„Pușca Americii”/Portretul carabinei de asalt AR-15, folosită în atentatul asupra lui Trump
Carabina semiautomată utilizată în tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump este o armă cunoscută sub numele de "pușca Americii". Este cel mai popular model, iar popularitatea i se datorează nu numai producției de masă sau caracteristicilor, ci și incidentelor, mortale deseori, în care este implicată.
Forțând o comparație, este “Kalașnikov-ul americanilor”
Arma AR-15, care este interzisă în mai multe state, are o rază efectivă de acțiune cuprinsă între 450 și 750 de metri. Se crede că Thomas Michael Crooks a tras în fostul președinte de la o distanță de 130-150 de metri, înainte de a fi ucis de lunetiștii poliției.
Ușoară, mortală și ușor de produs în serie, aceasta poate fi personalizată cu lunete și alte accesorii care pot transforma în letală chiar și o armă începătoare.
Versiunea civilă a armatei M16, pentru că asta este, poate trage cu gloanțe mai grele și mai ușoare, cum ar fi calibrul 22 și calibrul 308, dar cel mai frecvent trage cu un cartuș de 5,56 milimetri.
Culmea: scoasă în afara legii, a fost readusă pe piață de republicani.
AR-15 a fost creat de Eugene Stoner, fost pușcaș marin și unul dintre cei mai mari experți în arme de calibru mic din lume, în garajul său, la începutul anilor 1960.
A fost scoasă în afara legii la mijlocul anilor 1990, ca parte a interdicției federale privind armele de asalt, dar a reintrat pe piață în 2004, când Congresul controlat de republicani a lăsat interdicția să expire.
De atunci, popularitatea armei a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de criminalitate, devenind un simbol al drepturilor garantate de al doilea amendament și cea mai răspândită armă din SUA. Donald Trump Jr a pozat odată cu un AR-15 decorat cu o imagine a lui Hillary Clinton în spatele gratiilor.
Vânzarea și deținerea puștilor de tip AR-15 și a altor arme semiautomate este interzisă în nouă state: Washington, California, New York, Connecticut, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois și Delaware.
Arma a fost folosită în atacul armat din Las Vegas din octombrie 2017, în care au fost ucise 59 de persoane, și în atacul armat din clubul de noapte Colorado Springs, soldat cu cinci morți, în noiembrie 2022, scrie The Telegraph .