PSD: Nu există niciun motiv întemeiat pentru schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului
PSD consideră că în acest moment nu există niciun motiv pentru schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului, catalogând această instituţie drept una „fundamentală” . Senatorul social-democrat Lucian Romaşcanu afirmă că despre instituţii „fundamentale”, cum ar fi CCR sau Avocatul Poporului, pot avea loc discuţii cu privire la reformare, însă nu este de acord cu acţiuni care să interfereze cu activitatea acestora, referindu-se la intenţia liberalilor de a declanşa procedura de demitere a Avocatului Poporului Renate Weber.
„Nu există niciun motiv întemeiat în acest moment să fie demis Avocatul Poporului. Există o diferenţă majoră de abordare a PNL. Pe vremea când era domnul Ciorbea existau plângeri în spaţiul public că domnul Ciorbea este inactiv şi nu contestă nimic, acum doamna Weber îşi foloseşte această prerogativă şi iarăşi este împotriva, văd, a celor pe care le gândeşte PNL” a declarat putătorul de cuvânt al PSD duminică, într-o conferinţă de presă.
Romaşcanu a catalogat Avocatul Poporului drept „o instituţie fundamentală a statului”.
„Noi nu putem comenta deciziile legale ale Avocatului Poporului. Că ne plac, că nu ne plac, ele se întâmplă, exact cum, că ne place, că nu ne place, domnul Iohannis contestă la Curte legi importante. Nu putem decât să vedem cum se va pronunţa Curtea şi să mergem înainte. Deci orice demers care atacă instituţii fundamentale – şi domnul Orban văd că este un fan al acestui tip de demers, atacă CCR, atacă Avocatul Poporului, atacă Înalta Curte – lucrurile astea trebuie să se oprească pentru că, pe fond, fragilizează încrederea românilor în instituţiile fundamentale ale democraţiei” a afirmat Lucian Romaşcanu
Acesta a precizat că PSD „exclude orice interferenţă cu instituţii fundamentale”.
Romaşcanu a catalogat drept „ok” o discuţie despre eventuale reforme ale unor instituţii fundamentale, cum ar fi Avocatul Poporului sau CCR
„Aceste instituţii sunt funcţionale, sunt respectate la nivel internaţional, nu văd de ce un guvern care are 20% în Parlament îşi permite să facă asemenea declaraţii faţă de ele” a mai afirmat Romaşcanu.
Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că luni vor începe procedurile pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, care "s-a transformat in apărătorul pensiilor nesimţite" şi a iniţiat un demers "împotriva poporului român".
"Luni vom demara procedurile de revocare din funcţie a doamnei Renate Weber, care s-a transformat in apărătorul pensiilor nesimţite! Avocatul Poporului şi-a depăşit atribuţiile constituţionale iniţiind un demers împotriva...poporului roman, care doreşte tăierea pensiilor speciale şi respectarea principiului contributivităţii", afirmă Florin Roman, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.
Anunţul său vine după ce premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, la Braşov, că va solicita grupurilor parlamentare ale PNL ”să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului”.
”Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului, de a o demite pe Renate Weber care nu se comportă ca Avocatul Poporului, pentru a numi, în sfârşit, un avocat al poporului care să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români”, a afirmat premierul, după ce Avocatul Poporului a contestat la CCR legea privind impozitarea pensiilor speciale, precum şi legislaţia şi reglementările vizând starea de urgenţă şi starea de alertă.
Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.
News.ro