Putin pierde controlul în sudul Rusiei, fiind „distras“ de Ucraina

Putin pierde controlul în sudul Rusiei, fiind „distras“ de Ucraina

În Daghestan, republică cu majoritate musulmană din Rusia, au avut loc cele mai recente atacuri din țară legate de Statul Islamic. Un analist în domeniul securității a declarat pentru Newsweek că atenția Kremlinului asupra Ucrainei mai degrabă decât asupra amenințării terorismului înseamnă că sunt garantate mai multe astfel de incidente.

Autoritățile ruse au anunțat o operațiune antiteroristă după ce bărbați au deschis focul asupra unor biserici ortodoxe ruse și a unei sinagogi din orașul de coastă Derbent, duminică, în jurul orei 18.00. În aceeași oră, un alt grup a deschis focul asupra unui post de poliție rutieră din capitala republicii, Mahacikala, la aproximativ 130 km nord.

"Putin pierde rapid controlul asupra țării", a postat utilizatorul X pro-ucrainean War is Translated, alături de o înregistrare video cu urmările atacurilor.

Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a declarat că peste 15 ofițeri de poliție, mai mulți civili și un preot ortodox au fost uciși, deși șase "bandiți" au fost "lichidați".

Filiala rusă a ISIS-K (aripa ISIS din provincia Khorasan, Afganistan) a lăudat atacul, despre care a spus că a fost efectuat de „frații lor din Caucaz”, fără a-și revendica responsabilitatea.

Institutul pentru Studierea Războiului ( ISW ) a declarat că formularea postării pe social media sugerează că Wilayat Kavkaz, filiala Stat Islamic din Caucazul de Nord, este „probabil” responsabilă, deși acest lucru nu a fost confirmat de autoritățile ruse.

Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), un grup de țări eurasiatice condus de chinezi și ruși, a declarat anterior că Wilayat Kavkaz a devenit mai activ după atacurile ISIS-K din 22 martie la sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei, în care au fost ucise 145 de persoane.

Săptămâna trecută, poliția din orașul sudic Rostov-pe-Don a ucis mai mulți bărbați, dintre care unii erau legați de Staul Islamic, care luaseră ostatici gardieni într-un centru de arest preventiv.

Harold Chambers, un analist de securitate din Caucazul de Nord, a declarat pentru Newsweek că tentativa de evadare din închisoarea din Rostov pe Don de săptămâna trecută și atacurile de duminică din Daghestan au arătat cum serviciile de securitate ale Rusiei sunt depășite de militanți – în special ISIS.

Serviciile de securitate se concentrează pe Ucraina

"Cererile legate de invazia Ucrainei au distras atenția tuturor agențiilor de securitate din țară, în timp ce regiunile mai apropiate de linia frontului sunt mai supuse cererilor de personal pe timp de război", a declarat Chambers.

El a adăugat că atacurile de duminică, care au inclus prima lovitură asupra unei biserici din Daghestan din ultimii ani, "au arătat o întoarcere la lovirea țintelor ușoare".

"Acest lucru este important, deoarece, în contrast cu atacul de la sinagogă, care ar putea fi înțeles prin aceeași emoție violentă ca și asaltul de anul trecut asupra aeroportului internațional Uytash, pare să indice o revenire la țintirea în funcție de obiectivele terorismului internațional", a declarat Chambers. Protestatarii anti-israelieni au pătruns într-un aeroport din Mahacikala în octombrie anul trecut și au căutat un avion plin cu pasageri care sosiseră din Tel Aviv.

Într-o declarație trimisă prin e-mail pentru Newsweek, rabinul Pinchas Goldschmidt, rabinul șef exilat al Moscovei, a declarat că atacurile asupra comunităților evreiești și ortodoxe ruse sunt foarte îngrijorătoare.

„Rapoartele conform cărora ISIS este responsabil pentru acest atac atroce sunt încă o dată dovada că autoritățile ruse de aplicare a legii, în loc să-și folosească resursele pentru a lupta împotriva ISIS și terorismului, au abuzat de resursele lor pentru a reprima și ucide cetățeni pașnici care erau împotriva războiului”, a adăugat Goldschmidt.

Chambers a spus că profilurile atacatorilor de duminică au fost mai degrabă din clasa mijlocie spre superioară, mai degrabă „decât indivizii mai omorâți de așteptat să fie predispuși la violență jihadistă”. Mijloacele financiare mai mari au fost evidente în atac, care a folosit arme de foc traficate de calitate superioară.

„Alți semnificatori, cum ar fi IED (dispozitive explozive improvizate), care au fost prezenți cu toate celelalte celule IS din regiune în ultimele luni, au lipsit din acest atac”, a spus Chambers, Ph.D. student la Universitatea Indiana.

Chambers a declarat că profilul atacatorilor de duminică era mai degrabă de clasă medie sau superioară decât "de indivizi mai deprimați despre care se așteaptă să fie predispuși la violența jihadistă". Mijloacele financiare mai mari au fost evidente în atac, în care au folosit arme de foc de calitate superioară, provenite din trafic.

"Alte elemente semnificative, cum ar fi dispozitivele explozive improvizate (IED), care au fost prezente în precedentele atacuri din regiune în ultimele luni, au fost absente din acest atac", a declarat Chambers, doctorand la Universitatea Indiana.

Noi atacuri sunt așteptate

ISIS a vizat Rusia, deși principala agenție de informații a Rusiei, FSB, și-a mutat atenția asupra războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin. Propagandiștii Kremlinului au încercat să lege atacurile de la Crocus din martie de Kiev, afirmații respinse pe scară largă de comunitatea internațională.

Unii oficiali ruși susțin deja fără dovezi că Ucraina și NATO sunt implicate în atacul de duminică. ISW a declarat că acest lucru arată că abordarea antiteroristă a Moscovei este susceptibilă de a continua cu "postură retorică împotriva Ucrainei și a Occidentului", mai degrabă decât cu neutralizarea amenințărilor ISIS în interiorul Rusiei.

În plus față de tensiunile din regiune, un schimb de focuri mortal a avut loc în teritoriul separatist georgian al Abhaziei, aproape de granița cu Rusia. Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite în schimbul de focuri din republică, deși până în prezent nu s-a raportat nicio legătură între incident și ceea ce s-a întâmplat în Daghestan.

"Împărțit între un război pe care l-a început și o amenințare legitimă la adresa securității, Kremlinul continuă să-l aleagă pe primul", a declarat Chambers, și chiar și înainte de invazia la scară largă a lui Vladimir Putin, autoritățile ruse nu au construit o strategie antiteroristă suficientă.

"Aceste fapte garantează că amenințarea va persista", a adăugat Chambers, afirmând că șansele unor noi atacuri sunt "aproape garantate".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Foarte interesante amănunte...

3 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă

4 VIDEO Cum arată acum prima și singura autostradă construită de chinezi în România

5 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”