Putin, încă un pas spre războiul nuclear. Cum poate fi oprit
Cu o susținere populară în scădere, înfrângeri pe front și fără aliați, liderul de la Kremlin decide să intensifice tensiunile cu SUA și NATO prin luarea în stăpânire a unor teritorii din Ucraina și anunță că le va păstra prin folosirea bombelor atomice, scrie Emilian Isailă pe spotmedia.ro.
- Acțiunea de lansare a unei rachete cu încărcătură radioactivă este pusă în mișcare atunci când președintele, șeful Marelui Stat Major și ministrul Apărării acordă permisiunea, conform unui expert rus.
- Pentagonul a transmis Rusiei, în mod repetat, atenționări să se rețină cu privire la folosirea armelor nucleare.
- SUA și NATO au anunțat că au un plan de reacție în cazul în care Vladimir Putin declanșează o lovitură tactică cu o bombă atomică.
- Ambasadorul german în Ucraina: NATO discută în fiecare zi cum să răspundă în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.
- Un memoriu adresat președintelui Joe Biden descrie cum încearcă aliații să-l descurajeze pe Putin să folosească proiectile radioactive.
Acțiunea politică reprezintă un pas înainte în ce privește escaladarea conflictului din Ucraina și deschide posibilitatea pentru liderul de la Kremlin de a folosi arme nucleare în cazul în care armata ucraineană recâștigă teritoriile ocupate.
În doctrina militară a Rusiei , o reacție atomică e posibilă atunci când teritoriul țării este atacat și ocupat de forțe militare inamice.
Dar lucrurile sunt mai complicate, iar în situația actuală nu există un pericol iminent cu privire la un atac nuclear tactic din partea Rusiei, consideră Maxim Starchak, un expert militar rus, cercetător la Institutul de Politică Internațională.
“Putin nu ar trebui să aibă la dispoziție arme nucleare: utilizarea lor este permisă doar în cazul în care cele convenționale sunt folosite pe teritoriul Rusiei și existența statului rus este pusă în pericol. În războiul cu Ucraina, acest scenariu nu este în esență posibil”, a explicat cercetătorul pentru site-ul rusesc Meduza, site etichetat ca “agent străin” de către guvernul rus.
“Dar Putin n-a fost niciodată o persoană care a lăsat faptele să-i stea în cale. Prin decretele semnate și anexarea noilor teritorii, extinde artificial conceptul de existență a statului, fără a menționa, în mod specific, folosirea armelor nucleare”, a spus Maxim Starchak.
Conform doctrinei militare ruse, pentru a putea fi declanșat un atac nuclear, trebuie să apese pe butonul de lansare Putin, Serghei Șoigu (foto stânga) și Gherasimov - Foto: Kremlin.ru“Dacă Putin decide să folosească bombe atomice tactice asupra Ucrainei, există foarte puține persoane care ar putea să-l împiedice. Acțiunea de lansare a unei lovituri nucleare este pusă în mișcare atunci când președintele, șeful Marelui Stat Major (generalul Valeri Gherasimov) și ministrul Apărării (Serghei Șoigu) acordă permisiunea, acționând butoanele din servietele nucleare”, a explicat cercetătorul rus.
Moscova, avertizată de SUA
Posibilitatea ajungerii într-o astfel de situații îngrijorează liderii occidentali încă de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.
Într-o discuție cu presa americană a reprezentanților Pentagonului, din data de 28 septembrie, conducerea militară a SUA a repetat faptul că a transmis Rusiei pe canale de comunicare atenționarea să se rețină cu privire la folosirea armelor nucleare.
“Am avertizat clar Moscova că orice utilizare a armelor nucleare ar avea consecințe grave. Nu vom da detalii despre răspunsurile specifice”, a declarat reprezentantul Pentagonului, care nu și-a făcut public numele din motive ce țin de secretul operațiunilor militare.
“În ceea ce privește aliații, suntem în strânsă consultare cu ei în toate chestiunile legate de Ucraina, dar și cu siguranță asupra tuturor aspectelor amenințării ruse. Desigur, Statele Unite au și propria prerogativă de a folosi propria opțiune într-o astfel de situație”, a mai adăugat oficialul.
Din declarațiile Pentagonului reiese că SUA și NATO au un plan de reacție în cazul în care Vladimir Putin pornește pe drumul unui război atomic.
Mai multe surse din instituțiile militare europene au sugerat că reacția occidentală nu va fi una nucleară. Adică, dacă Putin va folosi o lovitură atomică tactică (pe o suprafață limitată, eventual puțin populată), NATO va răspunde prin folosirea unor arme convenționale, combinate cu măsuri politice și economice.
