov, un consiler al lui Navalnîi, care a calificat constatările SUA drept naive şi ridicole.

Cei care afirmă că Vladimir Putin nu ar fi fost curent „nu în înţeleg, evident, nimic din funcţionarea Rusiei azi”, a declarat pentru WSJ Volkov.

„Ideea că Putin nu a fost informat şi nu a aprobat asasinarea lui Navalnîi este ridicolă”, apreciază el.

Slawomir Dębsk, directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaţionale (Varşovia), este de aceeași părere.

„Navalnîi era un deţinut de mare valoare din punct de vedere politic, iar toată lumea ştie că Putin era implicat personal în soarta acestuia. Şansele unei asemenea morţi involuntare sunt slabe”, consideră el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…