Putin ne ieftineşte cartofii: embargoul rusesc i-a determinat pe occidentali să ne invadeze piaţa cu „barabule” ieftine

Putin ne ieftineşte cartofii: embargoul rusesc i-a determinat pe occidentali să ne invadeze piaţa cu „barabule” ieftine

Media preţurilor la cartofi a scăzut odată cu venirea primăverii, după ce în toamna şi iarna anului trecut a crescut lună de lună.

Scăderea a fost, în medie, de 2,2% în luna martie 2014, pentru prima dată după ieftinirea de 6,3% din septembrie 2013 şi scumpirile lunare de până la 10% consemnate din octombrie până în februarie, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Reprezentanţii patronatelor din domeniu pun ieftinirea cartofilor pe seama reducerii importurilor Rusiei de pe pieţele occidentale, astfel că acestea şi-au găsit desfacere în ţările din Est, inclusiv România, la preţuri sub medie, chiar de dumping.

Ţări precum Germania, Belgia sau Franţa au avut producţii mai mari decât se estima iniţial. Refuzul Rusiei de a mai importa din Occident a făcut ca aceste ţări să exporte la preţ de dumping pe pieţele din Est, inclusiv în România“, a declarat pentru „Adevărul“ Romulus Oprea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi din Covasna.

La rândul său, Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, spune că producătorii români sunt puternic concuraţi şi de importuri, distribuitorii profitând de lipsa de cunoştinţe a consumatorului final.

Acum suntem invadaţi de cartofi din Polonia, Germania, Franţa, Olanda, în ultima lună chiar din Egipt. Sunt cartofi de dimensiuni mari pe care consumatorii din lumea civilizată îi refuză, pentru că au conţinut mare de substanţe chimice“, explică Ioan Benea, citat de economica.net.

Motivele embargoului rusesc

Încă din vara trecută, Rusia a anunţat că nu va mai importa nici cartofi, nici material săditor din Uniunea Europeană, iar societatea Rosselhoznadzor, responsabilă cu cartofii pe economie, a şi primit instrucţiunile necesare.

Rusia explică situaţia prin faptul că, în ultimul timp, au fost descoperiţi dăunători periculoşi în produsele agricole importate din Europa.

Autorităţile ruse susţin că, la controlul fitosanitar efectuat asupra cartofilor livraţi din mai multe ţări europene între anii 2010 şi 2013, au fost depistate mai mult de 100 de cazuri de cartofi contaminaţi.

Sunt în joc cartofi livraţi din Germania, Belgia, Marea Britanie, Spania, Lituania, Olanda, Finlanda, Franţa şi Republica Cehă. Au fost identificate atât chisturi ale cartofului, cât şi insecte parazite specifice acestei culturi.

Conform autorităţilor ruseşti, s-au făcut încercări de a limita importul de cartofi din ţările respective, dar societăţile interesate continuă să importe, volumul cartofilor importaţi şi suspectaţi de a fi cuprinşi de contaminări ridicându-se la 12.000 de tone.

Stocurile trebuie lichidate rapid

Romulus Oprea mai spune că producţia românească de cartofi a fost anul trecut în limite normale, nu a fost una abundentă, dar nici nu s-a mai resimţit criza din 2012.

În plus, primăvara timpurie i-a determinat pe producători să reducă preţul din dorinţa de a lichida stocurile înainte de a intra pe piaţa producţia din acest an.

Sezonul 2014 a început foarte devreme, 95% din cartof este deja plantat. Iar pentru că producţia nouă va apărea mult mai devreme, stocul trebuie mai repede lichidat“, a mai spus Romulus Oprea.

Iar Ioan Benea a arătat că sunt din ce în ce mai puţini fermieri care mai vor să cultive cartof. „Cei care au contracte cu hipermarketuri vând acum cu 1-1,1 lei pe kilogram, faţă de perioada decembrie-ianuarie când preţul era de 1,4-1,6 lei plus TVA. În rest, la poarta fermei, preţul porneşte de la 80 de bani şi poate ajunge la cel mult 1,3 lei pe kilogram, în contextul în care preţul de cost este 70-75 de bani“, a spus Benea.


Noua metodă de calcul la accize a umflat preţurile

Preţurile de consum ale populaţiei au stagnat în luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri la produsele alimentare, în principal la cartofi, ouă, lapte şi, zahăr, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a menţinut uşor peste 1%.

Preţurile bunurilor de consum au crescut în primele trei luni ale anului cu 1,21%, însă cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în ianuarie, atunci când a început să se aplice o nouă formulă de calcul a accizelor.

Mai exact, pentru 2014, este luată în calcul rata medie a inflaţiei din luna septembrie, de 4,77%, care se adaugă referinţei de 4,5223 lei/euro anunţate la 1 octombrie 2012. Inflaţia luată în calcul echivalează astfel cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro.

Astfel, cele mai însemnate scumpiri s-au consemnat încă din prima lună a anului la produsele accizabile. Preţul ţigărilor a crescut în primele trei luni ale anului cu 4,08% (după o scumpire de 3% în ianuarie), al carburanţilor – cu 1,64%, al băuturilor alcoolice – cu 1%.

Preţul unui pachet de ţigări a mai crescut şi de la 1 aprilie, în medie, cu 30 de bani, după majorarea accizei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…