Puterea rodiei: Efectele nebănuite pentru sănătatea cardiovasculară și a diabeticilor
Într-o recenzie publicată recent în Nutrients, cercetătorii au analizat datele existente privind beneficiile consumului de rodie asupra tulburărilor metabolice, notează news-medical.com.
Rodia, un nutrient natural, a fost folosită de mult timp pentru a trata infecțiile bacteriene, diabetul, obezitatea și alte tulburări metabolice. Cu toate acestea, au existat preocupări exprimate cu privire la efectele secundare ale terapiilor farmacologice, cum ar fi medicamentele anti-obezitate și medicamentele care sensibilizează insulina. Cercetările moderne susțin avantajele de promovare a sănătății oferite de produsele naturale și dietele bogate în polifenoli, inclusiv calitățile antibacteriene, antidiabetice, anti-obezitate și ateroprotectoare.
În prezenta recenzie, cercetătorii au examinat caracteristicile farmacocinetice, siguranța și biodisponibilitatea compușilor dintr-o rodie în prevenirea tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, dislipidemia și bolile legate de afecțiuni cardiovasculare.
Prevenirea tulburărilor metabolice prin consumul de rodie
Rodia este un fruct care poate reduce rezistența la insulină, nivelurile de citokine, expresia genelor redox, creșterea tensiunii arteriale, leziunile vasculare și alterările oxidative ale lipoproteinelor.
Într-un studiu realizat pe șoareci, tratamentul alimentar cu ulei din semințe de rodie a redus masa de grăsime și greutatea corporală, îmbunătățind în același timp sensibilitatea la insulină în țesuturile periferice.
Studiile au raportat reduceri de greutate după ce au consumat extract de rodie timp de 30 de zile.
Polifenolii sunt compuși chimici naturali care se găsesc în plante și au fost asociați cu o serie de beneficii pentru sănătate datorită proprietăților lor antioxidante și antiinflamatorii.
Medicina tradițională are în vedere polifenolii de la rodie pentru proprietățile lor antidiabetice.
Terapia pe termen scurt cu extract de coajă de rodie poate reduce nivelul glicemiei și peroxidarea lipidelor.
Studiile au indicat că mâncatul de rodie poate îmbunătăți concentrațiile plasmatice de colesterol la pacienții cu hiperlipidemie și poate controla parametrii lipidici la persoanele dislipidemice cu diabet de tip 2.
Deși literatura de specialitate din medicina tradițională susține utilizarea rodiei și potențialul său de a îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate, mai multe studii toxicologice au evidențiat modificarea componentelor celulare și deteriorarea nucleară în urma administrării de rodie.
Studiile toxicologice ale uleiului din semințe de rodie, o sursă ridicată de acid punicic, au arătat că acesta nu este nici mutagene, nici clastogen. Examenele post-mortem nu au evidențiat nicio anomalie celulară, iar consumul de 4,3 g/kg/zi de rodie nu a produs niciun rău. Consumul de rodie sau a compușilor din aceste fructe pare sigură, efectele adverse fiind prevăzute la doze mult mai mari decât cele observate în tratamentele tradiționale de etnomedicină și utilizate în prezent în scopuri terapeutice.
În general, concluziile revizuirii au arătat că consumul de rodie poate contribui la prevenirea tulburărilor metabolice, cum ar fi hiperglicemia și hiperlipidemia.
Cu toate acestea, studiile clinice și farmacocinetice sunt inconsecvente din cauza unor factori precum selecția părții de plantă, cultivarea, regiunea geografică, caracteristicile bioclimatice și ale solului, biodisponibilitatea plasmatică, accesibilitatea organelor și considerațiile nutrigenomice. Indiferent de aceste variații, eficacitatea medicinală a rodiei în tratarea componentelor sindromului metabolic necesită abordări terapeutice multifațetate.
Sursa: adevarul.ro