Pterozaurii i-ar putea inspira pe ingineri să proiecteze drone mai eficiente (studiu)
Informaţiile despre pterozauri, reptile zburătoare care au trăit în urmă cu peste 200 de milioane de ani, ar putea ajuta la proiectarea unor drone mai eficiente, conform unei analize, publicată în Trends in Ecology and Evolution şi citată miercuri de Press Association.
Paleontologii britanici care studiază fosile ale celor mai mari animale care au zburat vreodată consideră că pterozaurii ar putea fi soluţia problemelor de zbor ale dronelor, precum stabilitatea în aer şi capacitatea de auto-lansare.
"Sunt o mulţime de lucruri cu adevărat interesante în datele de la fosile, care nu sunt explorate deoarece, în general, inginerii nu iau în calcul paleontologia atunci când caută inspiraţie în domeniul zborului. Dacă ne inspirăm doar de la animalele moderne, o mulţime de lucruri legate de morfologie sunt pierdute şi sunt ignorate o mulţime de opţiuni care cred că ar putea fi utile", a declarat doctor Liz Martin-Silverstone, specialistă în paleontologie la Universitatea din Bristol şi autoare principală a analizei.
În timp ce inginerii se concentrează mai ales pe fiziologia păsărilor şi insectelor moderne atunci când proiectează drone şi avioane, doctor Martin-Silverstone consideră că fosilele de pterozaur, care oferă o perspectivă asupra anatomiei aripilor lor, ar putea conţine indicii pentru proiectarea unor aeronave mai eficiente.
Majoritatea păsărilor moderne se lansează în aer prin salt sau săritură, cunoscută sub numele de lansare balistică, însă speciile mai mari trebuie să alerge pentru a câştiga suficient impuls pentru ridicare.
Paleontologii cred că pterozaurii ar fi fost capabili să se lanseze din poziţie staţionară, în pofida faptului că aveau o greutate de aproape 300 de kilograme, posibil datorită acţiunii combinate a membranei aripilor şi a muşchilor robuşti ai aripilor.
Specialiştii susţin că structura unică a aripilor pterozaurilor le-a permis să genereze "un salt foarte puternic din coate şi încheieturi, care le conferea suficientă înălţime pentru a se ridica în aer".
"Astăzi, un obiect precum o dronă necesită o suprafaţă plană pentru lansare şi este destul de restricţionat de modul în care se ridică de fapt în aer. Fiziologia unică de lansare a pterozaurilor ar putea ajuta la rezolvarea unora dintre aceste probleme", a precizat Martin-Silverstone.
Cercetătorii sunt de părere că pterozaurii pot oferi informaţii despre cum se poate preveni instabilitatea în aer.
"Până în prezent, ne-am chinuit să proiectăm lucruri precum costume de zbor care pot rezista presiunilor din timpul zborului. Dacă putem înţelege cum procedau pterozaurii, de exemplu aprofundând modul în care era structurată membrana aripii, atunci putem folosi acest lucru pentru a răspunde la întrebări de inginerie modernă", a adăugat cercetătoarea.
În afară de pterozauri, au existat şi alte vieţuitoare preistorice zburătoare cu o structură unică a aripilor, cum ar fi Microraptor, care avea aripi cu pene atât pe membrele superioare cât şi pe cele inferioare.
De asemenea, dinozaurul Yi qi, recent descoperit, avea aripi care combinau penele cu o membrană asemănătoare celei de liliac. AGERPRES