Putin a interzis presei să „concentreze atenția” rușilor pe durata deja mare a invaziei

Putin a interzis presei să „concentreze atenția” rușilor pe durata deja mare a invaziei

În ajunul împlinirii a 100 de zile de la declanșarea războiului din Ucraina, Kremlinul „a cerut” angajaților presei de stat „să nu concentreze” atenția publicului pe durata invaziei ruse, susțin sursele Meduza . Asta, pentru ca rușii să se gândească mai puțin la faptul că, în trei luni, trupele ruse nu au putut realiza progrese semnificative.

<< Administrația prezidențială a Rusiei „a cerut” redacțiilor presei de stat și pro-guvernamentale „să nu reproducă tema celor 100 de zile ale unei operațiuni militare speciale” și „să nu concentreze” atenția cititorilor și telespectatorilor asupra duratei războiului.

Astfel de solicitări au fost primite de redactori în ajunul zilei de 3 iunie, a suta zi a invaziei. Acest lucru a fost relatat, pentru Meduza, de către patru surse: una din mass-media de stat, una din Primăria Moscovei, una de la o publicație pro-guvernamentală și una din administrația prezidențială (AP).

În emisiunile online dedicate „operațiunii speciale”, în tabloidele proguvernamentale, Komsomolskaia Pravda și Moskovski Komsomoleț, este indicată doar data actuală. Nici versiunea online a agenției de știri de stat, TASS, nu indică durata invaziei. De asemenea, (durata) nu este menționată nici în comunicatele de presă de pe Pervîi Canal și Rossia 1, și nici pe paginile principale ale RIA Novosti și versiunii în limba rusă a RT.

„Concentrarea asupra datelor legate de război îi poate determina pe ruși să se gândească la obiectivele și succesul invaziei”, a declarat, pentru Meduza, o sursă din cadrul AP.

„Când vorbim despre o dată rotundă, mereu apar întrebări precum ce s-a realizat până la această dată? Așa stau lucrurile încă din vremea sovietică, când existau planuri cincinale, planuri pentru cutare și așa mai departe. Se pare că acum nu există aproape nimic de prezentat până la această dată. Se poate spune că unele localități au fost luate, dar numele lor nu le spune nimic oamenilor. Este mult sau puțin? Obiectivele operațiunii sunt aproape (de a fi atinse) sau nu încă?” – spune sursa Meduza.

În plus, Kremlinul „nu vrea să reamintească” faptul că invazia durează de mai bine de trei luni. Un interlocutor Meduza, apropiat de administrația prezidențială, referindu-se la rezultatele anchetelor sociologice închise (puteți citi mai multe despre ele aici ), a subliniat că mulți ruși sunt deja siguri că „operațiunea specială” s-a prelungit.

Rezultatele sondajelor deschise confirmă indirect acest lucru. În cadrul unui studiu efectuat în perioada 23-26 mai 2022, compania sociologică, Russian Field, a constatat că 39% dintre respondenții care locuiesc în Rusia au „obosit” de la știri despre cursul războiului.

„Și nimic nu se știe despre obiectivele sale, cu excepția denazificării și demilitarizării Ucrainei. Oamenii nu înțeleg aceste cuvinte, dar văd că lupta durează de mult. Înainte de operațiune, li se spusese că Ucraina este un stat slab. Dar acum se dovedește că este imposibil să-l învingi rapid”, a afirmat sursa Meduza, apropiată de Kremlin.

Vorbind cu Meduza, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse nu a fost de acord cu opinia potrivit căreia „operațiunea specială” se prelungește: „Asemenea operațiuni nu pot avea un calendar clar definit”. Întrebat dacă au existat instrucțiuni de la Kremlin cu privire la mediatizarea duratei războiului, Peskov nu a răspuns.

Anterior, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, declarase că Rusia „nu urmărește” momentul „operațiunii speciale”. Iar fostul comandant al Forțelor Aeropurtate, adjunct al Dumei de Stat a Federației Ruse, generalul Vladimir Șamanov, a spus că, în opinia sa, „demilitarizarea” Ucrainei „poate dura de la cinci la zece ani”.

Până la sfârșitul celei de-a treia luni de invazie, discursurile folosite de propagandiștii televiziunii ruse indică tot mai mult faptul că „în realitate Rusia nu este în război cu Ucraina, ci cu NATO și Occidentul”.

„A sosit momentul să recunoaștem: poate că operațiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat. A început adevăratul război, al treilea război mondial. Suntem forțați să ne angajăm în demilitarizarea nu doar a Ucrainei, ci și a întregii Alianțe Nord-Atlantice”, a declarat realizatoarea TV Olga Skabeeva, în emisiunea populară, 60 de minute.

Această narațiune propagandistică este susținută și de oficialii ruși. La o reuniune a Consiliului Științific din cadrul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat că această „campanie globală anti-rusă, lansată de americani și de sateliții lor, demonstrează în mod convingător faptul că Ucraina a devenit pretextul pentru a duce un război nedeclarat împotriva Rusiei”. El a cerut sfaturi „pentru a evalua parametrii acestui război, semnele și caracteristicile lui în comparație cu Războiul Rece”. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vorbit și el despre „războiul hibrid total” al țărilor occidentale împotriva Rusiei.

O sursă Meduza, apropiată administrației prezidențiale, invocând sondaje închise, susține că tezele despre confruntarea dintre Rusia și Occident sunt „mai de înțeles” de către ruși. Sondajele deschise pot confirma aceste spuse. Într-un studiu VTsIOM, publicat pe 30 mai, 40% dintre respondenții ruși au afirmat că scopul „operațiunii speciale” a fost tocmai acela „de a împiedica NATO să-și instaleze bazele pe teritoriul Ucrainei”.

Interlocutorul Meduza, care este apropiat de Kremlin, explică: „Dacă lupta este deja cu întreaga NATO — un inamic foarte puternic – iar nu cu Ucraina, atunci oamenii înțeleg că nu este cazul să se aștepte la o victorie timpurie”.

Nu există date independente care să poată spune în mod credibil dacă rușii susțin confruntarea deschisă cu Ucraina (sau cu Occidentul în general). Din 24 februarie, au fost publicate diverse sondaje sociologice privind atitudinea rușilor față de război, dintre care multe arată că majoritatea locuitorilor ar susține „operațiunea specială”. Cu toate acestea, mulți specialiști subliniază că, în condițiile propagandei, cenzurii și represiunii, este puțin probabil ca astfel de cercetări să reflecte realitatea. >>


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…