Putin ar fi dispus să oprească războiul dacă poate păstra teritoriile cucerite până acum

Putin ar fi dispus să oprească războiul dacă poate păstra teritoriile cucerite până acum

Președintele rus Vladimir Putin este gata să înghețe războiul din Ucraina pe linia frontului actual, în cadrul unor negocieri prin care ar putea păstra teritoriile cucerite până acum, relatează Reuters, citând patru surse anonime cu conexiuni la nivel înalt la Kremlin.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

„Putin poate lupta atâta timp cât este nevoie, dar este, totodată, pregătit pentru o încetare a focului, pentru a îngheța războiul”, a spus o sursă care a lucrat cu Putin și e la curent conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Reuters a relatat că a vorbit cu cinci surse, dar a cincea sursă nu a comentat cu privire la înghețarea războiului din Ucraina pe liniile actuale ale frontului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, ca răspuns la o solicitare de comentarii, a declarat că șeful Kremlinului a subliniat în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele, întrucât țara nu dorește un „război etern”.

Pe baza cunoștințelor lor cu privire la conversațiile la nivelul structurilor superioare ale Kremlinului, două dintre surse au spus că Putin era de părere că câștigurile obținute în război până acum sunt suficiente pentru a vinde o victorie poporului rus.

Trei surse au dezvăluit că Putin a înțeles că orice progres dramatic pe front ar presupune o altă mobilizare la nivel național, pe care nu a dorit-o. În acest sens, o sursă care îl cunoaște pe președintele rus a afirmat că popularitatea acestuia a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.

Mobilizarea a speriat o parte a populației din Rusia, determinând sute de mii de bărbați îce pot fi înrolați să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte procentuale.

Una dintre surse a prezis că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp este la putere Zelenski care a stabilit prin decret imposibilitatea oricăror negocieri, cu excepția cazului în care Rusia încheiat un acord direct cu Washingtonul. Totuși, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind săptămâna trecută la Kiev, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Doar cu o condiție

Insistența lui Putin de păstra toate câștigurile obținute pe câmpul de luptă drept condiție a acord este nenegociabilă, au sugerat toate sursele.

Putin ar fi, totuși, dispus să se mulțumească cu ce teritorii a cucerit până acum și să înghețe conflictul pe linia frontului actual, au spus patru dintre surse.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a apreciat una dintre surse.

Înghețarea conflictului pe liniile actuale ar presupune ca Rusia să rămână în posesia unor părți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, deși nu are controlul deplin asupra niciuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament nu ar atinge obiectivele pe care și le-a stabilit Moscova la acea vreme, când a spus că cele patru regiuni ale Ucrainei - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson aparțin Rusiei în întregime.

Peskov a spus că nu poate fi vorba de restituirea celor patru regiuni care acum fac parte permanent din Rusia, conform constituției.

Un alt factor care influențează punctul de vedere al șefului de la Kremlin precum că războiul ar trebui să se încheie este că, cu cât acesta durează mai mult, cu atât mai mulți veterani se întorc de pe câmpul de luptă în Rusia, nemulțumiți de locurile de muncă și perspectivele de venituri postbelice, creând potențial tensiuni în societate, a spus una dintre surse, care a lucrat cu Putin.

Rusia va continua să pună presiune pe front

În februarie, trei surse ruse declarau pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin de încetare a focului în schimbul înghețării războiului.

Între timp, în absența unui acord de încetare a focului, Putin vrea să ocupe cât mai mult teritoriu pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, încercând în același timp să exploateze eventuale oportunități neașteptate pentru a obține și mai multe, au spus trei dintre surse.

Forțele ruse controlează aproximativ 18% din Ucraina și în această lună au ajuns în regiunea de nord-est a Harkovului.

Putin se bazează pe populația mare a Rusiei prin comparație cu Ucraina pentru a susține forța de luptă superioară chiar și fără o mobilizare, susținută de pachete de salarizare neobișnuit de generoase pentru cei care se înscriu.

„Rusia va forța și mai departe”, a spus sursa care a lucrat cu Putin.

Putin va cuceri gradual teritorii până când Zelenski va veni cu o ofertă pentru ca Rusia să se oprească, a spus persoana, spunând că liderul rus și-a exprimat părerea asistenților că Occidentul nu va furniza suficiente arme, slăbind moralul Ucrainei.

Liderii americani și europeni au spus că vor fi alături de Ucraina până când suveranitatea sa de va fi garantată. Țările și aliații NATO spun că încearcă să accelereze livrările de arme.

„Rusia ar putea pune capăt războiului în orice moment, retrăgându-și forțele din Ucraina, în loc să continue să lanseze atacuri brutale împotriva orașelor, portului și oamenilor din Ucraina în fiecare zi”, a spus Departamentul de Stat ca răspuns la o întrebare despre livrările de arme.

Toate cele cinci surse au spus că Putin le-a spus consilierilor că nu are niciun proiect pe teritoriul NATO, reflectând comentariile sale publice cu privire la această chestiune. Două dintre surse au citat preocupările Rusiei cu privire la pericolul tot mai mare de escaladare cu Occidentul, inclusiv escaladarea nucleară, din cauza conflictului cu Ucraina.

Departamentul de Stat a declarat că Statele Unite nu și-au ajustat postura nucleară și nici nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

„Continuăm să monitorizăm mediul strategic și rămânem pregătiți”, a spus purtătorul de cuvânt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron