PSD manipulează o analiză independentă despre COVID19 pentru a arăta că Guvernul nu și-a făcut treaba și România e „codașa Europei”

PSD manipulează o analiză independentă despre COVID19 pentru a arăta că Guvernul nu și-a făcut treaba și România e „codașa Europei”

O analiză a consorțiului independent Deep Knowlegde Group​ situează România pe locul 57  într-un top  200 al celor mai sigure țări de vizitat în perioada epidemiei de coronavirus. Fiecare țară a primit un punctaj pe baza mai multor criterii, un capitol aparte fiind legat chiar de eficiența Guvernului. PSD folosește această analiză în scop politic, prezentând doar punctajul final, fără a informa și despre cum a fost stabilit punctajul.

Analiza celor de la Deep Knowlegde Group a fost folosită de conducerea PSD într-o postare pe Facebook în 10 iunie, intitulată “România, codașă în UE la combaterea pandemiei”.

Contrar celor spuse de  președintele Iohannis  potrivit căruia Guvernul ar fi luat măsuri bune pentru combaterea pandemiei, studiile independente plasează România printre ultimele locuri din Uniunea Europeană în privința eficienței măsurilor luate. Țara noastră se află în urma unor state precum Italia sau Spania, care au reprezentat principalele focare europene de coronavirus. Mai grav este că România se află cu mult în spatele țărilor din regiunea noastră, precum Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Polonia”, este mesajul cu care PSD a însoțit un tabel în care arată că punctajul României este inferior țărilor enumerate.

PSD Facebook
PSD Facebook

Punctajul final al României, potrivit  analizei Deep Knowlegde Group , este de 531 de puncte, cu două puncte mai puțin decât Italia, cu zece puncte mai puțin decât Bulgaria și 12 puncte față de Spania. Ungariei i-au fost acordate 656 de puncte, iar Cehiei 545 de puncte.

Ce nu spune conducerea interimară a PSD este că punctajul final al fiecărei țări a avut la bază mai mulți parametri. La capitolul „eficiența guvernului” în combaterea epidemiei de coronavirus, chiar în studiul invocat de PSD, se arată că România are un punctaj superior față de Spania, Italia, Cehia sau Bulgaria.

În analiza referitoare la COVID19 și invocată de PSD, România ocupă locul 43 la ”eficiența guvernului” cu 131 de puncte, ea aflându-se la egalitate cu Portugalia. Țările menționate de social-democrați că au acționat mai bine au însă un punctaj inferior la capitolul ”eficiența guvernului”. Italia se află pe locul 58 cu 118 puncte, Bulgaria pe 59 cu 117 puncte, Cehia este pe locul 54 cu 121 de puncte, iar Spania pe locul 61 cu 116 puncte.

Deep Knowledge Group - Government Efficiency
Deep Knowledge Group - Government Efficiency

Astfel, din studiul invocat de PSD nu rezultă că guvernul României a acționat mai ineficient decât cele din Spania, Italia, Bulgaria și Cehia.

Eficiența acțiunilor guvernelor din Polonia și Ungaria au un punctaj superior celui din dreptul României. Polonia se află pe locul 19 în lume, cu 150 de puncte la capitolul acesta, în timp ce Ungaria a obținut 145 de puncte, locul 23.

România pierde foarte multe puncte însă când este vorba de pregătirea pentru situația de urgență. Ea ocupă locul 70 cu doar 60 de puncte, ceea ce contribuie negativ la punctajul final. În schimb, la acest capitol, Spania a primit 78 de puncte, Italiei i s-au dat 69 de puncte, Poloniei – 64 de puncte, Cehiei – 62 de puncte, iar Bulgaria are 59 de puncte.

Vlad Mixich: „Nu e manipulare, ci prostie în sensul biblic”

Expertul în sănătate, Vlad Mixich, a declarat pentru Europa Liberă că cine se folosește de această analiză pentru a discuta despre eficiența guvernului în timpul epidemiei de coronavirus ar trebui să fie „corect și onest” și să facă referire fix la partea legată de acest capitol.

Nu este o manipulare, ci este pur și simplu o prostie în sensul biblic al cuvântului prostie. E o modalitate de a vedea o situație foarte complexă printr-o singură lentilă, e ca și cum ne-am uita la soare și am zice că e un disc luminos și cu asta basta. Lucrurile sunt mai complexe și felul în care o țară a reușit să facă față pandemiei intră o serie de indicatori”, a spus Vlad Mixich de la „Observatorul român de sănătate”.

Potrivit acestuia, cine face referire la analiza celor de la Deep Knowlegde Group ar trebui să explice metodologia, din ce este compus punctajul final acordat fiecărei țări.

„Indicatorul final din dreptul țării respective e compus din mai mulți indicatori pe mai multe dimensiuni. Dacă postarea PSD face referire la eficiența guvernului, atunci corect este să ne uităm la clasamentul din dreptul acestei dimensiuni, eficiența guvernului, nu la indicatorul general. Corect și onest era să se folosească acea dimensiune”, a spus Mixich, care susține că țările din Europa de Centrală și de Est s-au descurcat mai bine în timpul epidemiei de coronavirus decât cele din vestul Europei.

El atrage atenția că pregătirea sistemului medical pentru o situație de urgență este cea care trage în jos punctajul final pentru România.

Un sistem medical aflat în situația în care se află sistemul medical românesc nu poate să evolueze peste noapte. E o piatră pe care noi o tragem după noi legată de picior și vine din foarte mulții ani de neglijare, corupție și promovare pe criterii anti-meritocratice în sistemul medical și aici mai toate partidele și-au dat concursul în sens negativ”, a declarat Vlad Mixich pentru Europa Liberă.

Epidemia de coronavirus nu s-a terminat și e greu de făcut acum o evaluare finală pe marginea acestui subiect, adaugă el.

Cel mai fidel e să ne uităm la cifrele legate de numărul de decese la 100.000 de locuitori, când vorbim de pandemie nu vorbim de clasamente, ci de viețile omenești care au fost sau nu salvate”, este concluzia lui Vlad Mixich.

Cine conduce Deep Knowledge Group

Consorțiul de organizații comerciale și non-profit, Deep Knowlegde Group, cel care a realizat analiza invocată de PSD, este condus de Dmitry  Kaminskiy  și a fost fondat în 2014 în Hong Kong. Din echipa de conducere mai fac parte  Margaretta Colangelo, Stefan Hascoet, Kate Batz.

Analiza despre pandemia de COVID 19 se bazează pe date „considerate de încredere”, susțin în prezentarea lor cei de la Deep Knowledge, precum Organizația Mondială a Sănătății, Universitatea John Hopkins, Worldometre.

Analiza celor de la Deep Knowledge Group are 250 de pagini  și cuprinde situația din peste 200 de țări. Fiecare țară a primit un punctaj în funcție de anumiți parametriprecum eficiența carantinei, detectarea infecțiilor și monitorizarea lor, starea sistemului de sănătate și capacitatea de a reacționa, dar și eficiența guvernelor.

România ocupă locul 57 în topul realizat de Deep Knowledge Group, în timp ce pe primele trei locuri se află Elveția (752 puncte), Germania (749 puncte) și Israel (748 puncte).


În topul realizat de cei de la Deep Knowledge Group, România pierde puncte importante din cauza modului în care se prezenta sistemul de sănătate la începutul epidemiei de coronavirus.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…