Putin, pe marginea prăpastiei. Când se termină războiul
Cu un ajutor occidental menținut la același nivel, militarii ucraineni vor împinge trupele Rusiei în afara granițelor din 23 februarie până la sfârșitul anului, iar cucerirea Hersonului este cheia pentru expulzarea fostei Armate Roșii din Crimeea.
Vladimir Putin pierde tot mai mult teren în Ucraina FOTO Profimedia
Pe fondul avansului trupelor ucrainene care luptă cu fosta Armată Roșie, experții militari au devenit tot mai încrezători și susțin că eliberarea Ucrainei este deja o chestiune de câteva luni. Totuși victoria Kievului este condiționată strict de mentinerea sprijinului occidental cel puțin la un nivel egal celui din prezent.
Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, a spus că prima linie a Rusiei se prăbușește, iar până la sfârșitul lunii decembrie Ucraina i-ar putea împinge pe ruși înapoi pe coordonatele de dinainte de invazie. „Pe baza tuturor realităților pe care le vedem, Moscova de senzația că intră în colaps, cel puțin în zona Donbas și cred că rușii vor fi împinși dincolo de linia din 23 februarie până la sfârșitul anului”, a spus el. El a adăugat că forța de invazie a lui Putin arăta ca „o armată care a fost învinsă”.
Crimeea, ultimul bastion
Generalul susține că zona Crimeei va fi ultimul bastion al rezistenței ruse din Ucraina, pentru simplul motiv că acolo este concentrată crema forțelor lui Putin. Ben Hodges mai crede că este probabil ca ucrainenii să preia Hersonul, iar atunci țintele rusești din Crimeea se vor încadra în raza de acțiune de 75 de kilometri a lansatoarelor de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizate de Marea Britanie și Statele Unite, arată dailystar.co.uk .
„Odată Hersonul cucerit, rușii din Crimeea sunt prinși”, a precizat generalul care a mai amintit că distrugerea podului Kerci dintre Rusia și Crimeea va împiedica eforturile de a reaproviziona armata lui Putin din teritoriul pe care l-a anexat de la Ucraina în 2014.
Ajutorul occidental trebuie menținut în același ritm
Analistul militar Aurel Cazacu crede că trupele Kievului vor avea succes atâta timp ce ajutorul occidental nu scade ca intensitate. „Spre deosebire de militarii ruși, cei ucraineni sunt motivați să lupte, dar trebuie să aibă cu ce. Acum s-au și obișnuit să manevreze cu precizie armamentul modern occcidental așa că nu trebuie să sufere nici măcar o oră de lipsa muniției sau a consumabilelor.
Este un moment propice pentru că avem un Putin disperat care nu mai are variante și bombardează chiar și Kievul. Mor oameni, din păcate. În disperarea lui Putin vrea să pedepsească ucraineni pentru felul cum luptă, pentru loviturile pe care le aplică rușilor pe toate planurile. În plus cu aceste bombardamente Putin mai vrea să dea satisfacție rușilor mai radicali care cer răzbunare pentru loviturile încasate, pentru podul distrus, de exemplu”, a precizat Aurel Cazacu.
Paralela cu Hitler
La rândul lui, într-o postare pe Facebook, psihiatrul Gabriel Diaconu consideră că Vladimir Putin se află în sfera patologicului și că liderul de la Kremlin a ajuns pe marginea prăpastiei. „A devenit clar că suntem pe-un drum fără întoarcere. Putin își arată, deodată, întreaga mână descărnată, ale cărei gheare întinse astăzi zgârie pământ. Aici, în Lugansk și Donețk, în Herson și Zaporojie, își va scrie sfârșitul regimului. Istoria nu poate fi reinterpretată.
Proporția demenței este cea care l-a cuprins, odinioară, și pe Hitler, ideea că poate reașeza «imperiul» pe granițe după bunul plac, fără răspuns ori consecințe.(...) Pentru o palmă de țărână, și-un revanșism istoric, vom asista, astăzi, la prologul sinuciderii lui Vladimir Vladimirovici Putin, încă un pas mai aproape de Curtea Penală Internațională și procesul istoric unde să dea seamă pentru crimele, atrocitățile, genocidul comis”, a precizat psihiatrul.
Cum s-a născut Putin cel Groaznic
Gabriel Diaconu mai spune că prin recentele bombardamente la care au fost supuse mai multe orașe, înclusiv Kievul, demonstrează cât de prost stă din unghi militar fosta Armată Roșie. „Din punct de vedere tactic, aceste acțiuni nu aduc nimic pentru Rusia. Aduc numai teroarea asupra ucrainenilor. Ori, calculul este eronat. Ca armă într-un război clasic teroarea trebuie administrată cu mare atenție pentru că dozată în exces nu mai are rezultatul scontat. Și asta a făcut Putin cu bombardarea orașelor, a transformat ucrainenii într-un popor imun la teroare pentru că deja toată lumea se așteapta la așa ceva. Oricum, avem de-a face cu individ cu o megalomanie degenerativă care visează la Marea Rusie de acum 300 de ani și căruia îi este teribil de frică de anonimat după ce a ajuns la concluzia că nu a lăsat o suficientă moștenire în istoria țării. El nici măcar nu își dă seama că nu se bate cu Zelenski sau cu NATO, că de fapt se luptă cu secolul 21, cu vremurile pe care le trăim. Și uite așa, după un Ivan cel Groaznic, Rusia are și un Putin cel Groaznic care poate amenința cu arma nucleară. Acompaniat de covnii lui, binențeles, care au trecut chiar la un concurs de amenințări”, a precizat Gabriel Diaconu pentru „Adevărul”.
Sursa: adevarul.ro