Putin a însărcinat un politolog de linie de dură să studieze cum poate fi descurajat nuclear Occidentul
Vladimir Putin l-a reangajat Serghei Karaganov, un politolog de linie dură care a militat anterior pentru ca Rusia să întreprindă un atac nuclear preventiv împotriva Europei pentru a „testa hotărârea NATO ”, relatează Daily Mail.
Angajat de Kremlin pentru a studia cum poate fi „descurajat Occidentul”, acesta sublinia anterior că un astfel de atac asupra Europei ar fi cea mai bună modalitate de a salva lumea de la un război în toată regula.
Fost consilier al predecesorului lui Putin, Boris Elțîn, acesta este considerat în Rusia un expert influent în materie de politică externă.
Karaganov este asociat, printre altele, cu așa-numita doctrină Karaganov privind drepturile etnicilor ruși care trăiesc în străinătate, precum și cu Doctrina Putin privind sprijinirea regimurilor autoritare subminând în același timp democrațiile.
El a fost, totodată, un susținător îndârjit al invaziei ruse în Ucraina, fiind creditat cu formularea unor idei cheie care au condus la aceasta în 2022.
În plus, el a promovat ideea unei „Eurasii Mari” și a apărat legăturile mai strânse cu China, susținând în același timp că era dominației occidentale s-a încheiat.
Putin, a susținut el, are dreptate în privința faptului că trebuie să elibereze lumea de „jugul occidental”.
Într-un eseu scris anul trecut pentru un site de politică externă rusă, Karaganov a militat pentru folosirea armelor nucleare pentru a frânge „voința Occidentului”.
El a făcut afirmația aberantă că utilizarea unor astfel de arme împotriva Occidentului poate „salva omenirea” de ruinele unui Armaghedon nuclear la scară largă.
El s-a arătat sceptic că Statele Unite ar sări în apărarea Europei într-o atare eventualitate, argumentând că doar un „nebun”de la Casa Albă ar sacrifica Bostonul pentru Poznan – al cincilea oraș ca mărime al Poloniei.
„Atât SUA, cât și Europa înțeleg perfect acest lucru, deși preferă să nu se gândească la asta”, a scris el.
Pentru a „trezi instinctul de autoconservare pe care l-a pierdut Occidentul”, Rusia „va trebui să facă din nou din descurajarea nucleară un argument convingător prin scăderea pragului de utilizare a armelor nucleare, unul inacceptabil de ridicat, și urcând rapid, dar prudent scara descurajării-escaladare.'
Mai mult, o victorie a Rusiei în Ucraina poate fi obținută numai dacă Occidentul este forțat să „se retragă strategic, sau chiar să se predea”, a afirmat el.
El a avertizat că este puțin probabil ca liderii din China să susțină o lovitură preventivă asupra Europei, însă el crede că Beijingul totuși „se va bucura în sinea lui că a fost dată o lovitură puternică reputației și poziției Statelor Unite”.
„Din punct de vedere moral, aceasta este o alegere teribilă, întrucât vom folosi arma lui Dumnezeu, condamnându-ne astfel la pierderi spirituale grave. Dar dacă nu facem acest lucru, nu numai Rusia ar muri, dar, cel mai probabil, întreaga civilizație umană va înceta să mai existe”, a spus el.
Sarcina lui Karaganov
Karaganov, în prezent profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova, ar fi fost angajat de Kremlin pentru a efectua noi studii, a relatat publicația independentă Meduza.
O sursă din interiorul universității a declarat pentru Meduza că acesta ar fi plătit cu „nu mai puțin de zece milioane de ruble” (aproximativ 850.000 de lire sterline) pentru a face cercetări cu privire la „teoria și practica descurajării nucleare în condițiile actuale în relație cu politica rusă”, respectiv la „un dialog privind dezvoltarea unui nou concept de descurajare nucleară în formatul Rusia-China-India -Pakistan”.
O sursă a declarat publicației ruse că profesorul nu va gestiona singur proiectele și a speculat chiar că postul ar putea fi simbolic.
„Există un sentiment la universitate că se asigură că anumiți oameni sunt „bine hrăniți”, a dezvăluit acea sursă pentru Meduza.
Karaganov spunea anterior că dorința lui este ca regimul lui Putin să-și intensifice retorica nucleară.
Iar dacă asta nu reușește totuși să descurajeze Occidentul să furnizeze arme Ucrainei, atacurile nucleare ar trebui să fie declanșate, a scris el în eseul său de anul trecut.
