Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare: Lipsa de continuitate în asigurarea conducerii IJ nu a avut efecte majore
Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, a afirmat miercuri că, odată cu adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă care reglementează modul în care se stabileşte interimatul la IJ, activitatea instituţiei revine la normal, precizând că lipsa de continuitate în asigurarea conducerii nu a avut efecte majore.
"Putem spune că, odată cu publicarea ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, activitatea Inspecţiei Judiciare revine la normal. Având în vedere timpul scurt în care acest blocaj instituţional a fost depăşit prin intervenţia legislativă de astăzi, lipsa de continuitate în asigurarea conducerii Inspecţiei Judiciare nu a avut efecte majore", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează modul în care se stabileşte conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare , au declarat surse guvernamentale.
Această OUG, iniţiată de Ministerul Justiţiei, completează articolul 67 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
"În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii", se arată în proiectul de OUG, care a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Unul dintre motivele invocate în susţinerea necesităţii adoptării OUG este acela că la 1 septembrie a expirat mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare, iar în prezent nu există o reglementare legală care să specifice modul în care se asigură interimatul. AGERPRES