Putin ordonă FSB-ului să intensifice supravegherea granițelor și a rușilor
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat luni serviciilor de securitate ale Rusiei, în special FSB (fostul KGB), să intensifice supravegherea societăţii ruseşti şi a graniţelor ţării sale pentru a preveni riscurile din străinătate şi cele reprezentate de „trădătorii” din interior, transmite Reuters.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Vorbind cu prilejul Zilei Serviciilor de Securitate, celebrată marți în Rusia, Putin a declarat că „apariţia unor noi ameninţări” necesită o activitate mai intensă din partea serviciilor secrete.
„Trebuie intensificată activitatea prin intermediul serviciilor de frontieră şi al Serviciului Federal de Securitate”, a spus liderul de la Kremlin.
„Agenţiile de contrainformaţii trebuie să-şi concentreze forţele, inclusiv serviciile de informaţii militare. Este necesară anihilarea severă a acţiunilor serviciilor speciale străine, identificarea rapidă a trădătorilor, spionilor şi sabotorilor”, a adăugat el.
„Orice tentativă de a încălca frontiera trebuie zădărnicită rapid şi eficient, folosind orice forţe şi mijloace pe care le avem la dispoziţie, inclusiv unităţi mobile de acţiune şi forţe speciale”, a insistat Vladimir Putin.
În plus, liderul de la Kremlin a ordonat FSB-ului să îşi maximizeze „utilizarea potenţialului operaţional, tehnic şi de personal” pentru a întări controlul asupra societăţii, instalațiilor strategice și infrastructurii energetice.
FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, funcționează deja în Rusia ca un aparat de supraveghere şi cenzură.
De la începutul războiului din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, demonstraţiile şi disidenţa au fost rapid reprimate în Rusia. Peste 1.300 de persoane au fost reţinute la protestele anti-mobilizare.
Într-o recunoaștere rară a faptului că invazia din țara vecină nu decurge conform așteptărilor, Putin a spus că situația din cele patru regiuni ucrainene anexate în toamnă de Moscova este „extrem de dificilă” și a ordonat FSB-ului să asigure „siguranța” populației de acolo, adică să-și întărească supravegherea.
Războiul din Ucraina este cea mai mare conflagrație izbuncită în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Moscova îl cataloghează drept „o operațiune militară specială”, în timp ce Kievul și Occidentul denunță o agresiune neprovocată în scop expansionist.
Sursa: adevarul.ro