Putin pariază pe armata de mercenari, după eșecurile forțelor ruse în Ucraina
Ultimele eșecuri ale trupelor ruse din Ucraina cresc tensiunile dintre președintele rus și armată.
Moscova caută voluntari inclusiv în închisori pentru a lupta în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK
Pe fondul înfrângerii unităților militare ruse din regiunea Harkov, președintele Federației Ruse s-a distanțat de actuala comandă militară a Forțelor Armate și de Ministerul Apărării. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Vladimir Putin pariază din ce în ce mai mult pe formațiuni neregulate de voluntari și de marionete. Pe tot parcursul verii, și mai ales la începutul lunii septembrie, liderul de la Kremlin a ocolit tot mai mult departamentele militare specializate. Astfel de schimbări de atitudine, potrivit ISW, explică atenția din ce în ce mai mare a Moscovei pentru recrutarea de voluntari pentru Gruparea de mercenari Wagner, condusă de oligarhul Serghei Prigojin, numită armata private a lui Putin, mai degrabă decât completarea rezervelor unităților de luptă regulate ale Forțelor Armate Ruse. Potrivit bloggerilor ruși, Federația Rusă „a început deja procesul de formare a Corpului 4 de Armată, cel puțin pe hârtie”.
La nivel regional a început o activitate activă de publicitate pentru recrutarea de voluntari. Recrutarea deținuților și a bărbaților în regiunile ocupate temporar din Ucraina este mult mai agresivă.
Prigojin face turul închisorilor
Echipa liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi a publicat un videoclip în care o persoană, ce pare a fi oligarhul Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin, recrutează deținuți într-un penitenciar din regiunea Mari El din Rusia, promițându-le eliberare anticipată dacă pleacă să lupte pe frontul din Ucraina.
Videoclipul, publicat pe 14 septembrie, pare să fi fost filmat fie cu un telefon mobil, fie cu o cameră din dotarea gardienilor.
În imagini, bărbatul care ar putea să fie Prigojin, se adresează unui grup mare de deținuți, adunați în curtea unei închisori. De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, în presă au apărut tot mai des relatări care citează deținuți din diferite penitenciare din Rusia susținând că Prigojin și oamenii săi ar recruta constant mii de deținuți pentru frontul din Ucraina. Evgheni Prigojin a respins mereu aceste informații, declarând de fiecare dată că nu are nimic de-a face cu grupul de mercenari Wagner.
Bărbatul din videoclip se prezintă drept membru al grupului paramilitar Wagner din Rusia și explică în detaliu condițiile în care cei interesați s-ar putea alătura grupării ca să lupte în Ucraina.
Deținuții care nu au împlinit 22 de ani, explică bărbatul, trebuie să obțină acordul scris al unei rude pentru a se alătura grupului, în timp ce cei de peste 50 de ani pot fi luați în considerare numai dacă demonstrează că au o condiție fizică foarte bună.
În cursul misiunilor de luptă, mai spune bărbatul, sunt interzise jaful, alcoolul, drogurile și contactul sexual cu localnicii. Retragerea de pe o poziție și dezertarea sunt inacceptabile. Dezertorii vor fi împușcați pe loc, mai spune el.
Recruții vor lupta câte șase luni în Ucraina. Cei care supraviețuiesc vor fi iertați de crimele pentru care au fost condamnați la închisoare, cei care vor dori să continue să lupte cu gruparea Wagner, vor putea să facă acest lucru.
„Nimeni nu riscă să se mai întoarcă în închisoare după aceea”, mai spune bărbatul din videoclip. Și precizează că nu are nevoie decât de „luptători pentru unități de asalt”, de cei care „nu vor decât să meargă înainte”.
Recrutorul mai spune că războiul din Ucraina este „greu” și că, în acest moment, „grupul Wagner are de două ori și jumătate mai multe muniții decât au fost pentru bătălia de la Stalingrad” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
La sfârșitul videoclipului, recrutorul le dă deținuților cinci minute să se decidă.
„Vă poate scoate cineva din închisoare?”, întreabă el retoric. „Ar fi doi care pot, Allah și Dumnezeu, dar ei vă scot doar în coșciug. Eu pot să vă scot de aici vii”, continuă bărbatul, „dar nu promit și că o să rămâneți în viață”.
Misiuni în prima linie
Foştii deţinuţi sunt trimişi în prima linie, spun activiștii ruși pentru apărarea drepturilor omului. „Vor fi primii trimişi la luptă dar sunt foarte slab antrenaţi“, afirmă activista Olga Romanova.
Vladimir Oseșkin, șeful Gulagu.net, un grup de apărare a prizonierilor, a speculat că prizonierii au fost folosiți efectiv ca momeală, pentru a deveni țintă a pozițiilor ucrainene, permițând astfel armatei regulate rusești să riposteze cu precizie. „Ei merg primii, iar când armata ucraineană îi vede, trage în ei. Apoi, soldații ruși văd unde sunt ucrainenii și bombardează locul”.
Potrivit portalului rusesc independent Media Zona, pentru participarea la război, nu s-au promis doar bani, ci și grațierea, eliminarea cazierului, iar pentru cei care nu au cetățenie rusă, un pașaport.
Pe 15 septembrie, scrie publicația ucraineană Obozrevatel, Olga Romanova, activistă rusă pentru drepturile omului, a afirmat că Wagner a recrutat deja până la 10.000 de prizonieri pentru războiul din Ucraina.
Camioane de recrutare
În paralel, armata rusă, care caută soldaţi contractuali pentru ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” din Ucraina, foloseşte camioane de recrutare pentru a atrage voluntari, cărora le oferă salarii de aproape 3.000 de dolari pe lună drept stimulent, transmite Reuters.
O unitate specială a staţionat sâmbătă un astfel de camion, într-un parc central din oraşul Rostov, din sudul Rusiei, şi a îndepărtat părţile laterale pentru a dezvălui un birou mobil.
Soldaţii în uniforme de camuflaj şi măşti negre şi-au arătat armele trecătorilor interesaţi şi au împărţit broşuri color intitulate „Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui bărbat adevărat”.
Ofiţerul responsabil de camionul din Rostov a declarat că ruşii şi străinii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care au cel puţin studii liceale, vor fi eligibili.
Salariul minim lunar oferit este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), adică de aproape trei ori mai mare decât media naţională.
Sursa: adevarul.ro