Putin, o nouă amenințare cu războiul nuclear. Ce spune liderul de la Kremlin despre posibilitatea de a înarma „dușmanii” Occidentului

Putin, o nouă amenințare cu războiul nuclear. Ce spune liderul de la Kremlin despre posibilitatea de a înarma „dușmanii” Occidentului

Vladimir Putin avertizează că Rusia ar putea folosi arme nucleare în conflictul cu Ucraina, subliniind că această posibilitate nu ar trebui subestimată de Occident. În plus, președintele rus a amenințat că ar putea trimite în curând rachete convenționale în zone care ar putea lovi SUA și aliații lor, ca represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei.

O nouă amenințare cu războiul nuclear - Foto Profimedia

O nouă amenințare cu războiul nuclear - Foto Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că armele nucleare ar putea fi folosite în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, dar că decizia nu ar trebui „luată cu ușurință”.

Nu este pentru prima dată când liderul de la Kremlin amenință cu războiul nuclear. Acesta a lansat noul avertisment miercuri în fața unor editori de presă de rang înalt, în cadrul unei întâlniri la Sankt Petersburg, relatează Reuters.

El subliniază că, în trecut, SUA a folosit bombe atomice, iar Rusia are o doctrină nucleară care permite acest lucru în anumite condiții.

Dintr-un motiv oarecare, Occidentul crede că Rusia nu-l va folosi niciodată (n.r. arsenalul nuclear)... Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea", a declarat Putin, făcând referire la politica Rusiei de a permite utilizarea armelor nucleare dacă «însăși existența statului este pusă în pericol».

„Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie luat cu ușurință, superficial”, adaugă el.

Declarațiile liderului de la Moscova sunt contradictorii, pentru că, în aceeași zi, acesta a spus „Se spune că Rusia vrea sa atace NATO (...) Cine a inventat această absurditate? Prostii”, potrivit AFP.

Avertismentele Rusiei pentru Occident

În plus, Vladimir Putin avertizează țările occidentale că fac un „pas foarte grav și periculos” furnizând arme Ucrainei . Liderul de la Kremlin a sugerat că Rusia ar putea trimite în curând rachete convenționale în zone care ar putea lovi SUA și aliații lor, ca represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei cu arme care ar putea fi folosite împotriva Rusiei.

Declarația vine în condițiile în care președintele SUA, Joe Biden, a acordat săptămâna trecută pentru prima dată Kievului permisiunea de a folosi muniții americane pentru a efectua lovituri limitate în interiorul teritoriului rusesc, după ce mai multe națiuni europene au eliminat restricțiile privind modul în care pot fi folosite armele pe care le furnizează.

Furnizarea de arme într-o zonă de conflict este întotdeauna un lucru rău. Mai ales dacă acest lucru este legat de faptul că cei care le furnizează nu doar livrează arme, ci le și gestionează”, a declarat Putin agențiilor internaționale de presă, conform CNN.

Totodată, Rusia ar putea riposta în momentul în care consideră că țările occidentale s-au implicat direct în conflictul din Ucraina.

În cele din urmă, dacă vom vedea că aceste țări se implică într-un război împotriva noastră, ceea ce fac le face să fie implicate direct într-un război împotriva Federației Ruse, ne rezervăm dreptul de a acționa în același mod. În general, acest lucru duce la niște probleme serioase”, a adăugat el.

De ce Rusia „nu ar avea dreptul să furnizeze armele noastre de aceeași clasă în acele regiuni ale lumii unde vor fi atacate instalațiile sensibile ale acelor țări care fac acest lucru împotriva Rusiei?”, se întreabă Vladimir Putin.

Armata ucraineană utilizează sisteme de rachete HIMARS, furnizate de SUA, pentru a ataca obiective militare rusești. Acest lucru le-a permis „să reducă semnificativ bombardarea Harkovului de către rachetele rusești S-300”, a transmis Yehor Cherniev, vicepreședinte al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Parlamentul ucrainean, potrivit CNN.

Putin a promis în schimb că va îmbunătăți sistemele de apărare aeriană pentru contracararea rachetelor. Criticând intervenția străină, el a menționat în special Germania, după ce aceasta a permis Ucrainei să-și folosească armele împotriva Rusiei.

Apariția tancurilor germane în Ucraina a dus la un „șoc etic” în Rusia, unde atitudinea față de Germania fusese anterior „foarte bună”, a declarat Putin.

Acum, când ei spun că vor mai apărea câteva rachete care vor lovi ținte pe teritoriul rusesc, acest lucru, desigur, distruge în cele din urmă relațiile ruso-germane”, a adăugat el.

Cancelarul german a apărat dreptul Ucrainei la autoapărare, în timp ce SUA limitează folosirea unor arme, precum rachetele cu rază lungă de acțiune, pentru a evita escaladarea conflictului.

Ucraina are toate posibilitățile, conform dreptului internațional, pentru ceea ce face. Acest lucru trebuie spus în mod explicit. Mi se pare ciudat atunci când unii oameni susțin că nu ar trebui să i se permită să se apere și să ia măsuri adecvate pentru acest lucru.”, a transmis cancelarul german Olaf Scholz.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”