Putin mută în Marea Neagră: Rusia își transferă navele de la Sevastopol în Novorossiisk și își deschide o bază în Abhazia FOTO
Rusia își va deschide o nouă bază navală în Marea Neagră, mai exact în regiunea separatistă georgiană Abhazia. Până la inaugurarea noii facilități militare, Flota Rusă de la Marea Neagră își transferă o parte din navele de război de la Sevastopol, în Peninsula Crimeea, către Novorossiisk, în regiunea Krasnodar.
Bazinul Mării Negre Captură Google Maps
Anunțul cu privire la deschiderea unei noi baze navale rusești în Marea Neagră a fost făcut joi de așa-zisul președinte al Abhaziei, Aslan Bjania, după o întrevedere avută cu o zi înainte cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Am semnat un acord, iar în viitorul apropiat va exista o bază permanentă a Marinei Ruse în districtul Oceamcira”, a afirmat Bjania într-un interviu acordat pentru „Izvestia”, un ziar care face propagandă pentru regimul Putin.
„Toate acestea sunt destinate creşterii nivelului capacităţii de apărare atât a Rusiei, cât şi a Abhaziei, iar acest tip de interacţiune va continua. Există, de asemenea, lucruri despre care nu pot vorbi”, a adăugat liderul abhaz.
Aslan Bjania a mai declarat pentru „Izvestia” că doreşte să participe la „procesele de integrare iniţiate de partea rusă”, evocând, de exemplu, „un tratat de uniune împreună cu Belarus (şi Rusia, n. red.)”. În opinia sa, demersurile în acest sens ar „corespunde intereselor Abhaziei”.
Un demers dorit încă din 2009
Kremlinul nu a comentat deocamdată anunțul lui Aslan Bjania, aflat la putere în Abhazia din primăvara anului 2020. De altfel, după întâlnirea cu Bjania, Putin nu a vorbit despre vreo bază navală în Oceamcira. Însă o astfel de inițiativă este în mod clar dorită de liderul de la Kremlin în contextul dificultăților întâmpinate de Marina Rusă în Crimeea și apropierii Georgiei de NATO.
Situată în nord-vestul Georgiei, pe malul Mării Negre, Abhazia - 8.665 de kilometri pătrați și circa 250.000 de locuitori - este recunoscută ca stat independent de Rusia și alte patru țări, și anume Nauru, Nicaragua, Siria și Venezuela. Rusia i-a recunoscut independența, la fel ca în cazul Osetiei de Sud, în 2008, la capătul unui război de cinci zile în care a respins o tentativă a președintelui de atunci al Georgiei, Miheil Saakașvili, de a restaura controlul Tbilisi în teritoriile separatiste.
Discuțiile despre instalarea unei baze navale rusești în Oceamcira, localitate de circa 5.000 de locuitori situată pe malul Mării Negre, datează încă din 2009. NATO și-a exprimat mereu îngrijorarea în legătură cu o astfel de facilitate. Ori trei dintre statele riverane Mării Negre sunt membre NATO, și anume Bulgaria, România și Turcia.
Dincolo de posibilele implicații geopolitice, un eventual acord în acest sens este ilegal în lipsa aprobării Georgiei, suverană de jure asupra Abhaziei.
Vestea despre instalarea unei baze ruseşti la Oceamcira, unde pe vremuri a existat o bază navală sovietică, ar putea să indice faptul că Rusia caută căi alternative la baza navală din Sevastopol, extinzându-şi, în acelaşi timp, prezenţa militară de-a lungul coastei Mării Negre spre Turcia, comentează Reuters.
Rusia mută nave de război de la Sevastopol la Novorossiisk
Conform „The Wall Street Journal” și unor publicații ucrainene, Rusia şi-a retras cea mai mare parte a flotei sale din Marea Neagră de la baza principală din Sevastopol, în sudul Crimeei. Această retragere survine pe fondul întețirii atacurilor ucrainene, vizând inclusiv cartierul general al Flotei Ruse din Marea Neagră.
Imagini surprinse din satelit la 1 octombrie arată că 14 nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră au fost mutate de la Sevastopol la Novorossiisk.
Potrivit analistului MT Anderson, de la OSINT, Rusia ar fi transferat deja două fregate, trei submarine diesel, cinci nave de debarcare și câteva nave mici purtătoare de rachete. La Sevastopol ar mai fi rămas patru nave de debarcare și un submarin din clasa Kilo.
În opinia analistului militar norvegian Thord Are Iversen, această mișcare este un „ecou” al atacurilor lansate recent de ucraineni asupra Sevastopolului, dar nu înseamnă o retragere completă a Flotei Ruse de la Marea Neagră din orașul-port din sudul Peninsulei Crimeea.
„Pe tot parcursul războiului au fost observate nave care veneau și plecau din Sevastopol către alte baze, mai ales după atacurile ucrainene, dar apoi regruparea revenea la tiparul obișnuit. (...) Avem nevoie de mai mult timp pentru a trage concluzii serioase în această chestiune”, scrie analistul norvegian.
Ministerul britanic al Apărării anunțase încă de luni că majoritatea forțelor Flotei Ruse de la Marea Neagră au fost probabil mutate de la Sevastopol la Novorossiisk.
Sursa: adevarul.ro