Putin ar putea avea soarta lui Miloșevici

Putin ar putea avea soarta lui Miloșevici

Liderul de la Kremlin ar putea fi înlăturat de la putere chiar de oameni din anturajul său și trimis la Haga cum a pățit președintele Serbiei

Putin ar putea fi alungat de la putere chiar de oamenii săi FOTO Shutterstock

Putin ar putea fi alungat de la putere chiar de oamenii săi FOTO Shutterstock

Regimul lui Vladimir Putin nu are nicio șansă de supraviețuire în forma sa actuală. Lipsa unei căi către victorie nu numai în Ucraina, ci în general, absența unei viziuni asupra viitorului, epuizarea resurselor morale și politice, incapacitatea de a supraviețui în condiții de izolare și emigrare a unor segmente mari de populație, toate fac schimbările inevitabile. Loviturile militare ucrainene și sancțiunile occidentale nu vor permite sistemului să-și amâne la infinit prăbușirea, scrie „The Moscow Times“.

Posibile scenarii privind sfârșitul lui Putin

Există, firește, posibilitatea unui război nuclear , dar lăsând la o parte scenariile apocaliptice, există doar două scenarii oarecum realiste cu privire la sfârșitul regimului lui Putin: primul este îngrozitor, iar al doilea nu are mai nimic de-a face cu democrația, dar măcar le oferă rușilor o șansă la un viitor mai bun.

1. Prăbușirea rapidă a guvernului rus

În esență, guvernul este deja în declin: este clar că pierde controlul, ordinele nu mai sunt urmate sau, în cazul mobilizării, sunt urmate într-un mod atât de neortodox încât consecințele negative depășesc cu mult rezultatele pozitive pentru regim. Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană și problemele socioeconomice tot mai mari ar putea crea un efect de bulgăre de zăpadă și toată stabilitatea ar putea să se ducă pe apa sâmbetei. Acest lucru s-a întâmplat deja în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, atunci când Mihail Gorbaciov a emis decrete după decrete, pe care nimeni nu avea de gând să le respecte și pe care nu avea nicio putere să le pună în aplicare.

La vremea aceea existau instituții care au intervenit și au prevenit instaurarea haosului: organizațiile de partid ale numeroaselor republici rusești și, în restul regiunilor, echipa lui Boris Elțîn, și noile instituții care conduceau țările baltice. Rusia contemporană nu are astfel de instituții. Acest lucru înseamnă că o prăbușire rapidă a regimului ar duce în mod inevitabil la o cursă care-pe-care: grupările paramilitare ale diverșilor lideri regionali se vor lupta pentru putere. Servitorii liderului de la Kremlin - „Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, și președintele Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov – ar intra imediat în luptă împreună cu soldații lor. Haosul s-ar răspândi și mai mult în momentul în care s-ar alătura luptelor pentru putere și structurile regionale conduse de generali și guvernatori ambițioși care vor dori să profite de situație. Violența și vârsarea de sânge ar ajunge la un nivel inimaginabil – ar fi un scenariu apocaliptic.

2. Lovitură de palat

Este posibil ca Putin să fie dat jos de la putere sau convins să renunțe la tron. Anturajul lui înțelege cu siguranță că Putin a forțat țara și, mai ales, pe ei înșiși să o ia pe un drum fără ieșire. Problema lor principală nu este cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de abilitatea lor de a face pace cu Occidentul și cu deblocarea activelor și conturilor lor bancare. Anturajul lui Putin înțelege că atâta timp cât Putin rămâne la putere, nu vor putea niciodată să facă asta.

Există posibilitatea ca, în cazul unor pierderi militare majore în Ucraina, mai mulți dintre consilierii cei mai apropiați ai lui Putin să îi ofere o strategie de a ieși de pe scena politică. Probabil că un personaj destul de neimportant, care este ușor de manipulat, ar urma să fie desemnat președinte. Acest nou lider ar putea primi misiunea de a pune capăt războiului, de a accepta toate cerințele Occidentului și, astfel, de a „cumpăra iertarea” membrilor cercului de încredere din jurul lui Putin.

Într-un astfel de scenariu, Vestul ar fi dispus să coopereze, cel mai probabil, în încercarea de a evita izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial.

De ce se teme Putin și cât de dispus ar fi să renunțe la tronul de la Kremlin

Nu se cunoaște dacă apropiații lui Putin sunt destul de curajoși să îi facă așa o propunere, întrucât liderul de la Kremlin s-a înconjurat de ani buni de zile de politruci fără coloană vertebrală. Nu știm nici dacă Putin ar accepta o astfel de ofertă, mai ales în condițiile în care fostul președinte kazah, Nursultan Nazarbaev, care era convins că va putea să își păstreze influența politică atunci când i-a predat ștafeta prezidențială lui Kassim-Jomart Tokaev – o persoană în care a avut încredere, a pierdut toată puterea în doar o săptămână de când Tokaev și-a exprimat independența. Acum, libertatea și viața lui Nazarbaev sunt complet în mâinile lui Tokaev. Un exemplu încă și mai înfricoșător pentru Putin este cel al fostului președinte iugoslav, Slobodan Miloșevici , ai cărui oameni l-au trimis la Haga ca să fie judecat pentru crime de război și genocid. Orice persoană din cercul de apropiați ai lui Putin care are curajul să îi propună să renunțe la putere trebuie să fie pregătit să ia măsurile necesare în cazul în care oferta este refuzată. Altfel, s-ar putea ca șansele de supraviețurie ale Rusiei să fie nule, conchide „The Moscow Times“.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…