Ce a observat ambasadorul german?
Anka Feldhusen, ambasadorul german în Ucraina, a declarat într-un interviu pentru “European Pravda” că “NATO discută în fiecare zi cum să răspundă în cazul unui atac nuclear”.
Acest lucru arată o preocupare la cel mai înalt nivel pentru amenințarea repetată de Putin și oamenii săi în mai multe rânduri.
O observație a ambasadoarei germane arată că-ntr-un fel, Rusia a înțeles semnalele trimise de SUA și NATO cu privire la pericolul pentru Moscova în cazul implicării Alianței Nord-Atlantice în conflict.
“În primăvară, am fost foarte surprinsă că Rusia a bombardat de două ori orașul Iavoriv, aflat la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu NATO. De atunci, forțele Moscovei nu au mai atacat nimic atât de aproape de graniță. Poate că undeva mai există oameni cu rațiune”, a declarat Anka Feldhusen, diplomatul german.
Chiar dacă nu știm în ce constă planul, e clar că există unul și va fi aplicat în cazul în care Putin pornește pe calea unui atac nuclear.
Dar o problemă care preocupă multă lume e cea a găsirii unei soluții de a-l opri pe liderul de la Kremlin să folosească un astfel de atac.
Reacția complexă la o lovitură nucleară poate fi eficientă sau nu. Odată intrați în această spirală, efectele unui conflict atomic sunt greu de prevăzut și de administrat.
Coadă în Astana, Kazahstan, formată din tineri ruși care au fugit de mobilizare și care așteaptă să se înregistreze pentru rezidență - Foto: Hepta.roCum poate fi speriat Putin?
Cum există planuri pentru răspuns la un atac nuclear, SUA și NATO au dezvoltat și strategii pentru a nu se ajunge într-o astfel de situație critică.
Acestea sunt la fel de secrete, dar din anumite studii și luări de poziție ale unor experți militari ne putem face o idee despre cum arată.
De exemplu, se transmite către Moscova, pe canale oficiale sau mai puțin oficiale, ce ținte - corpuri de armată, centre de comandă sau de comunicații - pot fi vizate de către aliați, imediat după lansarea unui atac nuclear.
Descrierea țintelor, cu cât e mai precisă, mai valoroasă și mai extinsă, cu atât va produce mai multă îngrijorare la Moscova.
Exemplul de mai sus e descris de Matthew Kroenig, fost expert în strategii militare pentru Departamentul de Apărare al SUA, sub trei administrații - Bush, Obama și Trump.
“Statele Unite ar putea efectua o lovitură convențională limitată asupra forțelor sau bazelor ruse direct implicate în atac. O versiune mai robustă a acestei opțiuni ar fi să se alăture războiului de partea Ucrainei”, a scris el într-un memoriu adresat președintelui Joe Biden în care face mai multe propuneri pentru descurajare a lui Putin de a folosi arme nucleare.
Mai mult sprijin pentru Ucraina
O altă propunere a expertului în strategii militare e ca SUA să pregătească armata ucraineană să facă față unui atac nuclear și să fie înarmată cu sisteme de artilerie care să poată lovi cu proiectile convenționale ținte pe teritoriul Rusiei.
“Statele Unite ar putea furniza Ucrainei arme mai avansate pentru a lovi mai adânc în teritoriul rus și pentru a ajuta unitățile ucrainene să opereze într-un mediu nuclear. Strategia ar putea include furnizarea de pastile de iod, costume pentru radiații, contoare Geiger și alte materiale relevante”, a scris Matthew Kroenig în documentul adresat președintelui Joe Biden.
Decretarea mobilizării parțiale a reprezentat o pierdere în popularitate pentru Putin. În imagine, un soldat rus foarte tânăr care face pregătiri pentru a fi trimis în Ucraina - Foto: Hepta.roMemoriul conține și alte propuneri care se referă la dezvoltarea sistemelor de interceptare a rachetelor lansate de Rusia, la trimiterea submarinelor nucleare în proximitatea acestei țări, dar și desfășurarea de trupe și sisteme defensive în Europa de Est.
Nimeni nu poate prevedea următoarea mișcare a lui Vladimir Putin și cât de departe e dispus să meargă, dar e important să afle că SUA, NATO și Ucraina sunt pregătite pentru orice și nu vor face niciun pas înapoi. E cea mai bună strategie și e singura care a funcționat și funcționează în fața președintelui rus.