PSD: În urma ordonanţei privind amânarea ratelor au de câştigat doar băncile; vom corecta lucrurile în Parlament

PSD: În urma ordonanţei privind amânarea ratelor au de câştigat doar băncile; vom corecta lucrurile în Parlament

PSD consideră că băncile sunt singurele care au de câştigat de pe urma ordonanţei privind amânarea ratelor, adoptată joi de Guvern, iar acest lucru va fi corectat în Parlament.

"Singurii care au de câştigat de pe urma ordonanţei lui Cîţu privind amânarea ratelor sunt băncile. Profitul băncilor a fost singura preocupare a PNL, nu românii aflaţi în dificultate din cauza crizei. Pentru că asta înseamnă când iei dobândă la dobândă şi inventezi o birocraţie de netrecut pentru majoritatea cetăţenilor. PSD va corecta lucrurile în Parlament! Oamenii trebuie protejaţi. Firmele din România trebuie sprijinite", se arată într-un mesaj postat de PSD pe Facebook.

Plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, a declarat, joi seara, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu .

Acesta a precizat că în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmând să fie aprobate prin Hotărâre de Guvern şi publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului.

"Ştiu că iarăşi era o întrebare în spaţiul public ce se întâmplă cu dobânzile la momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim 5 ani. De ce această excepţie? Aici, pentru că statul român a intervenit să îi ajute pe cei cu credite ipotecare şi la art. 5 spunem foarte clar: statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, garantează în procent de 100% plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării", a explicat ministrul de Finanţe. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri