Pușca de vânătoare a lui Ceaușescu, adjudecată la 32.500 de euro

Pușca de vânătoare a lui Ceaușescu, adjudecată la 32.500 de euro

Pușca de vânătoare fabricată în 1922 pentru regele Carol II, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu, a fost adjudecată la prețul de 32.500 de euro, marți seară, la licitația de Arme de Colecție și Militaria organizată de Artmark în Capitală.

Sursa foto: artmark.ro

Arma Holland&Holland, decorată cu aur, a fost fabricată la comanda șefului Legației Regale a României la Tirana. Pușca de vânătoare a fost pusă în vânzare la prețul de 12.000 de euro.

Cel mai bine vândut lot al sesiunii a fost o mașină de criptat "Enigma", folosită de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și achiziționată de la un târg de vechituri cu doar 100 de euro. Mașina de criptat, un model 1941, a fost cumpărată în licitație la prețul de 45.000 de euro.

Sursa foto: artmark.ro

Licitația a avut vânzări totale de peste 133.000 de euro. Între loturile cumpărate la sume ridicate s-au mai numărat: o Katana, realizată de maestrul Morikiyo în perioada Muromachi (1558) și însoțită de certificat NBTHK, la 9.000 de euro; un stilet din perioada regelui Carol II, cu cifrul regelui Carol II, la 650 de euro; o sabie de paradă de marină, purtând cifrul regelui Carol I, și o sabie de paradă de aviație, purtând cifrul regelui Carol II, fiecare la 1.400 de euro; o sabie de paradă, purtând cifrul regelui Mihai I, la 600 de euro; o spadă de diplomat rus din perioada țarului Alexandru II, la 2.750 de euro.

De asemenea, între loturile vândute la prețuri mari s-au numărat ținute militare, insigne, diplome și alte documente de colecție. Astfel, printre aceste loturi cumpărate la prețuri ridicate s-au numărat: o tunică a unui maior din Regimentul 2 Roșiori "Prunaru"—Bârlad, Primul Război Mondial, la 1.600 de euro; insigna de 7 ani a "Regimentului 2 Roșiori — Prunaru" și insigna din argint de 7 ani a "Școlii Navale", fiecare la 1.000 de euro; o fotografie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu certificat de autenticitate, la 300 de euro; o fotografie de presă cu regele Mihai I încercând o mitralieră rusească (1941), la 450 de euro; afișul "Proclamația către țară a Majestății Sale Regele" (23 august 1944), la 900 de euro.

Tot marți seară, Artmark a organizat Licitația de Artă Postbelică și Contemporană, care a avut vânzări de peste 216.000 de euro. Între cele mai bine vândute loturi s-au numărat lucrările: "Toteme căzute" de Ion Țuculescu, la 60.000 de euro, "Weekend" de Șerban Savu, la 17.000 de euro, "The beast" de Mircea Suciu, la 14.000 de euro, "Privind la astre" de Sabin Bălașa, la 7.000 de euro.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…