Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
Amenințările cu un atac „semnificativ” cu rachete rusești și închiderea mai multor ambasade din Ucraina, miercuri, 20 noiembrie, au stârnit un val de zvonuri cu privire la un atac iminent cu o rachetă RS-26 Rubej. Analiștii militari intervievați de publicația ucraineană Focus consideră că probabilitatea folosirii unei rachete balistice intercontinentale este extrem de ridicată. Racheta poate fi distrusă de sistemul THAAD, dar pe care unitățile ucrainene de apărare antiaeriană nu îl au în dotare.
Racheta intercontinentală rusească Rubej/ FOTO: defence.mgimo.ru
Închiderea ambasadelor mai multor țări occidentale la Kiev, pe fondul amenințării cu un atac cu rachete „semnificativ” al armatei ruse la 20 noiembrie, a declanșat un val de zvonuri privind posibila lansare în Ucraina a rachetei balistice cu rază medie de acțiune RS-26 Rubej.
Analiștii OSINT au scris pe rețeaua de socializare X că Rusia ar testa o rachetă balistică intercontinentală cu un „focos convențional” în Ucraina. Lansarea este posibilă de la centrul de testare Kapustin Iar din regiunea Astrahan. Distanța de la Kiev la regiunea rusă este de aproximativ 1 300 de kilometri.
Proiectul rusesc al sistemului de rachete balistice intercontinentale RS-26 Rubej este o dezvoltare a proiectului RS-24 Iars. „Rubej” este echipată cu noi focoase ghidate pentru a penetra sistemele de apărare antirachetă și este proiectată să transporte focoase nucleare.
Greutatea focosului este de 1,2 tone
Surse deschise afirmă că racheta poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 6.000 de kilometri. Greutatea focosului său puternic exploziv este de 1,2 tone, ceea ce este echivalent cu trei rachte Iskander-Ms.
RS-26 Rubej a fost dezvoltată de Institutul de Inginerie Termică din Moscova, la fel ca rachetele Temp-2S, Pioneer, Topol și Iars, iar rachetele sunt fabricate la uzina din Votkinsk. Racheta Rubej a fost lansată pentru prima dată în septembrie 2011. Alte teste au fost efectuate la poligoanele de testare Plesețk, Kapustin Iar și Sari-Șagan până în 2015. În 2018, racheta a fost exclusă din programul de înarmare până în 2027.
Dacă este lansată, racheta RS-26 Rubej va ajunge la Kiev în 8-10 minute, spune fostul șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru Foscus expertul în apărare aeriană Ihor Romanenko.
Întrebarea este dacă sistemele de apărare antiaeriană Patriot SAMP-T furnizate de Occident vor face față pericolului.
„Convențional vorbind, avem de-a face cu arme non-nucleare. Racheta în sine este mult mai puternică decât cele balistice convenționale, dar specialiștii în apărare antiaeriană au învățat să doboare rachetele Kinjal. Acum a apărut o nouă rachetă, iar rușii doresc să o folosească pentru a influența „centrele de decizie” din Ucraina. Având în vedere situația globală, probabilitatea unei lansări este ridicată”, explică analistul.
Nici expertul militar Pavlo Narojnîi nu exclude posibilitatea unui atac asupra Ucrainei cu racheta RS-26 Rubej. Focosul principal se poate împărți în părți, fiecare cântărind mai mult de 100 de kilograme, ceea ce ar provoca un impact semnificativ asupra zonei. Este irațional să se utilizeze partea puternic explozivă: o explozie locală puternică ar putea distruge mai degrabă o clădire rezidențială decât ținte importante.
„Nu va fi posibilă distrugerea Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, de exemplu. Clădirea va rezista unui atac nuclear”, este sigur Narojnîi.
Ucrainenii nu au cu ce să o distrugă
Sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu vor fi capabile să doboare o rachetă în atmosfera superioară, ceea ce necesită sistemele THAAD, al căror transfer nici măcar nu a fost discutat. Sistemul Patriot poate doborî focoase nucleare, adaugă el.
Amenințarea cu un atac cu racheta RS-26 Rubej ar putea dura mai multe zile
Pe de altă parte, comandamentul militar rus poate recurge la tactici pentru a răspândi panica și isteria. Potrivit lui Andri Kovalenko, șeful Centrului pentru contracararea dezinformării al Consiliului Național de Securitate și Apărare, acest lucru se întâmplă în spațiul informațional, pe măsură ce ambasadele străine sunt închise.
El îi sfătuiește pe ucraineni să își planifice timpul, să pregătească locuri sigure în caz de alarmă și să calculeze traseul și timpul necesar pentru a ajunge în aceste locuri. De asemenea, este important să se urmărească anunțurile oficiale, în special din partea Forțelor Aeriene.
„În ceea ce privește panica pe care încearcă să o stârnească, aș dori să clarific încă o dată că Rusia se pregătea pentru bombardament și acest lucru face parte din război. Planurile rușilor sunt cunoscute de Forțele de Apărare. Există și va exista contraacțiune”, a scris el pe Telegram.
Canalele de monitorizare au avertizat deja cu privire la posibilitatea unui atac din Astrahan, Rusia. Amenințarea poate să fie nu doar pe 20 noiembrie, ci și în zilele următoare.
Ihor Romanenko crede că Rusia a fost prima care a escaladat războiul prin invitarea trupelor regulate ale RPDC. Răspunsul cu rachete ATACMS din partea Occidentului este destul de corect.
„În acest moment, Moscova propune să uităm de desfășurarea armatei nord-coreene și consideră că bombardarea arsenalului din regiunea Briansk de către rachetele americane este o escaladare. Nu trebuie să cădem în plasa trucurilor propagandiștilor”, subliniază el.
În ochii comunității internaționale, Rusia nu va fi justificată în urma atacului asupra capitalei ucrainene cu racheta RS-26 Rubej, indiferent de obiective, greșeli sau alte argumente. Utilizarea de arme de distrugere în masă împotriva civililor va provoca cu siguranță un răspuns din partea lumii civilizate, subliniază Pavlo Narojnîi.
Sursa: adevarul.ro