Oamenii ar trebui avertizați cu privire la „necesitatea de a-și părăsi locurile de reședință în apropierea obiectivelor care ar putea deveni ținta unor lovituri nucleare în țările care oferă sprijin direct regimului de la Kiev”.
„Inamicul trebuie să știe că suntem gata să efectuăm o lovitură preventivă de răzbunare pentru toate agresiunile sale actuale și trecute, pentru a preveni alunecarea într-un război termonuclear global”, a scris el, afirmând că Occidentul și-a pierdut „teama de iad” din Războiul Rece sau de „Armaghedonul” care s-ar putea produce într-un război nuclear la scară largă.
El susține utilizarea armelor nucleare tactice la o scară limitată inițial pentru a forța populațiile occidentale să ceară liderilor să-și retragă sprijinul pentru Ucraina, prin inducerea groazei în lume din cauza utilizării unor arme care ar anihila planeta.
„Frica de escaladare nucleară trebuie restabilită. Altfel, umanitatea este condamnată”, a spus profesorul, care este și președinte de onoare al Prezidiului rus al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare.
„Dar ce se întâmplă dacă ei nu dau înapoi [și dacă Occidentul ți-a] pierdut complet simțul de autoconservare?
„Atunci [Rusia] va trebui să lovească un grup de ținte într-un număr de țări pentru a-i aduce în fire pe cei care și-au pierdut mințile.
„Aceasta este o alegere teribilă din punct de vedere moral – folosim armele lui Dumnezeu, condamnându-ne la pierderi spirituale grave.
„Dar dacă nu se face acest lucru, nu numai Rusia poate pieri, ci, cel mai probabil, întreaga civilizație umană se va sfârși. Va trebui să facem această alegere.
Separat, el a scris într-un articol pentru revista Profile: „Până la urmă, câștigătorii nu sunt judecați. Și salvatorii primesc recunoștință”.
Karaganov admite, în analiza sa înfricoșătoare, că războiul lui Putin nu a reușit până acum să subjuge Kievul - și costă multe pierderi de vieți.
„Putem lupta încă un an, doi sau trei, sacrificând mii și mii de cei mai buni oameni ai noștri și măcinând zeci și sute de mii de oameni care au căzut într-o capcană istorică tragică în calitate de locuitori ai teritoriului care se numește acum Ucraina”, a scris el.
„Această operațiune militară nu se poate încheia cu o victorie decisivă fără a impune Occidentului o retragere strategică sau chiar capitulare. Trebuie să forțăm Occidentul să renunțe la încercarea de a întoarce istoria, să renunțe la încercările sale de dominație globală și să-l forțeze să aibă grijă de sine, digerând actuala sa criză pe mai multe niveluri”.
Deși el face ecou celor mai înverșunați propagandiști pro-Putin, el este văzut ca un reputat universitar din Moscova - unul apropiat de dictator și un creator cheie al strategiei externe a Rusiei.
Karaganov este un fondator al Clubului Valdai și supervizor academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale din cadrul Școlii Superioare de Economie din Rusia.
Ignorând faptul că Putin a fost cel care a început războiul în Ucraina, el a spus: „Frângând voința de agresiune a Occidentului, nu numai că ne vom salva pe noi înșine, ci vom elibera în sfârșit lumea de jugul occidental ce durează de cinci secole, dar vom salva și umanitatea”.
De altfel, este un arhitect al strategiei care l-a determinat pe Putin să invadeze Ucraina.
„Rusia este genetic o putere autoritară. Autoritarismul Rusiei nu a fost impus de sus, ci este rezultatul istoriei noastre care a format codul nostru genetic”, spunea el odată.
Îngrijorările privind armele nucleare rusești au crescut de la invazia rusă în Ucraina.
Moscova are un stoc estimat de 5.580 de focoase nucleare, mai multe chiar decât Statele Unite.
Pentru a reaminti Occidentului acest lucru, Putin a efectuat un zbor test cu un bombardier strategic Tu-160M cu capacitate nucleară la începutul acestui an, pe care l-a descris drept „excelent”.
Mai mult, o investigație a Financial Times a constatat că pragul Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare este mai mic decât afirmă public.
Scenariile în care ar lua în considerare utilizarea armelor devastatoare includ pătrunderea trupelor inamice pe teritoriul Rusiei sau înfrângerea trupelor ruse de la graniță.
Sursa: adevarul.ro