Putin nu are suficiente trupe pentru a învinge Ucraina și a proteja Rusia, susține Atlantic Council. Cum își reface Moscova armata epuizată
Operațiunea de la Kursk a arătat că trupele ruse copleșite sunt mult mai vulnerabile decât par, dar acest lucru nu înseamnă că armata lui Putin este pe punctul de a se prăbuși.
Convoi rusesc dstrus în Kursk FOTO: Profimedia
„Operațiunea forțelor armate ucrainene din regiunea Kursk a Federației Ruse durează de trei luni și există puține indicii că se va încheia prea curând. În ciuda unei serii de contraatacuri rusești de la începutul operațiunii, la 6 august, Ucraina continuă să controleze o zonă de aproximativ o mie de kilometri pătrați în regiunea Kursk. Această operațiune fără precedent pe teritoriul Rusiei a expus limitele mașinăriei militare a Kremlinului”, scrie Atlantic Council.
În timp ce mulți continuă să creadă că armata rusă este o forță insurmontabilă, cu rezerve practic nelimitate de oameni și echipamente, acum devine din ce în ce mai clar că încercarea dictatorului rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a lăsat armata sa copleșită în mod periculos și incapabilă să apere Rusia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sperat inițial că, operând în Rusia, ar putea face presiuni asupra lui Putin pentru a-și muta trupele din Ucraina pe „frontul intern”. Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, armata rusă continuă să avanseze în estul Ucrainei.
Potrivit Zn , Dificultățile Rusiei pe „frontul Kursk” sunt încă un indiciu că Moscova se confruntă cu o lipsă tot mai mare de resurse umane. În ultimele luni, Rusia ar fi fost nevoită să crească brusc remunerația oferită recruților.
Potrivit unei investigații a ziarului rusesc Vörstka, cei care acceptă să lupte împotriva Ucrainei sunt adesea într-o stare de sănătate foarte precară, iar vârsta medie a voluntarilor a crescut de la patruzeci de ani la începutul invaziei la scară largă la aproximativ cincizeci de ani.
Mii de prizonieri ruși au fost deja eliberați din închisori
Alte semne că Putin este nevoit să „răzuiască pe fundul butoiului” pentru a-și reface armata epuizată, rapoarte recente indică faptul că marinarii de pe portavionul rusesc Amiral Kuznetsov au fost retrași din serviciul naval și trimiși în Ucraina ca infanterie.
Rusia este, de asemenea, în curs de adoptare a unei noi legislații care va permite inculpaților să semneze contracte militare și să evite urmărirea penală. Mii de prizonieri ruși au fost deja eliberați din închisori pentru a lupta împotriva Ucrainei.
Între timp, când trupele ucrainene au trecut granița în regiunea Kursk la începutul lunii august, au constatat că majoritatea fortificațiilor rusești din zona de frontieră erau ocupate de tineri recruți care s-au predat în masă în scurt timp. Acest lucru a permis Ucrainei să își alimenteze fondul de schimb și să efectueze o serie de schimburi de prizonieri, și a provocat o îngrijorare considerabilă în societatea rusă, scrie publicația citată.
Reacția neobișnuit de reținută a lui Putin la situația din regiunea Kursk arată că acesta este conștient de deficiențele armatei sale.
Departe de a amenința cu „Al Treilea Război Mondial” sau de a încerca să-și mobilizeze țara împotriva unui „invadator străin”, Putin a încercat să minimalizeze semnificația operațiunii forțelor armate.
Această reacție moderată a fost evidentă încă din primele zile ale operațiunii ucrainene din regiunea Kursk, pe care Putin a respins-o inițial ca fiind o simplă „provocare”.
Kremlinul ar fi instruit mass-media ruse să minimalizeze importanța operațiunii ucrainene: acestea au fost instruite să convingă publicul intern că prezența forțelor armate ucrainene pe teritoriul Rusiei este acum „noua normalitate”.
Pe ce se bazează Putin
Acest lucru nu înseamnă, desigur, că armata rusă este pe cale să se prăbușească. Dimpotrivă, Putin a dezvăluit recent planuri ambițioase de a crește și mai mult dimensiunea armatei sale până la un milion și jumătate de soldați, făcând-o a doua ca mărime din lume după China.
El ar putea, de asemenea, să anunțe o nouă rundă de mobilizare, dacă este necesar, dar acest lucru ar risca să provoace tulburări interne și să convingă mii de tineri ruși să părăsească țara.
Putin va trebui cu siguranță să găsească un număr mare de trupe suplimentare pentru a compensa pierderile Rusiei și pentru a-și atinge obiectivul de a secătui treptat Ucraina într-un război brutal de uzură.
Potrivit oficialilor americani, septembrie 2024 a fost cea mai sângeroasă lună a războiului pentru trupele ruse din Ucraina, dar a fost și una dintre cele mai de succes în ceea ce privește câștigarea de noi teritorii.
Întrucât Rusia este acum mai numeroasă și mai puternică decât Ucraina, Putin se bazează în mod evident pe capacitatea mult mai mare a țării sale de a „absorbi” pierderile de pe câmpul de luptă și de a continua lupta.
Liderii ucraineni par să fie conștienți de această aritmetică sumbră. Într-adevăr, ei au luat decizia îndrăzneață de a opera în Rusia în mare parte pentru că au realizat că a rămâne blocați într-un război de uzură cu inamicul lor mult mai mare ar fi un act de sinucidere națională.
În lipsa unor rezerve suficiente, Moscova contează pe faptul că trupele ucrainene vor părăsi singure regiunea Kursk din cauza lipsei forțelor necesare ale Kievului și a situației de pe linia frontului din Donbas.
Sursa: adevarul.ro