Putin își întărește Garda Pretoriană cu o unitate de elită. Se teme de o lovitura de stat
Președintele rus Vladimir Putin și-a întărit Garda Națională cu o unitate de elită pentru a-l proteja în cazul unei alte rebeliuni, scrie ziarul britanic „The Telegraph“ .
Generalul Viktor Zolotov, așteptându-l pe Putin, la Kremlin, pe 27 iunie 2023 Foto Profimedia
Rosgvardia, creată de președintele rus în 2016, are 320.000 de membri și îi raportează direct lui Putin, nu Ministerului Apărării.
Este condusă de fostul bodyguard loial al lui Putin, Viktor Zolotov, iar principalele sale misiuni au inclus reprimarea protestelor antiguvernamentale.
Un deputat al partidului Rusia Unită a lui Putin, Aleksander Hinștein, a declarat că Putin a ordonat personal unității de forțe speciale GROM din cadrul Ministerului de Interne, formată din 7.000 de oameni, să treacă sub comanda sa.
El a adus, de asemenea, tancuri, avioane de luptă și artilerie pentru a întări Garda Națională, descrisă de analiști drept „Garda sa pretoriană”, făcând paralele cu gărzile de corp imperiale romane de elită care îi erau loiali împăratului, potrivit „The Telegraph“.
Se crede că în urma rebeliunii Wagner, Putin este îngrijorat de loialitatea serviciilor de securitate și a ofițerilor săi din rândul armatei.
Rusia a aprobat modificările aduse statutului Gărzii Naționale la începutul acestei săptămâni și a spus că acum poate fi înarmată cu „echipament militar” pentru a „suprima activitățile grupurilor armate ilegale”.
Putin se teme de o lovitura de stat
Această mișcare este o încercare a lui Putin de a „proteja Kremlinul de o lovitură de stat”, a declarat Ben Noble, profesor asociat de politică rusă la University College London, pentru „The Telegraph“.
„Kremlinul își dezvăluie probabil îngrijorarea cu privire la posibilele provocări interne viitoare ale guvernării sale”, a spus el. „Revolta lui Prigojin a ridicat nivelul de incertitudine cu privire la sprijinul popular și al elitei pentru regim”.
Ziarul rus „Vedomosti“ a relatat că Putin folosește GROM pentru a atrage foști luptători Wagner care nu doresc să se alăture altor mercenari în exil în Belarus.
Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat pentru „The Telegraph“ că mișcarea a fost „semnificativă”. „Putin preia comanda și controlul forțelor speciale după revolta lui Prigojin”, a spus el.
John Hardie, director adjunct al programului Rusia de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat pentru cotidianul britanic că mișcarea a fost o victorie pentru fostul bodyguard Zolotov, întrucât GROM era ultima unitate specială de poliție a Ministerului de Interne.
Sursa: adevarul.ro