Puterea bombelor nucleare moderne: "Bomba Ţarului", lansată de Rusia în 1961, de 1.400 de ori mai puternică decât cele din Hiroshima şi Nagasaki - VIDEO, INFOGRAFIC
Cu un nor atomic de opt ori mai înalt decât vârful Everest şi cu o energie degajată de 50.000 de kilotone, "Bomba Ţarului" testată de ruşi în anii '60 este de 1.400 de ori mai puternică decât bombele nucleare lansate de SUA asupra Japoniei în al Doilea Război Mondial luate împreună. Un infografic impresionant compară cele mai devastatoare bombe nucleare folosite vreodată.
"Bomba Ţarului", de 1.400 de ori mai puternică decât cele din Hiroshima şi Nagasaki (Imagine: captură video)
Un infografic realizat de Maximilian Bode, fost art director la revista The New Yorker, sugerează impactul devastator al unor bombe lansate sau detonate în trecut (cele lansate de Statele Unite în Hiroshima şi Nagasaki în al Doilea Război Mondial, dar şi altele detonate mai recent de SUA, cum ar fi Castle Bravo). Toate acestea, însă, sunt depăşite de Tsar Bomba, testată de Rusia în octombrie 1961.
Fiecare pătrăţel roşu din infografic simbolizează o tonă de TNT, scrie fastcodesign.com . Bombele folosite pentru comparaţia grafică sunt:
-
Little Boy - 15 kilotone, lansată de SUA în Nagasaki
-
Fat Man - 21 kilotone, lansată de SUA în Hiroshima
-
Ivy King - 500 kilotone, detonată de SUA
-
B53 - 9.000 kilotone, detonată de SUA
-
Castle Bravo - 15.000 kilotone, detonată de SUA.
"Bomba Ţarului" - cea mai puternică bombă nucleară lansată vreodată
Numită "Tsar Bomba" ("Bomba Ţarului") de occidentali şi "Kuz’kina Mat" de ruşi (cu traducerea aproximativă "Vă arătăm noi"), această bombă cu hidrogen de 50.000 de kilotone este cea mai mare bombă nucleară detonată vreodată, fiind considerată în acelaşi timp cea mai puternică invenţie a omului din istorie.
Pe 30 octombrie 1961, URSS a detonat "Bomba Ţarului" deasupra arhipelagului Novaya Zemlya din nordul Rusiei. Denumită oficial "bomba cu hidrogen AN602", a fost original concepută să elibereze o energie de 100 de megatonede TNT, dar aceasta a fost redusă în final la 50 de megatone, informează site-ul www.tsarbomba.org .
În testul atmosferic din 1961, a avut o energie degajată de 50 de megatone (50.000 de kilotone), de 3.300 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima şi de 1.400 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroshima şi Nagasaki combinate.
Tsar Bomba - Moment of Explosion by lumierr
Bomba nu a avut niciun scop de natură militară. La numai o secundă de la detonare, lumina produsă putea fi văzută la o distanţă de peste 2.000 de kilometri, iar norul nuclear s-a ridicat la o înălţime de aproximativ 64 de kilometri, de aproape opt ori mai mare decât cea a muntelui Everest.
După explozie, suprafaţa insulei a fost modificată, iar pietrele s-au topit, scrie www.tsarbomba.org. Unele raporturi arată că din cauza exploziei ferestre s-au spart în nordul Finlandei şi în Norvegia.
Tsar Bomba - King of the Bombs by lumierr
Ca urmare a îngrijorărilor privind căderile radioactive, Statele Unite, Marea Britanie şi URSS au semnat în 1963, la Moscova, Tratatul interzicerii parţiale a testelor nucleare, impunând ca toate testele nucleare să se desfăşoare în subteran.
Alte informaţii despre "Bomba ţarului":
- a fost construită în 15 săptămâni;
- a fost lansată dintr-un avion modificat Tu-95, pilotat de Maiorul Andrei Durnovtsev:
- unda de şoc a exploziei a făcut înconjurul Pământului de trei ori;
- paraşuta ataşată la bombă a cântărit 800 de kilograme;
- norul de tip ciupercă format a avut o altitudine de 64 de kilometri, de aproape opt ori mai înalt decât vârful Everest şi de 168 de ori mai înalt decât Empire State Building.
Tsar Bomba Detonation by Discovery Channel by lumierr
Sursa: mediafax.ro