
Puiul de somn de după-amiază: beneficii și riscuri explicate de experți. Cum ajută și când devine o problemă
Un pui de somn la momentul potrivit poate revigora mintea și corpul, arată cercetătorii. Însă dacă este prea lung sau prea târziu, efectele pot fi contrare, în special pentru cei care suferă de tulburări de somn.
Somnul de amiază poate aduce beneficii importante, arată oamenii de știință. O repriză de somn de câteva zeci de minute îmbunătățește vigilența, concentrarea, starea de spirit și performanța mentală și fizică.
Totuși, dacă somnul este prea lung sau prea târziu în zi, poate afecta somnul de noapte, mai ales în cazul persoanelor care suferă de insomnii.
Beneficiile somnului de amiază
„Majoritatea oamenilor experimentează o scădere naturală a vigilenței după-amiaza, de obicei între orele 13:00 și 16:00. Nu e vorba doar de o masă copioasă – ritmul nostru circadian, adică ceasul intern al corpului, creează cicluri de oboseală și energie de-a lungul zilei. Această „cădere” de energie de după-amiază face parte din acest ritm, motiv pentru care atât de mulți oameni simt somnolență în acel interval”, arată o cercetare condusă de medicul Talar Moukhtarian, profesor la Universitatea din Warwick (Anglia), rezumată de studyfinds.org.
Unele cercetări arată că un somn scurt în această perioadă, u rmat de expunere la lumină puternică , poate combate oboseala, spori vigilența și îmbunătăți funcțiile cognitive, fără să afecteze somnul de noapte. Aceste reprize de somn rapide permit creierului să se odihnească fără a intra în somnul profund, făcând trezirea mai ușoară și revigorantă, arată autorul cercetării.
Somnul târziu strică rutina de noapte
Dar există un aspect problematic, adaugă specialista. Dacă oamenii dorm prea mult, se pot trezi mai obosiți decât erau înainte. Asta din cauza inerției somnului – acea stare de moleșeală și dezorientare care apare atunci când te trezești în timpul unei faze profunde de somn.
„Tranziția de la somn la starea de veghe este marcată de inerția somnului, o stare distinctă, măsurabil diferită de starea de trezire, care se manifestă prin scăderea performanței și somnolență. Deși mecanismul exact al inerției somnului nu este pe deplin cunoscut, studii electroencefalografice, de potențiale evocate și imagistice sugerează că anumite caracteristici ale somnului persistă chiar și după trezire”, informează o altă cercetare publicată de Lynn Marie Trotti , profesor asociat de neurologie la Universitatea Emory (SUA).
După 30 de minute de somn, creierul începe să intre în somnul cu unde lente, ceea ce face trezirea mult mai dificilă. Alte studii arată că trezirea din somnul profund poate lăsa o persoană amețită chiar și timp de o oră. Acest efect poate avea consecințe serioase, mai ales dacă urmează activități ce implică decizii importante, siguranță sau operarea de utilaje.
„Iar dacă un pui de somn este făcut prea târziu în zi, poate reduce presiunea somnului – nevoia naturală a corpului de a adormi – ceea ce face mai greu să adormi la ora obișnuită”, completează dr. Talar Moukhtarian.
Ce spun specialiștii despre siestă
Somnul de amiază poate fi esențial pentru oamenii cu program haotic, pentru sportivi și pentru cei care lucrează în ture. Un pui de somn „strategic”, mai ales înainte de o tură de noapte, poate crește vigilența și reduce riscul de greșeli sau accidente. De asemenea, este util și pentru cei care nu dorm suficient noaptea din cauza muncii, copiilor sau altor responsabilități. El poate ajuta la recuperarea orelor pierdute, informează autoarea.
„Totuși, a te baza pe puiul de somn în loc să îți îmbunătățești somnul de noapte este o soluție de scurtă durată, nu una sustenabilă. Persoanelor care suferă de insomnie cronică li se recomandă adesea să evite complet puiul de somn, deoarece somnul din timpul zilei poate slăbi presiunea naturală de a adormi seara”, arată dr. Talar Moukhtarian.
Și omul de știință Andrew Huberman, un specialist în neuroștiință american urmărit de milioane de oameni pe paginile sale de YouTube, recomandă să limităm somnul de după-amiază la cel mult 90 de minute sau să evităm complet siesta, pentru a avea un somn de calitate noaptea. El însuși doarme cam 30–45 de minute după-amiaza, niciodată mai mult.
Lucruri esențiale despre somnul de amiază
Dr. Talar Moukhtarian afirmă că, pentru ca un pui de somn să fie eficient, contează momentul și mediul.
Păstrarea duratei între 10 și 20 de minute previne starea de amețeală de după trezire. Ora ideală este înainte de 14:00 – altfel, dormitul prea târziu după-amiază poate decala programul natural de somn al corpului.
Un mediu răcoros, întunecat și liniștit contribuie semnificativ la calitatea somnului. În spațiile mai puțin prielnice, se pot folosi măști pentru ochi și căști antifonice.
Totuși, adaugă medicul, eficiența puiului de somn variază de la o persoană la alta, în funcție de factori precum vârsta, stilul de viață și obiceiurile de somn. Pentru unii, este o metodă eficientă de a-și recăpăta energia și concentrarea. Pentru alții, poate afecta negativ somnul de noapte. Prin urmare, este important ca fiecare persoană să observe cum reacționează propriul organism și să își adapteze rutina în consecință.
Dr. Talar Moukhtarian este profesor asistent în domeniul sănătății mintale la Warwick Medical School, Universitatea din Warwick. Ea este specializată în intervenții psihologice digitale, concentrându-se pe dezvoltarea și evaluarea terapiilor digitale pentru tratarea depresiei, anxietății și insomniei.
Sursa: adevarul.ro