Putin a dat startul războiului hibrid dincolo de Ucraina
Declamând pe 30 septembrie, odată cu anexarea teritoriilor ucrainene, într-un discurs furibund, un nou conflict cu Occidentul, Putin declara implicit startul unui război hibrid. Cel mai probabil țintele lui Putin nu se rezumă la Ucraina, comentează Evening Standard.
Putin a declanșat un război hibrid extins FOTO Shutterstock
Zeci de atacuri sau turbulențe ale elementelor infrastructurii, de la conducte de gaz în Marea Nordului și Baltică, la cabluri subacvatice, linii de comunicație și până la atacuri informatice asupra centrelor de distribuție alimentară din Texas au survenit în mod misterios.
„Totul este o armă și pretutindeni este un câmp de luptă”, spune Christopher Donnelly, de la Institute for Statecraft (Marea Britanie), despre noile mijloace ale războiului asimetric.
Exploziile ce au fisurat conductele Nord Stream ale Rusiei din Marea Baltică sunt unanim considerate un sabotaj, fie printr-o detonare de la distanță, fie prin atac direct.
Comandoul subacvatic al GUGI (Direcția principală a cercetării maritime) - care operează independent de Ministerul rus al Apărării și e legat de FSB – dispune de o navă specializată de supraveghere, Iantar, ce poate lansa minisubmarine inclusiv în scop de sabotaj.
Ministerul irlandez al Apărării a dat primul alarma când Iantar a fost observat recent în apropierea cablurilor și conductelor transatlantice vitale. La fel a procedat și Norvegia pe fondul intensificării spionajului cu drone în preajma principalelor sale terminale de gaz. De altfel Norvegia a raportat „dispariția” misterioasă a unor lungi porțiuni de cabluri subacvatice.
Marea Britanie a fost atenționată recent să aibă vigilență sporită, să-și securizeze instalațiile de gaz de petrol și să-și amplifice măsurile de supraveghere aeriană și maritimă.
GUGI, cu centrul de comandă în Olenia Bay din regiunea arctică, este însărcinat cu testarea torpilei balistice nucleare Poseidon, ce poate fi purtată de ultimul model de submarin al Rusiei, Belgorod. Reperat ultima oară în Marea Barents, nu se știe unde se află acum.
Noua versiune extinsă a războiului hibrid face din reziliență prioritatea numărul unu pentru NATO și forțele aliate. Think tank-ului Policy Exchange a raportat recent că în lume sunt 213 de rețele de cabluri subacvatice și linii de comunicații prin fibră optică, cu o lungime de mai bine de 850.000 km. Asta înseamnă 97% din comunicațiile globale.
E necesar ca forțele de securitate și de informații occidentale să-și revizuiască rapid planurile de reziliență pentru a proteja infrastructura vitală, în țară și în străinătate. Zilele trecute, cablurile electrificate ale căilor ferate germane au fost sabotate. Marea Britanie va spori patrulele pe platformele și terminalele din Marea Nordului.
Sursa: adevarul.ro