Putin nu răspundea la telefoanele lui Bashar al-Assad. Detaliile fugii din Damasc care a surprins și pe apropiații dictatorului sirian
Fostul lider al Siriei, Bashar al-Assad nu își anunțase echipa de securitate când a intenționat să fugă, scrie New York Times (NYT).
Bashar al-Assad/FOTO: EPA-EFE
Apropiații fostului președinte au sperat că totuși Assad rămâne în Damasc și încearcă să rezolve criza politică, însă acesta plănuia să fugă din țară, deoarece avansul rebelilor sirieni era de neoprit.
Assad a apelat la guvernele străine, cerând să găsească o modalitate de a împărți pașnic puterea cu rebelii. În același timp, surse anonime din presă au transmis publicației citate că fostul președinte nu a putut lua legătura cu Putin, întrucât președintele rus îi ignora apelurile.
„O persoană din interiorul palatului și un oficial turc au declarat că liderul rus a încetat să-i mai răspundă la apeluri”, scriu jurnaliștii.
De asemenea, fostul președinte a apelat și la Iran și Irak, Iranul sugerându-i să promită un transfer pașnic al puterii, în timp ce Irakul a fost amenințat de Assad, spunând că țara va avea probleme din cauza războiului din Siria . Politicianul a fost respins de ambele țări, se arată în articol.
Apropiații fostului lider au declarat că Assad totuși era de acord cu împărțirea puterii cu rebelii, iar la 7 decembrie trebuia să țină un discurs. Cu toate acestea, acel discurs nu s-a mai materializat, deoarece a fugit în secret la Moscova. Fratele său, Maher Assad, care pregătise Damascul cu o divizie blindată, ca Bashar să-și țină discursul în siguranță, fugise în Irak.
Nici militarii care păzeau palatul fostului președinte nu au știut despre fugă, decât în ultimul moment.
De asemenea, NYT a vorbit și despre motivele pentru care armata siriană a fost atât de slabă în fața rebelilor. În primul rând, soldații aveau salarii foarte mici, dată fiind situația economică precară, erau slab pregătiți, nefiind capabili să lupte împotriva rebelilor.
„Ne-au anunțat că rebelii vor ajunge la Damasc până sâmbătă, însă nu exista vreun plan de luptă. Oamenii din Siria și armata nu sunt pregătiți pentru un alt război. Totul s-a terminat”, au declarat jurnaliștii citând o sursă anonimă.
Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere la 8 decembrie, când rebelii au ajuns în Damasc. Acum, liderul de facto al Siriei, Ahmed al Sharaa , împreună cu organizația Hayat Tahrir al-Sham (HTS) pe care o conduce, urmăresc să refacă relațiile cu celelalte state.
Sursa: adevarul.ro